Coin Highlight #14 – ChainLink (LINK), een decentraal orakelnetwerk van slimme contracten

Door Pim Piepers - Het eerste gedecentraliseerde orakelnetwerk; slimme contracten die veilige toegang tot externe gegevens, off-chain betalingen en andere API-mogelijkheden bieden. De gewone Nederlandstalige uitleg volgt beneden...

Op 4chan.org, een bekend imageboard die we kunnen beschouwen als geboorteplaats van het fenomeen 'meme' en alle aanverwante artikelen, kan je als crypto liefhebber af en toe je lol op. Zeker op /biz/, een pagina van dit imagebord. Het is daar dat ik ChainLink alweer voor bij zag komen en dat ik dacht: we gaan er eens naar kijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wederom is dit een coin die waarschijnlijk zijn tijd ver vooruit is, zoals met alle zogeheten derde generatie blockchain coins. Die zijn voor de hardcore ontwikkelaars en worden ook beschouwd door diezelfde hardcore ontwikkelaar als relevant of interessant.

LINK: een decentrale brug met softwaregigant Oracle

Zoals regelmatig bij een blockchain en andere innovaties, moet je eerst het ene goed begrijpen alvorens je het andere wil begrijpen. Zo ook met bitcoin: Je snapt pas waarom het uitgevonden is als je weet hoe het huidige dominante geldsysteem (Fiat) een beetje in elkaar steekt, en dan wel met alles er bij, zoals collega Marloes van der Scheer haarfijn uitlegt in haar artikel 'Bitcoin is stervende, hoera!'

Om ChainLink te kunnen begrijpen moeten we een beetje weten hoe Oracle werkt, een naam op zichzelf. Oracle is een databasesysteem en bevindt zich dus voornamelijk op de achtergrond, waarbij de website of je progamma op je computer dan de voorgrond is. Ook is het bekend dat Oracle het grootste bedrijf is wat met Linux (een OS0 werkt. Oracle is een enorm bakbeest met wel een omzet van ongeveer 35 miljard jaarlijks. Ze zitten haast overal in verwerkt en zijn ook vaak niet zichtbaar op het eerste gezicht.

Blockchain voor allen, allen voor blockchain

Hoewel we nu iets minder buzz ervaren over blockchain door de huidige berenmarkt, is er altijd wel ergens een blockchain voor. 'Uber, maar dan op de blockchain'. 'Elektronisch patiëntendossier, maar dan blockchain.' 'Tinder, maar dan voor chefkoks'. Om maar wat te noemen. Een zogeheten 'high level concept'. Zo begrijpen we het tenminste. Een beetje. Wat we wel weer zien in deze cryptomunt is dat zij zich richten op interoperabiliteit, wat zoveel betekent als dat het overal mee moet kunnen praten. ChainLink wil dus dat hun blockchain de brug wordt tussen alles wat Oracle gebruikt.

Dus kan een kwestie van tijd genoemd worden dat er voor ieder bestaand concept ook een blockchain variant komt. De blockchain voor Oracle is er nu dus ook. Heeft dat wel zin, denkt u? Nu, dat weten we nog niet. We weten wel dat Oracle gigantisch is, meer dan ruimte genoeg om te experimenteren in ieder geval.

Waar wil ChainLink dan deze ruimte voor gebruiken? Het oplossen van het connectiviteitsprobleem, wat een schaalprobleem is (één van velen) van Ethereum. Want ook Ethereum is een database (zij het verspreid over meerdere locaties en partijen) maar een database zelf kan meestal maar een beperkt aantal talen spreken. ChainLink, zoals wel meerdere blockchainprojecten, is vooral niet bescheiden en denkt ook niet klein. Ze zeggen simpelweg: ChainLink verbindt slimme contracten met alle of welke externe systemen en API's, kleine stuurprogramma's die er voor zorgen dat gegevens op de database ingelezen kunnen worden door weer andere programma's.

Weer een coin voor developers. Saaaai.

Ja, het is oersaai, een crypto anno 2019 moet op software development gericht zijn. Want het andere is op een gegeven moment wel uitgeprobeerd. Als men een nieuwe blockchain wil introduceren, moet men naar de huidige markt kijken en zelf zien waar de kansen zich bevinden. Zoals eerder vermeld, een blockchain voor... Oracle in dit geval, was er nog niet. Dat maakt het interessant dat deze coin naar voren komt.

