Chinese stop op ICO’s en het mogelijke potentieel van NEO

China’s poging vorige maand om initial coin offerings (ICO) te verbieden zorgde voor chaos. Zeker onder de start-ups op zoek naar funding middels het nieuwe fondsenwervingsplan.
Toch lieten bijna alle ICO-organisatoren aan Reuters weten dat zij het ermee eens waren. De ICO-markt liep de spuigaten uit en bijna allen vonden dat er iets moest gebeuren.

ICO hype

ICO staat voor initial coin offerings, een verwijzing naar een beursgang van een normaal bedrijf: IPO of initial public offering.
Die ICO’s gebeurden voornamelijk middels het netwerk van cryptovaluta ethereum.
Meer dan 100.000 beleggers investeerden van januari tot juni 2017 in nieuwe cryptocurrencies middels 65 ICO’s.
Aantrekkelijk voor beleggers wegens de eventuele snelle winst die gemaakt kon worden. Maar ook voor de particulieren en bedrijven die snel fondsen willen werven met weinig meer dan een idee en een website.
Hu Bin, adjunct-directeur van het financieel instituut bij de China Academy of Social Sciences, een instelling direct onder de Chinese Staatsraad, gaf precies aan wat de bedoeling was:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is een stop op ICO’s, geen verbod. Wat willen we tegenhouden? Onwetmatige ICO’s

Terwijl de berichtgeving van de Chinese overheid leek te vereisen dat al het opgehaalde geld werd teruggegeven aan investeerders bleek dat een moeilijk uit te voeren plan.

NEO

Da Hongfei, van cryptomunt NEO, gaf vorige maand aan dat aanhouders van de cryptomunt NEO’s om mochten ruilen voor Bitcoin maar dat niet kon verplichten.
Da, oprichter van NEO, een publieke blockchain die vorig jaar 30 miljoen yuan (4,65 miljoen dollar) ophaalde middels een ICO, gaf aan:

Wij bieden de mogelijkheid, maar we kunnen de gebruiker geen pistool op het hoofd zetten en hen vragen NEO’s om te zetten in Bitcoins

Tegen de toenmalige koers van de Bitcoin zou dat immers een flink verlies betekenen voor de investeerders.

Nieuwe ethereum

NEO, dat tot voor kort Antshares heette, wordt ook wel het Chinese ethereum genoemd omdat de functionaliteit ongeveer hetzelfde is.
Net als ethereum is het een opensource software en net als ethereum is het een blockchainnetwerk waarop een eigen cryptomunt gelanceerd kan worden.
In zekere zin zou je NEO de Aziatische tegenhanger van ethereum kunnen noemen en dat is de reden dat veel handelaren in cryptomunten de munt een grote toekomst toedichten.
Zeker te bedenken dat de Aziatische markt vele malen groter is gekeken naar wereldpopulatie.
Zestig procent van de wereldbevolking is Aziaat en dat biedt potentieel.

Bronnen: Reuters, Brave New Coin

Foto: Flickr / Sudhee