Dentacoin: disruptieve (blockchain) technologie zet sectoren op hun kop (persbericht)

Dentacoin geeft in haar laatste persbericht haar visie op disruptie van bestaande verdienmodellen.

‘Waardecreatie vindt plaats op twee verschillende manieren. Ten eerste is er een nieuw product of innovatieve dienst waar de consument geen weet van heeft, maar het uiteindelijk wel wil hebben. De tweede manier is om een bestaande product op een betere manier aan te bieden. Die laatste benadering is disruptief, omdat het bestaande verdienmodellen op zijn kop zet’.

Disruptieve verandering

‘Vaak is het moeilijk voorspelbaar hoe een bepaalde verandering eruit zal zien.
Toch delen bedrijfstakken die aan disruptie onderhevig zijn een bepaald aantal kenmerken. Met die kenmerken in het achterhoofd wordt duidelijk waarom Dentacoin een kanshebber is om de mondiale tandheelkundige industrie te vernieuwen.

Allereerst kent een sector dat een disruptie te wachten staat, veel kleine bedrijven en/of aanbieders. Bijvoorbeeld de verhuissector, die een waarde van zestien miljard dollar vertegenwoordigt en waarin veel kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers actief zijn. Meer dan vijftig procent van de markt bestaat uit dit soort bedrijven.

Ook de huwelijksindustrie is daar een goed voorbeeld van. Wereldwijd wordt er zo’n driehonderd miljard dollar uitgegeven aan bruiloften, maar bijna elke dienstverlener in die sector opereert uitsluitend lokaal.

Tandartsenindustrie

Ook de tandheelkundige industrie kent eenzelfde beeld: 79 procent van de patiënten reist 16 kilometer of minder voor een bezoek aan de tandarts. Daarnaast meldt de American Dental Association dat meer dan 81 procent van de tandartspraktijken minder dan 10 mensen in dienst hebben. Meer dan 40 procent heeft zelfs minder dan 5 personen in dienst. En dat voor een sector die enkel in de VS een omzet kent van meer dan 106 miljard dollar.

Disruptie in deze sectoren is vooral mogelijk omdat er geen dominante speler de markt beheerst. Deze kleinere bedrijven klitten niet samen om hun marktaandeel te beschermen. Dit betekent dat een verandering in de manier waarop de sector opereert de kans heeft om geaccepteerd te worden door enkele kleinere bedrijven, en van daaruit over de gehele sector zich kan verspreiden.

Disruptie creditcardindustrie

Veranderingen gaan over twee schijven: lagere kosten of hogere kwaliteit. Zo kan een aanbieder de matrassenindustrie ‘disrupten’ door de kosten te drukken, een betere kwaliteit te leveren en een betere klantenservice.

Zodra betaling goedkoper worden, raakt dat aanbieders zoals Amex, Visa en MasterCard. Dit zijn bedrijven die 2 procent vergoeding of meer vragen voor iedere transactie. Wegens die hoge kosten vindt voor meer dan 24 biljoen dollar aan transacties daarom nog steeds via cheques plaats. Disruptieve slimme contracten, uitgevoerd op de blockchain, hebben daarom de mogelijkheid de creditcardindustrie volledig te veranderen.

Ook de tandartsindustrie kent economische inefficiënties, wat kansen biedt voor een vernieuwende speler als Dentacoin. Meer dan 400 miljard dollar, van de 440 miljard dollar dat wereldwijd besteed wordt aan tandheelkundige zorg, wordt besteed aan tandheelkundige problemen die voorkomen hadden kunnen worden. Een gigantische mismatch. Patiënten kunnen dus besparen op hun tandartskosten door de blockchain, ook al betreft het slechts een deel van de kosten.

Dentacoin wil inspelen op het potentieel middels een soort verzekeringsmodel, Dentacoin Assurance geheten. De nieuwe benadering van de aankoop van tandheelkundige zorg trekt financiële belangen van zowel tandartsen als patiënten gelijk en is gericht op betere tandheelkundige zorg. Het nieuwe model biedt voordelen voor zowel patiënten als tandartsen. Dentacoin heeft de ambitie om binnen de tandartsindustrie snel geaccepteerd te worden. Het geeft het potentieel weer hoe een gevestigde sector zou kunnen profiteren van een disruptieve nieuwe technologie’.

Bronnen: Inc Magazine, Casper, Dentacoin Foundation

Foto: Flickr / Hamza Butt

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!