Nieuwsberichten » Bitcoin » Mt Gox’s Mark Karpelès zou flink kunnen cashen

Mt Gox’s Mark Karpelès zou flink kunnen cashen

In februari 2014 ging Mt Gox, een Japans bedrijf waar bitcoins konden worden omgezet in dollars, failliet. Die exchange was in 2013 goed voor zo’n 75 procent van alle bitcoin transacties.
Schuldeisers, waaronder ook aardig wat Nederlanders, lijken flink geld mis te lopen in hun zaak tegen de baas van het handelsplatform. Die zou op zijn beurt flink kunnen cashen.

Mark Karpelès

De nu 32-jarige Mark Karpelès, was de toenmalige CEO van Mt. Gox. De in Frankrijk geboren Karpelès nam in 2011 een 88 procent belang van Mt Gox over van programmeur Jed McCaleb.
In 2014 ging het Japanse handelsplatform failliet, waarbij bekend werd dat zo’n 850.000 bitcoins werden vermist.
Die waren toen zo’n 450 miljoen dollar waard, maar tegen huidige koers komt dat neer op zo’n 5,8 miljard dollar.
Later werden 200.000 bitcoins teruggevonden, maar de rest bleek gedurende de jaren rechtstreeks van Mt. Gox te zijn gestolen.
Daarvoor zijn al verschillende mensen opgepakt.
Gedupeerden klaagden ook Mt. Gox en Karpelès zelf aan voor verdenkingen van fraude en verduistering.
Karpelès is in Frankrijk al in afwezigheid veroordeelt, en ook in de VS en nu in Japan moest en moet hij zich voor de rechter verantwoorden.
Hij zou bitcoins van gebruikers hebben verplaatst naar zijn eigen digitale portemonnee.

  bitcoin meester  

Wetgeving

Schadeclaims kunnen echter enkel in fiat geld worden gedaan. In dit geval Japanse wetgeving, maar ook wetgeving in andere landen, is met andere woorden niet op cryptovaluta ingesteld.
De schadeclaims zijn in Japanse yens gedaan op basis van de koers die de bitcoin had toen Mt. Gox instortte. In dollars was dat zo’n 1.300 dollar.
Dit terwijl de bitcoin nu tegen de 7.000 dollar aan schuurt.
Mt. Gox heeft momenteel nog iets meer dan 200.000 bitcoins in bezit. Die bij huidige koers iets minder dan 1,5 miljard dollar waard zijn.
Daar blijft uiteindelijk na het aftrekken van andere kosten en schulden nog zo’n 977 miljoen dollar van over die uitgekeerd kan worden aan schuldeisers.
Die hebben in totaal voor iets meer dan 400 miljoen dollar aan schadeclaims ingeleverd, dus lijkt er onderaan de streep ruim 500 miljoen dollar over.
Of Karpelès en zijn aandeelhouders ook daadwerkelijk die 500 miljoen mag gaan verdelen is de vraag, maar het laat in ieder geval zien hoe bestaande wetgeving nog niet om weet te gaan met cryptomunten.

Bronnen: Wall Street Journal, Bitsonline, The Verge

Foto: Flickr / Karl Baron

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Noord-Korea ontwikkelt haar eigen variant van ‘bitcoin’

Wessel Simons

Bitcoin stagneert rond $10.225, Stellar (XLM), Ripple (XRP), IOTA stijgen

Robin Heester

Craig Wright vraagt opnieuw uitstel voor zaak over 500.000 Bitcoin (BTC)

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder