Europese Unie: “Crypto als asset gaat níet weg”

Cryptovaluta als assetklasse gaan niet weg en de cryptomarkt blijft groeien, aldus Valdis Dombrovskis, de Letse vice-voorzitter van de Europese Commissie. Hij zei dit tijdens een bijeenkomst van de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) in Wenen. Toevalligerwijs is Letland een land dat zeer welwillend tegenover cryptovaluta staat.

Regels voor cryptovaluta

Europa bereidt regulering voor cryptovaluta voor en wil cryptovaluta als een aparte assetklasse classificeren met specifieke (nieuwe) regels. Europa wil de komende maanden de volgende vragen beantwoorden: Hoe gaan we cryptovaluta categoriseren en classificeren? Zijn er aanvullende regels en wetten voor cryptovaluta nodig? Moet het huidige raamwerk wordt aangepast? Hij somde tijdens zijn toespraak een aantal risico’s op: een gebrek aan transparantie en bescherming van particuliere beleggers, een gebrek aan integriteit van de markt, witwasserij, fraude en hacks.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FSB

Naar verwachting trekt Europa in nauwe samenwerking op met de Financial Stability Board (FSB) en de G20. FSB ziet cryptovaluta niet als een “materieel risico” voor de wereldwijde financiële stabiliteit. Wel adviseerde FSB om deze zeer dynamische groeimarkt scherp in de gaten te blijven houden.

Initial Coin Offerings

Vorige week meldde Reuters dat de denktank Bruegel ‘Brussel’ adviseert om cryptoruilbeurzen Europabreed te reguleren en duidelijkere regels voor zogenaamde ICO’s op te nemen om risico’s te minimaliseren en uitwassen uit te bannen. Het onderzoek werd gepresenteerd aan de ministers van Financien die in Wenen samenkwamen.

Dombrovskis ging in zijn toespraak ook in op Initial Coin Offerings (ICO’s). Hij beschreef ze als een “levensvatbare vorm van alternatieve financiering”. Hij ziet dat de ICO-markt in 2018 nog veel groter zal zijn dan in 2017, toen deze markt zes miljard dollar groot was.

Europese bankautoriteit

De Europese Bankautoriteit (EBA) adviseert Europa om speciale innovatiehubs in het leven te roepen om fintechstart-ups daarin gereguleerd hun producten en diensten te kunnen laten testen. Cryptovaluta zou ook binnen de scope vallen, aldus beleidsadviseur Elisabeth Noble van de EBA tegenover persbureau Reuters.

Bronnen: Cointelegraph / Reuters

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.