Dit is hoe de boekhouding van Tether eruit ziet

Tether (USDT) deelt voor het eerst hun reserves. USDT is een stablecoin die een grote rol speelt in het ecosysteem van met name de handel in bitcoin (BTC).

Er is inmiddels ruim $57 miljard aan Tether in omloop. Kort na de start van het project kwamen de eerste vragen: door wat zijn deze synthetische dollars eigenlijk gedekt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het bedrijf achter de stablecoin moet na schikking in een rechtszaak elk kwartaal hun boeken openen en delen met de wereld. Ze maken de eerste kwartaal cijfers van dit jaar bekend. Dat meldt The Block.

Tether

Tether had 76% van hun reserves direct in cash of varianten daarop. De rest van de Tether in omloop wordt gedekt door andere financiële producten, leningen of investeringen. Er is dus duidelijk géén dekkingsgraad van 100% in dollars.

65% van de liquide reserves bestond op 31 maart 2021 uit waardepapieren. De rest is onder andere verdeeld over cash.

Stuart Hoegner, adviseur van Tether, legt uit waarom hun reserves zo in elkaar zitten: ”het is misleidend om alleen op cash te focussen.” Hij benadrukt dat cash een relatief kleine rol speelt in de reserves, maar Hoegner stelt ook dat er voldoende liquiditeit is met behulp van de andere reserves.

Hoegner wilde niet vertellen met wie Tether samenwerkt om deze constructie voor elkaar te krijgen.

Dit is hoe de boekhouding van Tether eruit ziet

Overige reserves

Na de 76% is er dus nog 24% over. Welke reserves houdt Tether hiervoor aan?

12,55% van de reserves bestaat uit gedekte leningen. Dat zijn leningen waarbij degene die het geld ontvangt ook onderpand levert.

10% van de reserves bestaat uit edelmetalen, bedrijfsobligaties en investeringen in fondsen.

Tether heeft ook een reserve aan ‘digitale tokens’, Hoegner bevestigt dat dit alleen bestaat uit bitcoin.

Hoegner: ”We zien dat bitcoin een belangrijk onderdeel wordt van verschillende bedrijven.” Hij ziet het potje van BTC als manier om risico’s verder uit te smeren.

Transparantie

Tether is een spraakmakend bedrijf. Tal van bedrijven en individuen maken gebruik van hun product. Niet voor niets is het op veel grote beurzen het populairste handelspaar.

Tegelijkertijd hangt er altijd een rare sfeer rondom het onderwerp. Is het wel gezond voor de markt om zo’n speler zoveel te gebruiken? Voorlopig lijkt de markt niet echt bezig met de eventuele reserves van USDT. Er wordt elke dag voor miljard aan dollars in Tether verhandeld.

De verplichting van Tether om de boekhouding openbaar te maken is een manier voor iedereen om te zien wat het product precies inhoudt. Het doel van USDT is het volgen van de dollarprijs, daar gebruiken handelaren en andere partijen het voor.

Nu is de vraag: hoe worden dit soort cijfers opgevangen? Voorlopig draaien bitcoin, en toch ook Tether, gewoon vrolijk door.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...