Analyse: waarom JPM Coin van JP Morgan goed nieuws is voor crypto

Gevoelsmatig lijkt het tegenstrijdig, maar JP Morgan’s JPM Coin kan wel eens één van de betere dingen zijn die crypto in 2019 overkomt. De stablecoin die JP Morgan van plan is te lanceren moet onderlinge transacties tussen zakelijke klanten efficiënter maken. Het kan echter ook de perfecte brug slaan tussen de traditionele financiële wereld en die van cryptovaluta: JPM Coin als betrouwbaar en zakelijk alternatief voor Tether.

JP Morgan’s JPM Coin

De Amerikaanse bank JP Morgan kondigde kortgeleden aan dat het een cryptomunt genaamd JPM Coin gaat lanceren. Deze cryptomunt zal een vaste waarde vertegenwoordigen van $1 Amerikaanse dollar, gegarandeerd door JP Morgan. JPM Coin is ontwikkeld op de Quorum blockchain welke beheerd wordt door JP Morgan en/of ‘vertrouwde’ partijen van de bank. Daarmee wijkt het sterk af van de meeste cryptocurrencies die decentralisatie hoog in het vaandel hebben staan. De lancering van JPM Coin wordt door de bank gezien als een eerste stap in het omarmen van blockchain technologie. JPM Coin moet ervoor zorgen dat zakelijke klanten van de bank onderling 24 uur per dag goedkoop en zonder frictie transacties kunnen maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Interoperabel

Dat is echter de eerste stap waarmee tijdens de pilot wordt gestart. De bedoeling is om de functionaliteit van JPM Coin uit te breiden naar andere blockchains. Met name Ethereum is daarvoor kandidaat, aangezien de Quorum blockchain op dezelfde architectuur is gebaseerd. Dat zou betekenen dat het mogelijk wordt om tokens op de Ethereum blockchain te verkopen voor JPM Coins, of vice versa. Mits het gecentraliseerde beheer achter JPM Coin dat toestaat, tenminste.

The JPM Coin will be issued on Quorum Blockchain and subsequently extended to other platforms. JPM Coin will be operable on all standard Blockchain networks.- JP Morgan, aankondiging JPM Coin

Poortwachter

JP Morgan is immers verantwoordelijk voor alles dat in het JPM Coin ecosysteem zal gebeuren. Hoewel decentrale netwerken wettelijk nog een grijs gebied zijn is bij de gecentraliseerde JPM Coin JP Morgan direct aansprakelijk. Zij zullen er dus alles aan doen om te voorkomen dat JPM Coin voor illegale of ongereguleerde praktijken wordt gebruikt. JP Morgan zal dan ook als toezichthouder en handhaver moeten optreden om binnen de perken van de wet te blijven. Dit zal tot groot genoegen zijn van de wetgevers. Het creëert namelijk een ‘veilige’ en gereguleerde crypto-omgeving waarbij JP Morgan de poortwachter is. Er gaan al langer stemmen op die de crypto-sector oproepen tot zelfregulatie, maar dat banken als JP Morgan hier wel eens een rol bij kunnen spelen zal niet bij allen zijn opgekomen.

Tether 2.0

JPM Coin lijkt zich te positioneren als concurrent voor stablecoins. Het vertrouwen in de meest gebruikte stablecoin Tether is al langere tijd beschaamd vanwege de geruchten omtrent marktmanipulatie en de solvabiliteit van het bedrijf erachter. Niet voor niets zijn er de laatste jaren meerdere concurrenten ontsprongen zoals de (Winklevoss) Gemini dollar (GUSD), de (Goldman Sachs) Circle dollar (USDC), en decentrale alternatieven zoals Ethereum’s stablecoin Maker Dai (DAI). Dat rijtje wordt met JPM Coin één stablecoin rijker. JP Morgan lijkt echter veel beter gepositioneerd om Tether van de troon te stoten dan de concurrentie. JP Morgan is immers een vertrouwde en volledig gereguleerde partij met verreweg het grootste zakelijke netwerk én het oor van de wetgevers. Dat staat in schril contrast met de dubieuze taferelen die rondom Tether gaande zijn. Deze stablecoin kan ook wel eens uitmonden tot Tether 2.0, een betere en betrouwbare digitale dollar.

Goed en slecht nieuws voor crypto

En dat kan goed en slecht nieuws betekenen voor crypto. Als poortwachter kan JP Morgan een hoop schade aanrichten aan de vrije en decentrale aard van de blockchain revolutie. Een vertrouwde, gereguleerde en veilige omgeving creëert namelijk een sterk contrast met het tegenovergestelde dat al snel als wild, ongereguleerd, onveilig of zelfs illegaal zal worden bestempeld. Het is voor wetgevers dan erg gemakkelijk om het één te stimuleren en het ander te beperken. Voor twijfelachtige institutionele investeerders is de keuze voor JP Morgan ook voor de hand liggend. Dat is immers veilig, met garanties en volgens de regels. En JP Morgan wint, want zij hebben tóch een manier gevonden om als tussenpartij aan een geldstroom te verdienen in de blockchain revolutie.

Brug

Toch is de komst van JPM Coin goed nieuws voor crypto. Tether loopt op zijn laatste benen en er is behoefte aan een betere en betrouwbaardere digitale dollar om in uit te cashen. Dat zal voor grote spelers in de markt nog meer gelden dan de gemiddelde crypto-investeerder. Het is mogelijk de eerste digitale dollar die voor institutionele investeerders daarvoor betrouwbaar genoeg is. Het kan dan ook een belangrijke brug vormen om de traditionele financiële wereld met dat van crypto en blockchain te verbinden en de adoptie verder voort te stuwen.

Goed voor crypto

JPM Coin vormt immers geen directe bedreiging voor ‘echte’ en gedecentraliseerde cryptovaluta en blockchain projecten. Als gecentraliseerde munt mist het veel van de innovatie en als stablecoin is het ook niet interessant voor speculanten. De stablecoin is eerder een aanvulling op het huidige crypto ecosysteem. Het verlaagt de drempel voor institutionele partijen, verschaft de sector van legitimiteit en mogelijk een stuk zelfregulatie. Misschien nog wel belangrijker is het signaal dat van deze munt uit gaat. JP Morgan positioneert zich duidelijk voor een pro-blockchain toekomst en bevestigt als toonaangevend financieel instituut dat blockchain écht ‘here to stay’ is.