5 vragen aan serie-ondernemer Wim Schuurmans: “De Bitcoin wordt meer dan 20.000 euro waard” (#1 Beleggen in Bitcoin)

Bitcoin Magazine start met een nieuwe rubriek “Beleggen in Bitcoin”. In de eerste aflevering een gesprek met de Brabantse serie-ondernemer Wim Schuurmans (LinkedIn-profiel), die een neus heeft voor nieuwe trends. Hij was ooit (in 1989) een van de eerste Apple-vertegenwoordigers en is de trotse bezitter van de eerste Tesla Model X in Nederland. Sinds 2014 ‘zit’ hij in de Bitcoin en sinds dit jaar belegt hij breder in altcoins.
Schuurmans is oprichter en directeur van een aantal ondernemingen die onder meer online leeromgevingen voor bedrijven mogelijk maakt zoals de Online Academie. Ook is hij auteur van het boek “Verboden voor klanten, we houden van fans” over klantenbinding.

Beleggen in Bitcoin

Bitcoin Magazine kreeg de kans om Schuurmans te spreken over zijn trading ervaring met Bitcoin en zijn verwachtingen. Schuurmans: “De opmars van de Bitcoin is niet meer te stoppen”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Sinds wanneer en waarom belegt u in de Bitcoin?

Schuurmans: ‘Sinds 2014. Ik werd getriggerd door een bericht van de Nederlandse Bank die waarschuwde voor de Bitcoin. Voor mij een teken om me erin te verdiepen.
Ik wees destijds ook mijn vrienden op de potentie van de Bitcoin. Een deel van mijn vrienden heeft toen ook Bitcoins gekocht toen ik zei dat de Bitcoin uiteindelijk 20.000 euro waard zou worden. Dat werd natuurlijk vaak met hoongelach ontvangen. Nu zie ik 20.000 euro slechts als een tussenstap. Er ontstaat een enorme schaarste aan Bitcoins en dat drijft de prijs fors omhoog’.

‘Ik raakte snel overtuigd van de impact van de blockchain en de Bitcoin. De Bitcoin is echt een betaalmiddel van deze tijd. Snel, goedkoop en voor een transactie is een derde partij niet meer nodig.
Sinds 2008 weten we ook dat banken niet honderd procent veilig zijn. Ook is cybersecurity een alsmaar groter wordend issue. De blockchain is een waterdicht systeem dat niet te hacken is.
Dat er al voor 92 miljard dollar in de Bitcoin is belegd geeft extra vertrouwen. (…) Sinds dit jaar bezit ik ook enkele andere cryptocurrencies. Ik geloof niet dat ik daarmee eenzelfde soort winst ga behalen als met de Bitcoin, hoewel de koersen dit jaar wel al flink zijn gestegen.’

In oktober 2014 schommelde de waarde van de Bitcoin tussen de 380-400 dollar per stuk. Op moment van schrijven is de waarde ca. 5.300 dollar per stuk.

2. Waarom bent u overtuigd van de blockchain en cryptocurrencies?

Schuurmans: ‘Mijn eerste trigger is dat de blockchain miljarden mensen op aarde in staat stelt om zonder bankrekening transacties te voltooien. Zelfs in Nederland, waar het betalingsverkeer snel en betrouwbaar is, kun je niet 24/7 betalingen doorvoeren anno 2017. Met de Blockchain kan dit wel. Het heeft enorme impact op de financiële sector, maar ook andere sectoren. Zo maken de slimme contracten van Ethereum andere vormen van eigendomsoverdracht feitelijk overbodig. De traditionele notaris krijgt een andere rol, net zoals de Kamer van Koophandel en het Kadaster.’

3. Hoe kunnen we u als belegger karakteriseren?

Schuurmans: ‘Ik ben altijd een actieve belegger geweest. Mijn keuzes bepaal ik op basis van technische analyses, de mening van andere analisten en mijn ervaring en ‘gut-feeling’. De bodem van Bitcoin wordt robuuster. Zat die eerst rond de 2.300 dollar, nu ligt die rond de 2.800 dollar (en inmiddels weer hoger, redactie).
‘Het grootste gedeelte heb ik in Bitcoin belegd. De overige munten zijn nog enorm volatiel. Het risico is groter dan aandelen en obligaties, maar het mogelijke rendement is dan ook groter.
De Bitcoin is vooralsnog de meest stabiele belegging. Daarnaast zijn er de altcoins zoals Litecoin, Ripple, Monero en Dash interessante opties. Daaronder zit de bulk munten waarvan een aantal misschien nog wel duizenden procenten stijgen, maar wie zal het zeggen? Ik verwacht dat er van de huidige 1.100 munten maar een paar overblijven en daadwerkelijk gebruikt gaan worden’.

4. Gaat de Bitcoin verdwijnen?

Schuurmans: ‘De opmars van de blockchain en ook de Bitcoin is sowieso niet meer te stoppen. Cash geld is kostbaar. Een logisch gevolg van digitaal geld, maar ook digitale munten, is dat cash geld door de banken wordt afgeschaft. Die trend was al zichtbaar.
Maar de blockchain maakt ook een directe transactie zonder bank mogelijk. Ik vind het krom dat banken de Blockchain wel interessant vinden en de Bitcoin niet.
Steeds meer webshops en winkels bieden de kans om met Bitcoin te betalen, zoals in Arnhem bijvoorbeeld. Ik vermoed dat één Bitcoin op een gegeven moment omgerekend gaat worden in honderd miljoen Satoshi’s. Een kleinere eenheid maakt het voor mensen beter mogelijk om daar bijvoorbeeld hun koffie of biertje mee af te rekenen.’

‘Regulering vind ik een goede ontwikkeling. Ik begrijp dat overheden optreden tegen ICO’s, want er kan een hoop rotzooi tussen zitten. Door regulatie zal de Bitcoin of de Satoshi een wettelijk betaalmiddel worden. China vind ik een verhaal apart. Daar zijn bedrijven als Facebook en Google ook niet welkom.’
Het is verder bijzonder hoe snel de Bitcoin is hersteld na de koersdaling in september. En daarnaast: een belegd vermogen van 150 miljard dollar in digitale munten stelt in de financiële wereld misschien niets voor. Maar we staan pas aan het begin, geloof me!’

5. Welke altcoins kunt u tippen om in te beleggen?

Schuurmans: ‘Munten met een lage waarde waarvan ik nog veel verwacht zijn de SiaCoin (SC), een bedrijf dat een data decentraal via de blockchain wil distribueren. Dit moet een concurrent van de Dropbox en Amazon worden voor dataopslag.
Redd Coin (RDD) integreert een sociaal betaalplatform met alle mogelijke sociale media van Facebook tot Instagram, vind ik ook interessant. En bij Rise (RISE), een aanbieder van gedecentraliseerde softwareoplossingen, zien de grafieken de laatste er goed uit.’

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...