INTERVIEW Hodler Company: zeer energiezuinige cryptomijnbouw in een originele Nederlandse staatsmijn

Cryptomijnbouw in een originele, leegstaande mijn in Geleen (Limburg). Nayiem Willems en Javed Mohammad leek het meer dan een goed idee en ze barsten van de inspiratie. Daarnaast weten ze nog van aanpakken ook. Een bedrijfsprofiel van de Hodler Company.

Qredit

In januari dit jaar zijn de broers het platform Qredit gestart, niet te verwarren met het langer bestaande en tot nu toe nog steeds bekendere Credits.

Qredit is een eenvoudig betalings- en beloningsplatform dat kopers in staat stelt tokens te gebruiken om verkopers te betalen. De kopers en/of verkopers kunnen fysieke NFC-kaarten gebruiken om tokens van andere gebruikers te ontvangen en kent ook een Qreditcard, die gebruikt kan worden om andere tokens van het NEBLIO-platform te ontvangen.

Die ICO zijn zij in februari gestart en is in maart succesvol afgerond. Er werd 640.000 euro opgehaald om een verdere ontwikkeling te bewerkstelligen. Van dat bedrag is nog 65 procent beschikbaar, waarbij de rest uit is gegeven aan beursnoteringen en ontwikkeling van het platform (zoals terug te zien in het whitepaper).

De Hodler Company

Vanaf dat moment kwamen echter diverse bedrijven naar de broers met verschillende vragen en ideeën aangaande ICO’s en blockchainprojecten. Maar zeker ook vanwege het feit dat de broers meer dan gemiddelde kennis hebben aangaande mining rigs. Daaruit is het idee voor de Hodler Company ontstaan. Een cryptomijnbouwbedrijf binnen een voormalig mijnbouwbedrijf, de Maurits-mijn in Geleen. Zo begon het Hodler Company balletje te rollen.

Ingang van de Hodler Company, het voormalige hoofdgebouw van DSM (Dutch State Mines)

Jullie maken de mining rigs zelf, kunnen jullie daar iets over vertellen?

Javed: “Klopt. We bestellen de onderdelen en zetten de miningrigs zelf in elkaar. De wijze waarop is bijzonder. Wij zorgen ervoor dat de rigs zo min mogelijk stroom verbruiken. Normaal moeten ze worden gekoeld maar dat doen wij niet. Wij dompelen de GPU’s namelijk onder in vloeistof die niet is geleid. We hebben olieconcern Shell gebeld om die vloeistof te leveren en in eerste instantie deden zij dat als testcase met 20 liter. Dit heeft geresulteerd in een enorme stroombesparing. We halen daarnaast de ventilatoren van de videokaarten af, waardoor we sowieso al zeven procent van de stroomkosten besparen, los van de vloeistof. Het enige wat op deze wijze nodig is is een pomp dat de vloeistof circuleert.

Op normale wijze gaan de boards richting de 70 tot 80 graden. Op deze wijze blijkt uit eigen onderzoek dat dit daalt tot 35 tot max. 55 graden. Wanneer je het daarnaast nog gaat koelen met kraanwater dan wijzen onze tests uit dat we daardoor 95 procent efficiënter bezig zijn. Je moet het zo zien: wanneer je 1000 watt nodig hebt om de videokaarten te laten draaien, dan heb je ook 1.000 watt nodig om te koelen. Nu komen we dus op papier uit op 50 watt. Dat is nogal een verschil in energierekening! We hebben nu ook een bedrijf gevonden dat duizenden liters kan leveren in plaats van Shell’s 20 liter.”

Een van de vele ruimtes waar de mining farm tot bloei gaat komen.

Zou het niet makkelijker en goedkoper zijn om te minen in een land waar de stroom goedkoper is?

Nayiem: “Door in Nederland gevestigd te zijn, met al zijn wetten en regels, heb je bepaalde voordelen. Namelijk dat een in Nederland gevestigd bedrijf extra vertrouwen geeft, omdat zij aan Nederlandse wet – en regelgeving moet voldoen. Werknemers zijn daarbij ook beschermd. Zouden we nu in bijvoorbeeld Georgië gaan minen, omdat daar gemiddeld de stroom goedkoper is, creëert dat in de eerste plaats voor ons onzekerheid. Hoe lang zullen zij dat goedkeuren? Wat gaan zij ons allemaal opleggen aan regelgeving? Daarnaast: onze klanten, investeerders en partners weten dat wij te vertrouwen zijn omdat we in Nederland gevestigd zijn. En als laatste punt kopen wij hier goedkoop stroom in. Vergeleken met de rest van Nederland scheelt dat 40 tot 50 procent omdat wij op het voormalige DSM terrein gevestigd zijn en DSM iedere week groot stroom in koopt. Daar maken ook wij handig gebruik van.”

