Stablecoin handelsvolume breekt door $1.000 miljard grens in 2020

Het handelsvolume van stablecoins zijn door de grens van 1.000 miljard dollar gegaan in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van The Block.

Stablecoin in bitcoin markt

Stablecoins is een type cryptomunt waarvan de waarde gedekt is door een fiat valuta, meestal de Amerikaanse dollar. Handelaren geven daar de voorkeur aan, omdat transacties via een blockchain sneller en goedkoper zijn dan via het bancaire netwerk SEPA.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stijgt of daalt de bitcoin koers plots, dan je kun je gemakkelijk in – en uitstappen.

De onderzoekers hebben transacties die plaatsvonden op diverse blockchains, niet alleen de bitcoin blockchain. Dat komt ook omdat de uitgifte van de meeste stablecoins via andere netwerken gaan zoals ethereum.

Tether (USDT) is verreweg de meest populaire stablecoin op de cryptomarkt met een aandeel van 73%. De top 3 is gecomplementeerd met USDC (15%) en DAI (7%).

Het is de eerste keer dat de grens van $1.000 miljard is doorbroken, zoals te zien is in onderstaande grafiek. In 2019 ging het nog om 248 miljard dollar, ruim drie keer kleiner volume dan in 2020.

Stablecoin handelsvolume breekt door $1.000 miljard grens in 2020

Stablecoins

Stablecoins zijn een hele belangrijke pion in de wereld van bitcoin. Met name Tether is speelt een grote rol in het ecosysteem. Miners gebruiken de stablecoin om te zichzelf te beschermen tegen dalingen bijvoorbeeld: je kunt op verschillende platformen aan de slag met bitcoin futures en tether.

Als de prijs enorm daalt, kunnen miners op deze manier iets van hun (eventuele) verliezen terugverdienen.

Aan de andere kant heb je de spotmarkt, Tether is veruit het populairste handelspaar op de grootste bitcoin beurzen. Daar wordt de plaatsvervanger van de dollar ook veel gebruikt zodat je niet terug hoeft naar je bankrekening, maar wel kunt ‘vluchten’ naar de dollar.

Ter indicatie: Ruim $20 miljard aan stablecoin Tether op de markt. Aan het begin van dit jaar was dat nog maar een paar miljard. Tether heeft in 2020 haar oplage meer dan verviervoudigd.

De prijs in euro:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!