INTERVIEW – Blockport: de eerste social crypto exchange puur gericht op crypto’s

Het team van Blockport, zojuist gehuisvest in een spiksplinternieuw kantoor in Amsterdam, groeit bijzonder hard. Oprichters Sebastiaan Lichter en Kai Bennink ontvangen samen met CTO Zowie Langdon Pim Piepers en leggen uit waarom.

Blockport: de eerste social crypto exchange van Nederlandse bodem

Blockport is de eerste social cryptocurrency exchange puur gericht op crypto's. Een handelsplatform waar je cryptovaluta aan kan kopen, verkopen of verhandelen. Door middel van Blockports eigen token - BPT - is het mogelijk om succesvolle handelaren te volgen en hun portfolio te kopiëren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo kunnen beginnende en ervaren cryptobeleggers kennis delen, waarmee ze de waarde van het platform vergroten. Op deze manier slaat Blockport de brug tussen de huidige traditionele financiële wereld en de nieuwe digitale economie van cryptocurrencies en blockchain. Met een team van 22 man en verschillende adviseurs, met ervaring bij onder meer Google en Optiver, groeit het jonge Blockport bijzonder hard.

Bennink (Oprichter & Hoofd Strategie): "Blockport is een social crypto exchange die is gebaseerd op een hybride-gedecentraliseerde architectuur. Enerzijds een gebruikersvriendelijk handelsplatform waar je cryptomunten kunt verhandelen, kopen en verkopen. Ook tegen euro's. Anderzijds is er het sociale aspect, dat gebruikers elkaar kunnen volgen en kopiëren. Dat concept is vergelijkbaar met Etoro.com, een van de grotere internationale handelsplatforms. Blockport zorgt er voor dat exchanges en community's die nu nog gescheiden zijn, gecombineerd kunnen worden op één platform, waarmee mensen kennis en ervaring kunnen delen.”

Als gebruiker kun je je account publiekelijk openen. Anderen kunnen meekijken en zien wat andere beleggers aan trades doen. Het portfolio en bepaalde strategie zijn openbaar. Wanneer een gebruiker vindt dat een andere belegger het goed doet kan hij of zij de ander volgen en trades kopiëren. De ene gebruiker kan de andere gebruiker vervolgens belonen met Blockport tokens. Dat is vergelijkbaar met het sociale media platform Steemit, waar je met kleine bedragen iemand 'leuk vindt'.

Hybride beurs

Aan de achterkant is Blockport gekoppeld aan meerdere beurzen die bepaalde cryptomunten verhandelen. Blockport werkt nu met een van de grotere en bekendere exchanges: Bitstamp. Daar komt in ieder geval een andere grote cryptobeurs - Bitfinex - binnenkort bij.

Bennink : ”Wij sluiten aan bij externe cryptobeurzen waar de orders verwerkt worden. Door middel van ons smart order routing systeem kunnen onze klanten cryptocurrencies kopen en verkopen voor de meest gunstige marktprijs. Het hybride gedeelte houdt in dat we toewerken naar een gedecentraliseerde opslag van activa van onze klanten. Normaal gesproken wordt dit centraal opgeslagen, wat een stuk minder veilig is.“

Het idee voor het opstarten van Blockport komt door eigen ervaringen met handelen en beleggen. Lichter en Bennink kregen steeds vaker van mensen vragen hoe te beginnen met het handelen in cryptomunten.

Lichter (Oprichter & Chief Product): "Wij hoorden van mensen om ons heen: 'Kun je mij dat ook uitleggen?' Dan loop je al snel tegen een probleem aan, want het is veel te moeilijk voor een leek om op een simpele manier in cryptovaluta's te handelen. Ook omdat er zoveel verschillende beurzen zijn. Daarmee was het idee geboren van één simpel cryptobeleggingsplatform waarbij de community elkaar helpt. Het concept sloeg enorm aan, wat resulteerde in een succesvolle token sale. Daarna konden we ons bedrijf snel uitbreiden."

Zichzelf helpende community van cryptohandelaren

Blockport ging in mei 2017 van start, toen er een enorme golf aan ICO’s (Initial Coin Offering - een beursgang van crypto of token sale) te zien was.

Bennink: "Het zou zonde zijn om daar niet van te profiteren dus bekeken we de opties. We besloten daarop verbinding te zoeken met specifieke partijen. Bijvoorbeeld advocatenkantoor Osborne Clarke en later ARK, dat ook een cryptovaluta betreft. We onderzochten hoe we het sociale handelsaspect konden combineren met de blockchaintechnologie. Daar kwam uit dat een eigen token ideaal zou zijn, waarmee onze eigen ICO met de Blockport-token gelegitimeerd was. De Blockport token (BPT) wordt gebruikt om de trader, die gebruikers volgen op Blockport, mee te betalen. Je beloont hem of haar voor kennis, activiteiten en goede beleggingen door middel van het doneren van BPT. Ervaren beleggers kunnen anderen helpen om zich te profileren op Blockport. Zo maken ze deel uit van een zich zelf constant verbeterende community.”

Gebouwd door ontwikkelaars met meer dan liefde voor crypto

Blockport wist al gauw een team neer te zetten waarbij de neuzen dezelfde kant op wijzen.

Langdon, CTO bij Blockport: “Er heerst wel een engineeringscultuur binnen Blockport. Het grootste deel van het team heeft een technische achtergrond. Maar wat voor mij belangrijk is, is of iemand een bepaalde obsessie heeft. Een intrinsieke motivatie om ergens helemaal voor te gaan. Dat is eigenlijk wel terug te zien binnen het gehele team.”

Bennink: “Iedereen die hier werkt straalt wel een bepaalde rust uit. Ook omdat iedereen helder bepaald doel voor ogen heeft waar we gezamenlijk naartoe werken. Daarbij overleggen en discussiëren we op een rationele manier om het platform constant te verbeteren.”

Langdon: “Je hebt als startup veel manieren hoe je de processen in kan delen. Het is eigenlijk te bizar voor woorden. Je begint op een heel vreemde manier aan je bedrijf want gelijk schiet je door allerlei stadia van groei. Dat moet goed gemanaged worden. Ik vind het wel bijzonder dat we in zo’n korte tijd zo snel die groei goed hebben weten te managen.”

Blockport: letterlijk in droomvlucht

Blockport is binnen zes maanden van een team van drie naar een bedrijf met meer dan 25 mensen uitgegroeid. Absurde groei in een bijzonder korte tijd. In de cryptowereld geen onbekend fenomeen.

Bennink: “Als mensen ons vragen hoe wij die succesvolle groei verklaren, dan is het voornaamste dat we een goede product-market fit kennen. ARK, een partner van ons, geeft daarnaast een goed voorbeeld hoe er op protocolniveau een soortgelijk probleem opgelost kan worden door hun governance systeem. We zijn echt enorm blij met ARK als partner. Daarnaast ook Johannes de Jong, van Osborne Clarke, die al vroeg zijn steun uitsprak en veel voor ons heeft betekend in het beginstadium. Hij mag zeker een topadviseur heten.”

Met een lange lijst aan lopende ontwikkelingen lijkt het bijna niet fout te kunnen gaan met Blockport. Langdon liet daarnaast ontvallen dat het platform ‘geen honderden, maar al zeker duizenden leden’ kent. En dat zijn zeker niet alleen Nederlandse leden, maar ze genieten wel van het Nederlandse Blockport-succes.

Nieuwsgierig?

Het Blockport platform is live. Bijdragen aan de Blockport beweging kan onder meer middels het kopen van de Blockport tokens op KuCoin.

Wat is Blockport? Een introductie.

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!