ChainLink noemt zichzelf 'middleware', wat betekent dat het software is wat tussen slimme contracten (alsof die al mass adopted zijn, maar goed) en 'gewone' databases zit zodat de slimme contracten hun werk kunnen blijven doen.

Maar wat DOET het dan?

Per apparaat, website, machine, noem maar op, een apparaat wat een database nodig heeft, in ieder geval, zijn er aparte gegevens die opgeslagen worden op een database. Dat zijn talloze apparaten, websites en machines dus, over de hele wereld, verbonden via het net. Maar het ene apparaat kan niet perse praten met het andere apparaat. Daar heb je verschillende talen danwel oplossingen voor die er voor zorgen dat dit wel kan.

Een slim contract heeft gegevens nodig om te kunnen functioneren. In het contract staan simpelweg regels die automatisch uitgevoerd worden. Neem nu een auto (hier zijn diverse blockchainprojecten mee bezig). Het is te meten hoe lang die auto gereden heeft. Het is dus in te schatten hoelang het duurt voor dat de banden vervangen moeten worden. Kunnen ze zelfs met allerlei sensoren tot in detail berekenen. Op alle moderne auto's zit sowieso wel een computertje, vaak ook met Linux (je automatische vergrendeling moet ook werken). Dus stel in het slimme contract staat wanneer 'band 1' een bepaald aantal kilometer heeft gereden, dan moet er een bericht naar de betreffende garage gestuurd worden dat er een 'band 1' besteld moet worden bij de garage. Dit krijgt een slim contract prima voor elkaar. Het kan ook al wel dat de garage houder dan weet dat hij een betaling mag verwachten van de eigenaar van de auto voor die band.

Wat er echter nog niet kan is dat de bestelling (de letterlijke aankoop, dus de transactie) van de band ook automatisch gedaan wordt en het liefst ook weer automatisch een factuur (met automatische transactie) stuurt naar de eigenaar van de auto. Dat bedoelen ze met off chain betalingen. Die kunnen dus niet direct ingelezen worden en dus ook nog niet geautomatiseerd. En daar was ChainLink, de allomvattende verbinder van verbindende verbindingen.

ChainLink: niet voor slappelingen

Ach, blockchain was de afgelopen 12 maanden toch al niet voor watjes, maar omdat ChainLink dermate ingewikkeld is en er nog lang geen concreet voorbeeld is te noemen van waar we hier nu echt grootschalig mee aan de bak kunnen, is dit een coin waar je voor moet gaan zitten. Ja, developers en je neefje van 17 snappen het wel. Dus waarom zou jij deze willen?

ChainLink wordt gemaakt door met name twee gasten: Sergey Nazarov, CEO en Steve Ellis, CTO. Wat mij direct opvalt is dat Sergey geen programmeur lijkt te zijn maar wel de CEO en Steve wel een programmeur is en de CTO. Op zich een goede rolverdeling. Sergey is ws. een vroege investeerder in bitcoin geweest en heeft meer de visie en Steve heeft echt geleerd voor het vak programmeren. Dat je moet kunnen nadenken over ingewikkelde processen is één, dat je ze ook kunt maken is twee... En dat lijkt goed te passen bij deze heren.

Echter omdat Oracle, het bedrijf, al een leerschool met 40 jaar geschiedenis is en ChainLink zich focust op 'alles wat Oracle is', blijft het een kwestie van geloven en verdiepen in dit project. Veel verdiepen.

Coin Highlight #14 - ChainLink (LINK), een decentraal orakelnetwerk van slimme contracten

Beren lusten geen ChainLink. Nog niet.

Het viel ons al langer op: ChainLink is robuust en laat zich niet zomaar uit het veld slaan. ChainLink is een goede bekende van 4chan.org en daar zijn de memes al maanden ongedurig over ChainLink. Wat veel te zien is, is dat het idee van 'Oracle als basis' erg overheerst. En dat is ook wel logisch ook. Hun partnerships zijn waanzinnig: Swift, Gartner, Cornell en World Economic Forum. Wat ze precies doen met deze conglomeraten valt hier te lezen. Mijn oordeel? Bijzonder kansrijk. Als ze het smart contract idee kunnen finaliseren door inderdaad die koppeling te leggen met diverse andere betalingen en systemen die anders net niet bereikbaar zijn voor de blockchain dan voorziek ik alleen maar goed nieuws. Wat ook gezegd moet worden is dat ook ChainLink heel veel belooft. En veel beloven, dat doen ze allemaal.

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Lees meer over:
AltcoinChainlinkoracle

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!