Bitcoin in Zimbabwe op 12.399,99 Amerikaanse dollar

De bitcoinprijs bereikt wederom recordhoogten, met een wereldwijd gemiddelde boven de 6.600 dollar.
Terwijl potentiële beleggers in liquide markten mopperen over de te hoge prijs, ligt de prijs in illiquide opkomende markten – zoals Zimbabwe – nog ver boven dat bedrag.

12.399,99 dollar

Bitcoin verhandelt vaak tegen een premium in zich ontwikkelende markten, waar de prijs hoger ligt door de instabiliteit van lokale valuta’s.
Echter, het handelsvolume van cryptovaluta is ook nog steeds laag.
De duurste bitcoins ter wereld worden gevonden op de Zimbabwaanse exchange Golix, waar de bitcoinprijs vandaag piekte op 12.399,99 dollar.
Reden hiervan kan gevonden worden in haar recente monetaire historie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Biljoen dollar

In 2009 verving Zimbabwe haar nationale valuta, de Zimbabwaanse dollar, door de Amerikaanse dollar. Dit nadat een bizarre hyperinflatie er voor zorgde dat de centrale bank van het land biljetten van 100 biljoen Zimbabwaanse dollar uit moest gaan geven.
Nu zijn er echter niet genoeg Amerikaanse dollars in het land om aan de vraag te voldoen.
En de waarde van overheidsobligaties – die een gelijke waarde zouden moeten vertegenwoordigen als de dollar – zijn op de zwarte markt flink gekelderd.
Onder meer omdat ze door buitenlandse entiteiten niet worden geaccepteerd.
Banken zijn nu begonnen met een rantsoenering van de Amerikaanse valuta.
Zimbabwanen moeten uren in de rij wachten om aan hun geld te komen. En dan nog kunnen zij slechts 50 dollar van hun rekening halen.
Dit kan als reden gezien worden waarom een deel van de lokale bevolking richting bitcoin kijkt.

Wettig betaalmiddel

Sommigen denken dat de Zimbabwaanse regering zal gaan proberen het gebruik van bitcoin te beperken. Anderen menen dat haar overheid niet de middelen daarvoor heeft.
Nigel Gambanga, een technologisch analist uit Zimbabwe, denkt zelfs dat er een mogelijkheid bestaat dat de Zimbabwaanse overheid bitcoin formeel zou kunnen gaan reguleren, met als mogelijk gevolg dat het ook als wettig betaalmiddel zal kunnen gaan fungeren.

Bron: CNN, Golix

Foto: Flickr / Antti Kultanen