Volgens UBS topman moeten centrale banken cryptovaluta omarmen

Axel Weber, voormalig president van de Bundesbank en huidig topman van UBS, vindt dat centrale banken meer open moeten staan voor cryptovaluta’s.
Weber, die eerder ook werd genoemd als mogelijk hoofd van de Europese Centrale Bank, denkt dat zij anders achterop raken bij de ontwikkelingen.
De publieke sector is geneigd teveel de nadruk te leggen op de risico’s van nieuwe technologieën. Dit terwijl de private sector juist kansen ziet.
Daar zou zij voor moeten waken, aangezien zij anders nog wel eens achter kunnen blijven in de ontwikkelingen in nieuwe manieren van betalen.
Centrale banken zouden dus bezig moeten zijn met het ontwikkelen van eigen cryptovaluta’s.

Regulering is zeker

Voor centrale banken is het nu nog onduidelijk hoe zij zouden moeten reageren op de nieuwe trend. Ook hoe cryptovaluta’s zich buiten het officiële financiële systeem bevinden.
Weber geeft wel aan dat het gebruik van bitcoin voor criminele activiteiten als witwassen en terrorismefinanciering er uiteindelijk voor zal zorgen dat deze markt in de toekomst gereguleerd zal gaan worden.
Waakhonden en andere autoriteiten kunnen niet aan de zijlijn blijven staan. Wat minder duidelijk is, is of zij zelf iets in de cryptowereld gaan doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Centrale banken nog niet overtuigd

De Chinese centrale bank heeft wel plannen om een eigen virtuele munt op basis van blockchain technologie te ontwikkelen.
Dit terwijl de Zweedse centrale bank in september een rapport naar buiten bracht waaruit bleek dat er weinig obstakels zijn om een virtuele variant van de Zweedse kroon uit te brengen.
Maar ondertussen zijn er toch vooral centrale banken die zeer kritisch zijn over de implementatie van een eigen cryptomunt naast het officiële fiatgeld.
Ze vrezen dat mensen in tijden van financiële onrust van het fiatgeld naar de virtuele munt zullen vluchten, waardoor bankruns kunnen ontstaan.
Zowel de Bundesbank als de Zwitserse centrale bank zijn niet overtuigd van de noodzaak voor e-currencies uitgegeven door centrale banken.

Eigen cryptovaluta

Axel Weber merkt op dat de jongere generatie al heel snel overschakelt op nieuwe betaalsystemen, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.
Als centrale banken de technologie van virtuele munten zouden omarmen, dan zouden ze een nieuw betaalsysteem kunnen ontwikkelen dat veel goedkoper is dan contant geld.
Ondertussen zet ook UBS zelf in op een eigen digitale munt. Samen met banken als Barclays, Credit Suisse en HSBC werkt zij aan een “utility settlement coin”.

Bronnen: Financial Times

Foto: Flickr / Policy Exchange

Lees meer over:
cryptovaluta