Waar staat de ICO van de Hodler Company op het moment?

Nayiem: “Er zijn maar 1 miljoen tokens, iets wat we even moeten benoemen. We zijn nu bezig met de pre-ICO, waarbij de tokens 100 euro kosten. 850.000 euro is de softcap om te starten met minen. De 100 miljoen euro is het maximale wat we willen binnenhalen voor de uitbreiding van de mining farm (tevens terug te lezen in de whitepaper). Daarbij hebben we 16 procent van de softcap, of 180.000 euro, tot nu toe op weten te halen met de ICO van de Hodler Company.”

Javed: “In principe is het op dat gebied wel stilletjes, omdat de algemene markt dit jaar redelijk op z’n gat ligt, wat er ook op wijst dat het originele idee weinig hout sloeg. Toch denken we het doel te halen. Bij de ICO van Qredit zagen we namelijk iets opvallends. We koersten lang rond de 50.000 euro aan investeringen toen op het allerlaatste moment, letterlijk het laatste half uur, men massaal in ging slaan. Ook hier is er dus sprake van FOMO. Met Hodler Company verwachten we eigenlijk hetzelfde, dat dit in het laatste stadium bijzonder hard zal gaan.”

Nayiem: “Zodra de pre-ICO is afgerond gaan we onderdelen bestellen om de mining rigs in elkaar te zetten en de mining farm op te kunnen richten. Tijdens de openbare ICO fase zullen de tokens 150 euro gaan kosten. De ICO zal overigens open blijven tot het moment dat alle tokens verkocht zijn. De tokens zijn daarbij verkrijgbaar via bitstamp, PayPal en Bitbar in euro’s, bitcoin, ethereum, litecoin en neblio. Hodler tokens zullen daarbij alleen op een decentrale exchange beschikbaar zijn, aangezien wij geen voorstander zijn van exchanges die de inkomsten binnen halen van Hodler token profits.

Hodler Company zal de holding gaan worden waaronder uiteindelijk de verschillende disciplines vallen in verschillende bv’s. Qredit gaat daaronder vallen, maar ook Hodler Mining, Hodler Racing, een ICO adviesbedrijf en nog veel meer. Plannen zijn in elk geval groots. Daarover kunnen we nog niets bekend maken en hebben we zelfs een geheimhoudingsverplichting. In oktober weten jullie meer!”

De loonhal, plek waar de mijnbouwwerkers vroeger hun loon kregen uitbetaald.

Welk soort klanten willen jullie bedienen?

Javed: “Qredit is in principe ontwikkeld om juist die mensen die niets met crypto hebben bij crypto te betrekken middels een simpel systeem, bijvoorbeeld door een pasje te scannen nu geen zegels meer te krijgen in de supermarkt maar Qredit, waarmee weer gespaard en betaald kan worden voor en in andere zaken.

Hodler Mining gaat natuurlijk over een geheel andere doelgroep. Mensen die levenslang passief inkomen willen genereren. Dit kan iedereen zijn.

Kijken we naar onze andere ideeën dan kun je eigenlijk concluderen dat in feite iedereen onderdeel uitmaakt van een van onze potentiële doelgroepen. Van investeerders tot beleggers tot costumer tot costumer tot b2b. Onze dromen zijn groot genoeg.”

Kunnen jullie iets vertellen over de uitwerking? Hoe zijn jullie bijvoorbeeld hier bij dit gigantisch gebouw en deze mijn terecht gekomen?

Javed: “We hebben hele goede banden met de eigenaar van het pand. Hij maakt geen onderdeel uit van ons team maar de plannen voor de lange termijn zijn duidelijk en hij is nauw betrokken bij ons project. Wij zijn eerste in lijn om het pand over te nemen mocht het verkocht worden, waarbij de huidige eigenaar waarschijnlijk een rol zal krijgen als facilitair manager. In principe een rol die ook noodzakelijk is gekeken naar hoe groot het hier is.”

En jullie bieden ook een walletservice aan?

