Broodje HODL #12: Over bitcoin, FOMO, FUD & cryptojokers

Broodje HODL #12 – De oliebollen met poedersuiker en champagne staan weer klaar, ja 2018 was een bewogen cryptojaar. Redacteur Marloes van der Scheer heeft – maand per maand – een mooie terugblik geschreven op 2018. In 2018 maakte bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen haar imago als volatiele asset nogmaals helemaal waar. Een dip van meer dan 80 procent bezorgt de gemiddelde belegger nachtmerries, maar de (Nederlandse) cryptobelegger blijft trouw aan zijn muntjes. Nog steeds bezitten ruim 400.000 Nederlandse cryptocurrencies en ze hopen op betere tijden. De grote vraag is wanneer deze betere tijd aanbreekt. Ook 2019 kan weer een tussenjaar worden, waarin hard gewerkt wordt aan toepassingen van Internet 3.0.

Kijkend naar de top 10 meest gelezen artikelen op Bitcoin Magazine NL kunnen we voorzichtig concluderen dat onze lezer vooral het beursnieuws volgde. Wat is er aan de hand met de koers en hoe moet ik daar op anticiperen? Terechte vragen natuurlijk, maar de realiteit is dat niemand wéét waar de koers naartoe gaat, wat men ook voorspelt of pretendeert. De markt is de markt, die doet zijn ding en die trekt zich niets aan wat Jantje, Pietje of Marietje vindt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FOMO en FUD

Een koers kan heel sterk omslaan, omdat ‘we’ dat vinden. FOMO en FUD kunnen elk moment de kop opsteken en dat maakt deze markt zo attractief. Vandaar dat een nieuwskop als “ethereum naar 1.900 dollar”, uitgesproken door Tom Lee van Fundstrat, op de nummer één positie eindigt in de onderstaande top 10 van meest gelezen artikelen.

Dan is het heel verleidelijk om de lezer dagelijks te voeden met meer koersspeculatie en glazen bol theorieën. En toegegeven, dat doen we deels ook – weliswaar altijd in de vorm van een quote – omdat we verslag doen van de markt en speculatie hoort daarbij. Maar dit platform wil ook de creatie en adoptie van deze ontluikende technologieën onder de aandacht brengen.

‘The Future is Now’

Een van mijn favoriete hiphopalbums heet ‘The Future is Now’. We schrijven nu geschiedenis as we speak. Een nieuw, decentraal Internet 3.0 is binnen afzienbare tijd letterlijk binnen handbereik. Met andere woorden: met een paar ontwikkelaars kun je in een paar middagen je eigen tokens en micro-economietje creëren. Lachen man! Ja écht.

En dan is het leuk om te volgen hoe de gevestigde macht met deze nieuwe digitale realiteit in wording omgaat. Stapt de bestaande orde weer in dezelfde val door innovatie te remmen, wat we in eerste instantie ook bij de internetindustrie gezien hebben? Om daarna de teugels te laten vieren, waardoor er nieuwe informatie monopoliën gecreëerd zijn die méér over onszelf (ja, ook óver de overheid) weten dan wij van onszelf?

Crypto Jokers

Laten we de markt zijn werk doen door voorgoed afscheid te nemen van criminele activiteiten door bijvoorbeeld ICO’s of prijs – en volumemanipulatie door cryptobeurzen? Of laten we die rotte appels dooretteren er enkel zélf van te profiteren?
Op het hoogtepunt van de hype, kwam door de ideeëninflatie op de ICO-markt élk onderscheidend vermogen onder druk te staan. Het devies was: die domme investeerder schuift toch wel. Met vele onzintokens tot gevolg. Want hoe zal het gaan met de Potcoin, de Putincoin, de Trumpcoin, de Whoppercoin en de Bitcoen, een kosjer variant van de bitcoin (!)?
Die gimmicktokens zijn leuk voor een meme in een Telegramgroepje, maar ze zijn ten koste van de geloofwaardigheid van de industrie. Een industrie kan maar zoveel jokers aan.

En ja, hoe zal het Craig Wright en zijn kamikazeclub Bitcoin SV het vergaan in 2019? Wright heeft misschien nog maar één joker achter de hand (zie het artikel op dit platform over de 5 grootste complot-theorieën rondom bitcoin), maar hij kan deze naar verluidt pas in 2020 uitspelen. Hoe houdt hij Bitcoin SV levend?
Want hoe gaan we 2018 in 2028 herinneren? Eén herinnering: die avond waarop Bitcoin Cash zich afsplitste om vervolgens de neergang van BTC in te luiden in de weken erna. Het zal niet de laatste ‘hard fork’ die we hierover kraken.

Glazen bol

Maar alle gekheid op een ‘hard fork’, 2019 belooft – ja, wederom, een héél, mooi jaar te worden…sowieso…alleen is het de vraag wanneer de koersen weer momentum pakken. Komt ie….glazen bol incoming:

En dan nu de top 10 meest gelezen artikelen van 2018:

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.