Oud-Rabobankbankier Marco Groot legt uit waarom hij gelooft in Trump én de bitcoin

Deze column is eerder verschenen bij het Financieele Dagblad

Ik geloof in de Amerikaanse president Donald Trump en de bitcoin. Ze zijn precies wat onze economie nodig heeft. Trump belichaamt wat we niet meer zouden moeten zijn. Met zijn ellebogen en bulldozers heeft hij in het meest donkergrijze gebied van onze regelgeving een fortuin opgebouwd via bakstenen en rechtszaken. Hij is het ultieme product van vergane glorie.

Juist op het moment dat de regels uit dat tijdperk beginnen te wringen stemmen mensen overal ter wereld op politici die de vergane glorie proberen op te poetsen. Die politici zijn louter bezig met verdere verbuigingen van bestaande milieunormen, monetaire mogelijkheden en belastingregels.

Trump

Dat alles zal op den duur barsten omdat het niet meer past, niet meer werkt, niet meer dient. De maatschappij waarin wij leven put ons economische systeem en de ecologische bronnen uit. Trump is een zegen. Hij maakt ons bewust van dat wat onmogelijk is en zal noodzakelijke radicale koerswijzigingen versnellen.

Bitcoins daarentegen zijn het perfecte product van de toekomst. Na intensief onderzoek en na gesprekken met succesvolle internetondernemers en experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, ben ik ervan overtuigd geraakt dat de ingenieuze complexiteit van bitcoins nooit in een keer door een enkele onbekende en vooral onvindbare Japanner met de naam Satoshi Nakamoto gecreëerd kan zijn, precies op het moment dat de kredietcrisis piekte.

bitcoin meester

Bitcoin

Belangrijker is dat bitcoins boven de maatschappij staan en niet te vangen zijn, of gevangen hoeven te worden in een van onze huidige rudimentaire fiscale of geopolitieke systemen. De bitcoin vaart zeer wel en onbevangen op de ethiek van de massa.

Boven onze gereguleerde maatschappij ontwikkelt de bitcoin samen met technologiebedrijven als Google, Amazon, Alibaba, Apple, Facebook, Microsoft, Netflix, ASML en Tesla een nieuwe, nederige samenleving. Een maatschappij die Trump en vele anderen nooit kunnen bevatten of beheersen.

Aan de hand van standaardberekeningen proberen conventionele analisten steeds vaker parallellen tussen de bitcoin en de dotcombubbel te presenteren, samen met pogingen de bitcoin te devalueren. Dat is kansloos.

Het feit is dat de genoemde bedrijven tezamen zo veel cash genereren dat hun ontwikkeling onhoudbaar is. De fenomenale absolute waarde van deze bedrijven is terecht, het is de vervangingswaarde van alles wat was. Aandelen als Royal Dutch Shell, Altice en Arcelor zijn speelgoed geworden voor speculanten.

De appreciatie van de bitcoin is geen bubbel maar laat de afgenomen waarde zien van conventionele valuta. Er zullen nog horten, stoten en opstanden komen, maar ik geloof in de waarden van de bitcoin, in deze toekomst en in beleggen in dit thema.

Marco Groot is medeoprichter van consultancy- en coachingsbureau 8daw. Hij werkte 25 jaar in de financiële sector, onder meer als hoofd aandelen van Rabobank. Disclaimer en meer columns op fd.nl/groot.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!