Nayiem: “Klopt. Mensen kunnen bij ons advies vragen waar in te investeren en wij slaan dat vervolgens op, op een wijze dat het ook beveiligd is tegen brand of waterschade. We hebben daarnaast een eigen kluis waar de wallets opgeslagen worden tegen bijzonder aantrekkelijk tarief. Uiteindelijk willen we dat die toegankelijk gaat worden voor iedereen middels vingerafdrukscanners. Zo ver zijn we nog zeker niet. Nu wordt het allemaal nog beveiligd door een Zweeds bedrijf, dat willen wij fysiek terughalen naar onze locatie hier.”

Hoe zit het met de veiligheid en de risico’s die deze business met zich meebrengt?

Nayiem: “Gekeken naar de mining apparatuur qua brandveiligheid en koeltechnologie die wordt gebruikt is er eigenlijk geen risico. Sowieso zitten we op een terrein dat een eigen beveiligingsdienst, ambulancedienst en brandweer heeft dus dat is sowieso al een groot voordeel. Mocht hier brand uitbreken komt niet de gewone brandweer maar de brandweer van Chemelot Parc Protection. Ook bij inbraken is dat de eerste partij die er bovenop zal zitten.”

Javed: “Maar onze eigen gefabriceerde mining rigs zijn sowieso te zwaar om op te tillen dus dat alleen al zou enorm lastig worden. Los daarvan zitten we in een gebouw dat al constant beveiligd is door Chemelot Parc Protection maar ook is er bijvoorbeeld verhard glas. Men komt hier in ieder geval niet makkelijk binnen.”

Waarom hebben jullie eigenlijk specifiek voor Neblio gekozen?

Nayiem: “Neblio betreft een 3.0 blockchain. De rest is dus in principe ouderwets. Bitcoin is een blockchain 1.0, daar zit geen metadata in. Bij blockchain 2.0 kom je uit bij ethereum, ark, stratis, neo, dat soort namen. Die zijn beperkt in het aantal programmeertalen. Bij ethereum moet iedereen Solidity kennen als softwaretaal. Niet handig als je net van school afkomt en Java, Python of weet ik veel wat voor programmeertaal hebt geleerd. Het is dus een absolute noodzaak dat je Solidity kent wil je met ethereum aan de slag. Bij Neblio is dat niet, dat kan gewoon gebruikt worden in combinatie met welke programmeertaal dan ook.“

https://twitter.com/Qredit_io/status/989279744846958592

Nayiem: “Daarnaast: Neblio werkt met standaard internettaal. Wanneer je dat kan, ongeacht welke programmeertaal je ook hebt geleerd, kun je in principe overal aan de slag met Neblio. Dan hoef je niet nog eens Solidity te gaan leren wanneer je bijvoorbeeld een blockchainoplossing voor een CRM systeem of betaalsysteem voor bijvoorbeeld een ziekenhuis wil maken. Daarnaast zit er een goed team achter Neblio. Maar ook: stel dat China, dat 70 procent van de miningpower in handen heeft, bepaalt dat vanaf nu minen verboden is. Dan valt 70 procent van het netwerk weg. Zou dat bijvoorbeeld voor ethereum zijn dan zal dat het systeem vertragen. Dat betekent dat alle tokens bovenop het platform ook vertragen of vastlopen. Neblio heeft dat probleem niet want het is Proof of Stake, geen Proof of Work. Dat netwerk kunnen ze niet verbieden en zal dus ook altijd blijven bestaan.”

Maar hoe zit het dan met bijvoorbeeld Cardano, ook een blockchain 3.0?

Nayiem: “Zij hebben nog helemaal geen werkend product. Wel een heel goed marketingteam uiteraard, vandaar dat zij allerlei grote gevestigde namen achter zich hebben weten te scharen. Maar Neblio hyped niet, zij zijn enkel bezig met de ontwikkeling ervan. Misschien zouden ze dat juist meer moeten doen, want het product is geweldig.”

Herinneringsplakkaat aan de vierde staatsmijn te Geleen. 

Als laatste. Waar staat de Hodler Company over drie jaar?

Nayiem: “Eigenlijk kunnen we daar nog niets over zeggen. Vooral ook omdat we een geheimhoudingsverplichting hebben ondertekend. Hodler Mining is in principe nog maar het begin. Ons volgende project, waar wij voor in zijn gehuurd en waar wij het gezicht van worden, is vele malen groter. Over drie jaar zitten we in ieder geval nog steeds in dit gebouw. Dat is zo goed als zeker. Maar tegen die tijd zijn alle ruimtes in gebruik. Niet alleen met onze miners maar dan gaat het over al onze projecten en wellicht hier en daar een verhuurde ruimte aan een derde partij.”

Bedankt heren en heel veel succes!

Inschrijven nieuwsbrief



Lees meer over:
CardanoICOmining