Broodje BUIDL #1: Over TRON (TRX), BitTorrent en de BTT-token

Column - In de wandelgangen heb ik wel eens vernomen dat TRON gewoon een groot deel code van de EOS-blockchain gekopieerd heeft. Het gaat om een bijna perfecte kopie met een paar tweaks. Naar verluidt hebben de Amerikanen bij EOS zich even achter de oren gekrabd: are we gonna sue the Chinese? Vanuit Chinees oogpunt wordt geheel anders geoordeeld: het is juist een compliment als je andermans werk kopieert. Je kunt op culturele verschillen gooien, feit is dat de marketingmachine van ceo Justin Sun op volle toeren draait en ze tractie krijgen onder blockchain-believers en cryptobeleggers.

TRON, een geniale kopie?

Binnen de blockchainwereld is het ‘done’ om veel van je technologie ter beschikking te stellen. Het is een mooie manier om ontwikkelaars aan je te binden. De projecten met de meeste activiteiten op Github worden daar ook om geprezen en terecht ook, want het kost een hoop bloed, zweet en tranen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De strategie van TRON was heel anders: we zetten in op 200% marketing en de technologie doen we erbij. Daarmee begeeft het project zich op een hellend vlak. Want stel dat elk project dat zou doen. En is het niet strafbaar om iemands code voor een groot deel te kopiëren en daar op verder te ontwikkelen, zolang het open source is en er geen auteursrechten aan gekoppeld zijn.

Marketingmachine van Justin Sun

Is het ethisch wat TRON doet? Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Feit blijft is dat TRON de gemoederen bezig blijft houden met een uitgekiende marketing – en verdeel en heersstrategie. Het ultieme doel van ceo Justin Sun en de zijnen is een volledig gedecentraliseerd Internet 3.0. Volledig gedecentraliseerd klinkt natuurlijk leuk, de praktijk en de belangen zijn vaak een stuk weerbarstiger. Zo kun je ook vraagtekens zetten bij de ‘decentrale’ munt bitcoin, als we de belangen van de miningbedrijven (ja, gewone bedrijven die winst willen maken) onder de loep nemen, maar dat is een ander verhaal.

Dapps

TRON weet wel een paar vinkjes te zetten die andere projecten nog niet kúnnen of willen zetten: namelijk schaalbaarheid en gebruikers kopen. Door voort te borduren op EOS-technologie en níet Ethereum, wordt schaalbaarheid voor een deel al getackled. Sterker nog, TRON staat in de lijstjes van meest gebruikte decentrale applicaties (Dapps), vaak gokspelletjes, boven EOS en Ethereum. Talent wordt vaak ingekocht. Zo zijn er genoeg (onbevestigde) geruchten dat TRON actief ontwikkelaars uit de EOS – en Ethereumstal naar zich toetrekt. Ook om deze ‘concurrenten’ te verzwakken.

BitTorrent

Het aantrekken van start-ups, ontwikkelaars én gebruikers voor je platform is een te hoge drempel voor vele ICO-projecten. Maar net zoals in de gewone wereld heb je gewoon business nodig om te overleven en bestaansrecht te hebben. In het geval van een decentraal netwerk, net zoals de Uber en Lidl, zijn dat gebruikers. TRON heeft door BitTorrent te kopen voor de lieve som van 140 miljoen dollar die gebruikers gewoon gekocht. Circa 1,4 dollar per gebruiker moeten ze gedacht hebben is best een leuke score.
BitTorrent heeft een aantal voordelen: de technologie is decentraal, het is een merk (in ieder geval van de generatie X en Y) en ze hebben wereldwijd naar verluidt 100 miljoen gebruikers.

Er zijn altijd risico’s bij zulke overnames. Blijven de gebruikers wel? Blijft de human capital in het bedrijf? Dat laatste is niet het geval. Zo zijn er een aantal senior managementleden bij BitTorrent opgestapt, waaronder de bedenker Bram Cohen. Een deel van het personeel wil ook weg, maar zit nog onder contract.

BTT token

De gebruikers wil TRON lijmen met een nieuwe token, de BitTorrent token (BTT). De gedachte is: je krijgt nu niet betaald om je bestanden met anderen te delen. Nu krijgt je in BTT betaald voor je ‘share’ en het ter beschikking stellen van je netwerk.

Vandaag (maandag 28 januari 2019) start de verkoop van de BitTorrent Token (BTT) via Binance Launchpad, een apart verkoopkanaal van Binance voor tokens. Er komen maar liefst 900 miljard in omloop van de op TRON gebaseerde TRC-10 token. De hype die Sun en de zijnen hebben gecreëerd, slaat gelijk positief om in de koers. In slechts enkele weten tijd is TRX met 134 procent toegenomen. Een opvallende prestatie in een cryptomarkt die in het slop zit sinds medio november 2018.

TRON koers

Maar ook een ontnuchterend feit: op haar hoogtepunt (eind april 2018) was één TRX 8 eurocent waard, de huidige koers is 2,4 eurocent. TRX staat op plek 8 van de Coinmarketcap met een marktwaarde van 1,6 miljard euro.

De verkoop van BTT zal niet het laatste kunstje van Justin Sun zijn. Wordt vervolgd.

Lees meer over TRON bij Bitcoin Magazine NL:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.