Silk Road, anonieme drugsmarktplaats of ultieme vrijheid?

Ross Ulbricht creëerde met de zogenaamde Silk Road site, een vrijplaats voor wie buiten het zicht van de overheid iets wil verhandelen.
De FBI infiltreerde, en nu zit de inmiddels 33-jarige Ulbricht voorgoed in de cel.
Frappant detail daarbij is dat twee van de infiltrerende agenten nu ook zelf jarenlange gevangenisstraffen uitzitten, hoewel zij wel schuld toegaven en in ruil daarvoor strafvermindering kregen.
Afgelopen juli heeft Ulbricht zijn hoger beroep verloren en zal de rest van zijn leven achter tralies zitten. Hij heeft tot nu toe altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Ross Ulbricht

Voor zijn aanhouding had Ulbricht nooit eerder in de problemen gezeten. Hij had geen enkele aanvaring met de politie gehad, was nog nooit ergens voor opgepakt en bleek een voorbeeldburger.
In een videogesprek met een goede vriend van hem werd duidelijk dat zijn toekomstplannen waren om binnen vijf jaar aan een gezin te beginnen. Toch werd hij in 2013 aangeklaagd voor onder meer drugshandel en zelfs het aanzetten tot huurmoorden.
Terugkijkend bleek dat een campagne te zijn om Ulbricht volledig zwart te maken. Bovengenoemde agenten zijn achteraf veroordeeld omdat zij getuigenissen verzonnen en zichzelf hebben verrijkt via Silk Road. Dat deed verder niets af aan de zaak tegen Ulbricht.
De Amerikaan werd in februari 2015 uiteindelijk veroordeeld voor onder meer drugshandel, witwassen en hacken. De aanklacht tot het aanzetten van huurmoorden leek vooral bedoeld om Ulbricht voor de jury zo gewetenloos mogelijk neer te zetten.
Zijn familie en vrienden herkennen hem totaal niet in de aanklachten. “Ross zou nooit iemand kwaad doen”, aldus zijn moeder. Zij blijven vechten voor zijn vrijheid.
In de media en in de rechtszaal wordt Ulbricht breed uitgemeten als gewetenloze handelaar en drugkingpin. Daar leek het Ulbricht niet om te gaan, zo blijkt uit de documentaire “Deep Web”.
De film, ingesproken door Keanu Reeves, vertelt het intrigerende verhaal van Silk Road en Ross Ulbricht, die ongekend hard werd veroordeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vrijheid

Wegens het hoge encryptie gehalte was het voor de FBI moeilijk om een goede zaak neer te zetten. Dat Ross de website op heeft gezet mag duidelijk zijn, echter was zijn motivatie anders dan doet vermoeden.
Totale vrijheid bleek zijn streven, met het economische gedachtegoed van Ludwig von Mises als leidraad en het libertarisme hoog in het vaandel.
En dat moest keihard afgestraft worden wegens het gevaar voor de staat.
Want dat bij die totale vrijheid, dat hooggehouden wordt door een uiterste vorm van privacy middels cryptografie, ook een markt ontstaat die het daglicht niet kan weerstaan, is eigenlijk bijzaak te noemen.
Toch is juist dat waar Ross, breed uitgemeten in de media, op afgerekend is.
Zijn gedachtegoed van vrijheid werd ondergesneeuwd door het verhaal over drugs. De waarheid lijkt iets genuanceerder.

Dread Pirate Roberts

Ross gebruikte de naam “Dread Pirate Roberts” als login voor Silk Road. Zes weken na zijn arrestatie ging Dread Pirate Roberts vrolijk verder met een tweede Silk Road site.
Later werd Blake Benthall opgepakt. Hij zou de volgende Dread Pirate Roberts zijn geweest.
De naam Dread Pirate Roberts is een fictioneel karakter afkomstig van de roman “The Princess Bride”. Roberts is daarbij niet een persoon maar meerdere personen die de naam en reputatie doorgeven.

Met het ontmantelen van Silk Road is de drugshandel verder niet drooggelegd.
Verre van en in tegendeel zelfs.
Volgens onderzoekers is na de publicatie die op de aanhouding volgde, de handel juist enorm gegroeid.
Tegenwoordig zijn verschillende andere sites, beter bekend als het dark web, waarin onder andere de drugshandel floreert.

Bronnen: Newsweek, Vice, The Verge, Bitcoin, Volkskrant

Foto: Flickr / Cristian C

Lees meer over:
Bitcoin nieuws