Gordon Chang: Verwacht niet teveel van China

Bitcoin deed deze week een record aan van 6000 dollar en koerst vandaag ietwat lager tegen de 5600 dollar per munt. Beleggers zijn hoopvol dat, mocht China het verbod op cryptovaluta opheffen, de munt een stuk hoger zou kunnen gaan.

China

Gordon Chang, schrijver van het boek Nuclear Showdown, is echter van mening dat liberalisatie van de cryptomarkt niet op de planning staat van de Chinese Communistische Partij. Die afgelopen week, van 18 tot en met 24 oktober, haar 19e partijcongres hield.
Chang: “Er heerste optimisme dat, na het 19e partijcongres, er liberalisatie op vele economische vlakken plaats zal vinden en dat is mogelijk. Maar cryptovaluta zijn een speciaal geval

Begin september verbood China nieuwe initial coin offerings (ICO’s). Ook gaf het een verbod uit op de handel op Chinese platforms. De koers van de bitcoin ging hard onderuit op het nieuws. Het maakte echter ook weer een flinke comeback, om zelfs nieuwe records neer te zetten.
China’s centrale bank lijkt echter niet van plan de bitcoin, maar wel de blockchain technologie, te gaan gebruiken om een eigen (gereguleerde) cryptomunt te lanceren.

Geen opvolger

Chinese president Xi Jinping heeft overigens geen duidelijke opvolger aangewezen wanneer zijn huidige termijn in 2022 eindigt. Het ontbreken van een duidelijke opvolger geeft aan hoe de kaarten nu geschud zijn. Xi is de machtigste leider van China sinds Mao Zedong.
Mao Zedong was architect van “De Grote Sprong Voorwaarts”, een campagne die hongersnood en de dood van 45 miljoen Chinezen tot gevolg had. Het geldt als waarschuwing wat er kan gebeuren wanneer leiders ongelimiteerd aan de macht kunnen blijven.

Centralisatie

Het is juist het gedecentraliseerde concept van de bitcoin die direct indruist tegen het centrale beleid dat in China gevoerd wordt. Chang: “Bureaucraten die aandringen op toezicht en controle staan oog in oog met de 21e eeuw. En de 21e eeuw lijkt aan de winnende hand. Uiteindelijk zullen technologieën als bitcoin als winnaar uit de bus komen. Maar voordat het zover is zal het Chinese politieke systeem haar met man en macht bestrijden

Bronnen: Kitco, Financial Times

Foto: Flickr / thierry ehrmann

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!