Optimisme troef op het Crypto Investment Summit (eventverslag)

Het bitcoinvirus is definitief naar Nederland overgewaaid op het moment dat het NOS Journaal en talkshows als Pauw aandacht besteden aan de bitcoin en cryptocurrencies.
Trendwatcher Vincent Everts, bekend als spraakwaterval en van de kleurige pakken, had precies de juiste timing te pakken met zijn Crypto Investment Summit, waar circa 150 mensen op af kwamen.
Plaats van handeling was het datacenter BIT in Ede, die onder meer domeinregistrator ISDN en Docdatapayments, de betaalprovider van Bol.com, tot haar klanten mag rekenen.

Aftrap

Everts dook kort in het verleden van “digi cash” (David Chaum) en de principes uit de whitepaper van Satoshi Nakamoto in 2008, waarbij onafhankelijkheid, vrijheid en privacy belangrijke uitgangspunten.
Zijn vriend Ronald van Woensel wees hem al op de bitcoin toen deze nog een waarde had van slechts 7 dollarcent. Everts kocht in op 7 dollar en inde zijn winst toen de munt op 700 dollar stond. Van zijn winst kocht hij een Tesla Model S "achteraf een hele dure auto van 700.000 dollar”, zo erkende hij schoorvoetend. Schrijnender was het verhaal van een jonge belegger die niet bij zijn cryptowallet kon met daarop 1 miljoen euro, omdat het wachtwoord verloren was...

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Atypisch, die crypto-beleggers

Reg van Steen van onderzoeksbureau Kantar TNS NIPO deed als eerste onderzoek naar de kenmerken van beleggers in cryptomunten. Die kenmerken bleken atypisch, zo concludeerde de man die al ruim 20 jaar onderzoek doet naar de financewereld. Van Steen: "Beleggers in crypto zijn jong en zijn iets hoger opgeleid en hebben een iets hoger inkomen dan de gemiddelde Nederlander. We zien dat de inlegbedragen ook lager zijn dan bij traditionele beleggers, wat veelal oude mannen zijn." Wel neemt het aandeel beleggers (19 procent) dat hogere bedragen dan 1.000 euro in de crypto steekt sinds deze zomer toe.

De jonge honden

Centraal op het programma stonden een aantal jonge honden die sinds 2013 hun strepen hebben verdiend in de (internationale) bitcoinwereld. In eerste instantie als trader, maar die nu steeds meer zijn uitgegroeid tot adviseur, expert en openbaar spreker.

Joël Happé

Te beginnen met crypto investeerder en blockchain adviseur Joël Happé die (beginnende) beleggers een aantal tips geeft. De 26-jarige Happé, in 2013 begonnen met handelen in crypto, heeft veel geld verdiend met o.a. Litecoin te kopen op een zeer lage waarde.
Een selectie van zijn tips:

Martijn van der Tuin

Collega-trader Martijn van der Tuin maakte een analyse van Coinmarketcap en liet zien welke kansen er zijn op de altcoin-markt en handel in zogenaamde ERC20 tokens (gebouwd op het ethereum netwerk). Tijdens zijn presentatie noemde hij ook een aantal ICO's die hij persoonlijk interessant vond en waarin hij (in de eerste drie) ook zelf heeft geïnvesteerd. Deze zijn:

Hij raadde de site www.Airdropalert.com aan om te zien welke ICO’s er in de planning staan. Ook had hij goede ervaring met de digitale wallet Exodus.

Michael Eerhart

Michael Eerhart (GoBlock) maakte als scholier zijn eerste klapper toenb hij zijn 25 euro gratis beleggingstegoed in het toen beginnende platform Nem (XEM) stak. De waarde van zijn initiële belegging groeide naar een bedrag van 400.000 euro. Vanuit Amsterdam/Leeuwarden bestiert hij nu het bedrijf Goblock waarmee hij bedrijven adviseert over het toepassen van de blockchain-technologie.
Daarnaast is hij persoonlijk – samen met enkele anderen – als investeerder betrokken bij investeringen in ICO’s. Net zoals bij 'normale' start-ups faalt 95 tot 99 procent. Hij vindt slechts "2 tot 3 procent van de huidige ICO's interessant genoeg om in te investeren". Bij voorkeur investeert Eerhart in bedrijven die werkende applicaties en klanten hebben. Als voorbeeld noemde hij de ICO GoNetwork (GOT), winnaar van de wedstrijd ETHWaterloo, van appontwikkelaar Infinidy. Andere ICO's waar hij in investeert zijn Icon en Wanchain.

Serie-ondernemer Marc van der Chijs: "Bitcoin 40.000 dollar eind 2018"

Een van de meest aansprekende momenten van de dag was toch wel toen Marc van der Chijs, oprichter van First Block Capital, Firstcoin.com en Tudou.com, via een live-verbinding vanuit Canada aan het woord kwam. Voorheen gevestigd als serie-ondernemer in China heeft van der Chijs heeft zich – a la Mike Novogratz – getransformeerd tot een crypto investeerder en ondernemer.

Net zoals Novogratz verwacht hij dat een koers van 40.000 dollar van de bitcoin eind 2018 haalbaar. In 2021 is een koers van 150.000 dollar niet onmogelijk.
Hij geeft daarvoor een aantal redenen:

ICO presentaties

Een aantal Nederlandse ICO’s kregen de kans zich te presenteren tegenover een jury met daarin onder meer Siebrand Dijkstra (o.a. Appmachine en mining-ondernemer), Justin Bons (Cyber Capital), Wim Schuurmans (Online Academie en cryptoinvesteerder) en Ingrid van den Bogert.
De ICO's die aan bod kwamen waren Digital MKB (Retail Coin), Grain en Headstart. Opvallend detail: bij de laatstgenoemde ICO, waar de jury het meest enthousiast over was, is onder meer Dirk Scheringa betrokken.

Binnenkort interviews op Bitcoin Magazine met Michael Eerhart, Joël Happé en Reg van Steen (Kantar TNS)

Terugkijken?

De organisatie heeft het event opgenomen. De opgenomen live stream is hieronder terug te zien.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.