Jarenlange celstraffen voor Nederlanders wegens bitcoinfraude

Twee Nederlandse mannen zijn door de rechtbank veroordeeld voor bitcoinfraude. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan grootschalige drugshandel via het dark web en het witwassen van bitcoins in 2014 en 2015.
Een van hen, een 24-jarige Utrechter is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Hij wordt gezien als drijvende kracht in de witwaszaak.
De rechtbank heeft ook een leeftijdsgenoot uit Amsterdam een celstraf opgelegd van 4,5 jaar.

Zes verdachten

Daarnaast stonden nog vier andere verdachten terecht die hadden geholpen bij de witwaspraktijken.
Een 28-jarige vrouw uit Utrecht en een 25-jarige vrouw Rotterdam werden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur.
Een 51-jarige vrouw uit Utrecht kreeg een boete van 30.000 euro voor witwassen en het in bezit zijn van scherptepatronen.
De zesde verdachte, tevens een man uit Utrecht, is vrijgesproken omdat niet kon worden vastgesteld of hij afwist van de strafbare zaken.
Hij had geld gepind voor de hoofdverdachte, maar niet duidelijk is of hij afwist van het feit dat het geld middels een misdrijf was verdiend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Drugshandel

De zaak kwam aan het licht na een melding van een bank met betrekking tot waargenomen ongebruikelijke transacties. Dit leidde tot de aanhouding van de verdachten op 13 oktober 2015.
De twee hoofdverdachten bleken ruim een half jaar lang grote hoeveelheden harddrugs te hebben verscheept naar verschillende landen, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Japan.
In totaal ging het om 10 kilo aan drugs, met name speed en XTC, waarbij de harddrugs werden verkocht op het zogenaamde ‘dark web’, in ruil voor bitcoins.
De herkomst van het geld werd verhuld door ze in te wisselen bij een zogenoemde bitcoin mixing service. Illegaal verdiende bitcoins worden daar gemengd met legitiem verkregen bitcoins en vervolgens weer uitgegeven.

125 miljoen

De bitcoins werden witgewassen door ze in te wisselen voor euro’s, en die euro’s werden door medeverdachten dan weer contant bij de bank gepind.
Na het stilvallen van de online drugshandel zou de Utrechter in 2015 op grote schaal in bitcoins zijn gaan handelen.
Hij zou in totaal 20.000 bitcoins hebben gehad, wat in 2015 zo’n 5 miljoen euro waard was. Op dit moment zijn 20.000 bitcoins zo’n 125 miljoen euro waard.

Bronnen: Rechtspraak, Openbaar Ministerie

Foto: Flickr / UCL Mathematical and Physical Sciences