Inspectie leefomgeving en Transport onderzoekt datadeling via blockchain

De controle van rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs vereist een omvangrijke administratie. Wanneer data van transporteurs op een veilige manier gedeeld worden met de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) kan dit veel controle overbodig maken. Simpelweg, doordat er veel meer transparantie is. Nu is er een blockchain pilot gestart om dit te realiseren.

Blockchain en datadeling

Al enige tijd is IL&T bezig met de business case ‘digitaal inspecteren’. De gegevens van rij- en rusttijden worden al digitaal geregistreerd, maar de data wordt alleen op verzoek verstrekt aan IL&T. Dit biedt natuurlijk al meer controlemogelijkheden dan enkel de fysieke controle, maar het blijft omslachtig. Samen met experts zijn ze gaan kijken welke mogelijkheden blockchain kan bieden. Wanneer namelijk de data van de rij- en rusttijden via de blockchain gedeeld worden met IL&T kunnen zei automatisch en in veel grotere omvang controleren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Smart Contracts

De data is al voorhanden en kan via smart contracts automatisch gecontroleerd worden. Er is al een tool om informatie over rij- en rusttijden digitaal te controleren. Met de blockchain kan deze data ook gevalideerd worden. Het leidt ook tot de mogelijkheid om betere risicoprofielen op te stellen op basis van de data die dan voorhanden is.

illustratie – bekijk hier het volledige concept

Wie wil meewerken?

Idealiter leidt datadeling ook tot een betere samenwerking onder transportorganisaties. Inspectie van rij- en rusttijden is ook voor deze bedrijven een grote administratie. De blockchain en de wenselijke transparantie bieden de mogelijkheid voor om gerichter te controleren.

Behalve de rij- en rusttijden kunnen ook andere processen van IL&T die via de blockchain vereenvoudigd worden. Op dit moment kunnen ze het gewicht van een transport op bepaalde plekken al wegen via sensoren in het wegdek. Wanneer deze data wordt gekoppeld aan de blockchain kunnen ze dit ook automatisch controleren.

Jonge generatie

De technologische ontwikkeling biedt ook de kans om de nieuwe instroom van jonge mensen bij overheden te stimuleren. Dat is niet alleen wenselijk, maar volgens Backx bijna noodzakelijk: “Wanneer je als organisatie écht wilt veranderen is het zaak om die slimme jonge blockchainexperts (en andere techneuten) een kans te bieden.”

il&t blockchain

IL&T zal in ieder geval verder onderzoeken hoe de blockchain voor de eigen organisatie in de praktijk kan gaan werken. Een woordvoerder zegt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Het is belangrijk dat we daarbij zoveel mogelijk partijen op voorhand betrekken. De blockchain werkt alleen als er massa is en daarvoor moeten zoveel mogelijk partijen samenwerken. Hoe we dat het beste realiseren kunnen, wordt onderzocht in de volgende fase van ons onderzoek.[/penci_blockquote]

Blockchain Pilots

De Nederlandse overheid werkt via verschillende trajecten aan de ontwikkeling van blockchain voor de publieke sector. Via pilots worden de mogelijkheden van de technologie in kaart gebracht. Inmiddels zijn er vele prototypes gebouwd en zijn de eerste projecten geïmplementeerd. Daarnaast wordt gewerkt aan het vormgeven van samenwerking met andere landen en internationale organisaties. Op deze website geven ze een overzicht van de resultaten en lopende activiteiten.

Bron: Blockchainpilots

Lees meer over:
overheidsmart contracts