Column Luc Smits van Oyen: Bitcoin en cryptocurrencies bij de volgende financiële crisis

Column – De kredietcrisis die in 2007 ontstond en zijn hoogtepunt bereikte in 2008 is ruim 10 jaar geleden. Volgens veel experts was de kredietcrisis de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Momenteel draait de wereldeconomie op volle toeren. Dat is uiteraard positief, maar de angst voor een nieuwe crisis neemt weer voorzichtig toe. De rente neemt langzaam toe, een indicator dat de laatste fase van de economische cyclus is aangebroken. Daarnaast zegt Marc ‘Dr.Doom’ Faber, de persoon die crisis van 2008 voorspelde, dat het huidige financiële simuleringsbeleid niet kan aanhouden. Simpel gezegd, het weggeven van geld is op korte termijn goed voor de economie, maar is geen duurzame oplossing. Dat geld moet een keer terug.

Crisis en bitcoin

Kortom, er zit weer een crisis aan te komen. Of dat in 2019, 2020 of pas 2022 gaat gebeuren kan logischerwijs niet voorspeld worden. De signalen zijn er echter wel. De vraag die bij veel cryptobeleggers opkomt wanneer het gaat over een financiële crisis is: hoe gaan mijn crypto’s zich staande houden wanneer de crisis opkomt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu ben ik geen economisch of psychologisch expert, maar ik heb net als iedereen wel verwachtingen. In crisistijd verliezen mensen het vertrouwen in het financiële stelsel, de kredietcrisis is hier een goed voorbeeld van. Of het toeval is dat bitcoin midden in de kredietcrisis is gelanceerd is geen consensus. Ik ga er voor nu van uit dat dit geen toeval is geweest. Mensen waren destijds het vertrouwen in de financiële instellingen en centrale overheden kwijt, er was behoefte aan iets nieuws. Toen was daar bitcoin, een digitale en decentrale valuta die door niemand gecontroleerd werd. Geen overheid of instantie die er grip op heeft, losstaand van het financiële stelsel.

Crypto populair in onzekere tijden?

Een logisch mogelijk scenario voor cryptocurrency tijdens een financiële crisis is dan een toename in populariteit. Mensen verliezen het vertrouwen in het traditionele financiële systeem en stappen over op een valuta die los staat van dit stelsel. In crisistijden wil het namelijk nog wel eens gebeuren dat een bank omvalt, waar staat je geld dan veiliger? Op een bankrekening of op een decentraal netwerk waar niemand macht over heeft? Dit is natuurlijk kort door de bocht en maar een van de vele scenario’s, ik ben daarom benieuwd naar jullie mening. Hoe denken jullie dat bitcoin en de gehele cryptocurrency markt zullen reageren op een financiële crisis? Laat je reactie hieronder achter.

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van nieuwe cryptobroker Coinmerce.

Lees eerdere columns van Luc:

Inschrijven nieuwsbrief


    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...