Cryptomarkt gaat los met een marktwaarde boven de 500 miljard

Meer dan een half miljard, pardon biljoen, dollar is de cryptovalutamarkt in zijn geheel nu al waard.
Op Coinmarketcap tikt de totale marktwaarde een ongelooflijke 512 miljard dollar aan. Een jaar geleden was dat nog geen 15 miljard. Een ongelooflijke stijging.
Enkel bitcoin kent nu een marktwaarde van iets onder de 300 miljard dollar en heerst nog steeds over de markt. Toch zijn er andere snelle stijgers te bekennen.
De top vijf bestaat verder uit ethereum, bitcoin cash, ripple en litecoin. Allen zijn zij ieder voor zich al groter dan die 15 miljard marktwaarde van de gehele cryptosphere in december 2016.

Litecoin

Sinds zondag is de waarde van de litecoin meer dan verdubbeld en gestegen naar meer dan 300 dollar. Begin dit jaar noteerde de cryptomunt nog onder de 5 dollar.
Op jaarbasis gaat het om een stijging van meer dan 5.500 procent, drie keer meer dan de rally van de Bitcoin die een stijging van zo’n 1.800 procent wist te realiseren.
De creator van de munt, Charlie Lee, moest daarop wel even een waarschuwing geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ripple

De op drie na grootste cryptomunt Ripple, of XRP, doet het juist sinds gisteren bijzonder goed. De cryptovaluta ging van 0,24 naar boven de 0,50 dollarcent in twee dagen tijd. Daarmee stootte het de litecoin van de vierde plek gekeken naar marktwaarde.
Het ripple netwerk is niet bedoeld om digitale munten te ondersteunen zoals litecoin en bitcoin. De ripple-blockchain is een netwerk waarop derden financiële toepassingen kunnen bouwen.
Daarmee is het goed te vergelijken met ethereum, dat met een marktwaarde van meer dan 65 miljard dollar na bitcoin op nummer twee staat. Hoewel Ripple geen digitale munt is, zijn de XRP tokens, die het netwerk aandrijven, wel te koop. Ook daarin is het met ethereum te vergelijken

Ethereum

Ethereum kent ook een bijzonder goede week. De prijs koerst nu rond de 700 dollar terwijl dat afgelopen maandag nog rond de 450 dollar lag. Sinds begin dit jaar kent het een fenomenale stijging. Begin januari was de munt nog te koop voor minder dan 10 dollar.
Dat ethereum deze week piekt heeft alles te maken met plannen van een groep banken onder leiding van vermogensbeheerder UBS. De groep kondigde maandag namelijk aan een controlesysteem voor het verifiëren van data van collega-banken te willen opzetten op het blockchainnetwerk van ethereum.
Barclays, Credit Suisse en UBS zijn de grote namen binnen het pilotproject. Zij willen zich voorbereiden op nieuwe regulering voor banken genaamd MIFID II, dat per 1 januari van kracht gaat.

Bitcoin cash

Als laatste is er nog de bitcoin cash, met een marktwaarde van meer dan 30 miljard dollar de nummer drie in marktwaarde. De van bitcoin afgesplitste munt kent sinds haar hardfork eind juli een gigantische stijging.
Het gebruikt Bitcoin als basis, maar borduurt daar met eigen technologie op voort. Zo kan bitcoin cash bijvoorbeeld acht keer zoveel transacties per block verwerken. Het nadeel daarbij is dat het systeem zwaarder is.
De koers startte eind juli rond de 300 dollar maar ging al gauw richting de 800 dollar. Vervolgens consolideerde de koers tussen de 300 en de 600 dollar.
Sinds begin vorige maand zit de munt weer in de lift en piekte op 12 november zelfs op 1.950 dollar per munt om terug te vallen tot ongeveer 1000 dollar.
Maar ook deze week doet de munt het weer goed en koerst vandaag alweer rond de 1.900 dollar.

Bronnen: Coinmarketcap, Finanzen

Foto: Flickr