Reg van Steen (Kantar TNS): “Klassieke beleggers zien cryptocurrencies nog niet zitten”

Reg van Steen is Senior Client Director en Finance & Global Account Director bij Kantar. Op 13 oktober kwam Kantar met een persbericht aangaande onderzoek naar de Nederlandse beleggersmarkt in cryptovaluta. Het is voor het eerst dat de omvang van deze beleggingsmarkt grondig in kaart is gebracht.

Bitcoin Magazine sprak hem tijdens de Crypto Investment Summit op 29 november in Ede, alwaar van Steen één van de sprekers was.

Van Steen doet onder de naam “Retail Investor” ieder jaar een onderzoek naar de beleggersmarkt en geldt als een expert in de Nederlandse particuliere beleggersmarkt.
Ook heeft hij de beurshausse eind jaren negentig van dichtbij gevolgd en plaatst de cryptohype op die manier dan ook in perspectief. Crypto is wel een nieuw dingetje, aldus van Steen.

Jullie onderzoek gaf een belangrijke indicatie. Het belangrijkste cijfer is wel dat 135.000 huishoudens in bitcoin of andere cryptomunten beleggen. Viel dat cijfer u mee?

Reg van Steen: ‘Ik had geen idee, daarom doen we ook onderzoek. Er zijn natuurlijk een heleboel verhalen en als je alleen maar in bitcoinkringen verkeert denk je dat iedereen in de crypto’s zit. Nu kwamen wij met een concreet getal en dat is nog relatief weinig, op een totaal van 7,8 miljoen huishoudens.
Tegelijkertijd zien we wel een verdubbeling van het aantal in korte tijd, iets wat in de beleggersmarkt niet vaak gebeurt. Daarnaast zie ik de groei, zolang er geen gekke dingen gebeuren, nog wel een tijdje aanhouden.’

Jullie hebben een streekproef genomen van de Nederlandse bevolking?

Reg van Steen: Ja dat klopt, 35.000 huishoudens hebben we ondervraagd en daarbinnen uiteindelijk bijna 600 huishoudens gevonden die in crypto’s geïnvesteerd zijn. Daarmee wordt duidelijk dat je een hele grote steekproef nodig hebt terwijl er een hele lage incidentie is’.

En daar kwam bijvoorbeeld ook uit dat ze relatief jong zijn, iets hoger opgeleid zijn en een iets hoger inkomen hebben. In die zin maakt het voor u ook nieuw toch?

Reg van Steen: ‘Dat is echt nieuw. De klassieke belegger is echt een oude man met een hoger inkomen en hogere opleiding. Dat hangt ook samen met de levenscyclus. Als je ouder bent, dan heb je meer geld over en dan ga je meer beleggen. Je ziet met de cryptomarkt dat mensen vooral met hele lage bedragen instappen. Ik maak dan ook een beetje de vergelijking dat het een soort van Staatsloten kopen is. Heel onbesuisd er instappen is naar mijn indruk niet aan de orde. Heel wat mensen weten wel wat de risico’s zijn’.

En die man (Didi Taihuttu) die zijn huis verkocht om in bitcoins te beleggen?

Reg van Steen: ‘Het wil niet zeggen dat niemand dat doet. Als iemand zijn huis verkoopt en in crypto investeert vraag ik me af of dat handig is. Dat vloekt met de wetten van beleggen, zoals spreiding. Deze goede man lijkt helemaal niet te spreiden. Een ander punt daarbij is timing. Instappen betekent ook op tijd weer uitstappen. Dus bij iemand die zijn huis verkoopt en zegt ik stop het allemaal in bitcoin moet hij daarbij wel een plan in het achterhoofd houden om op bepaald punt ook weer uit te stappen’.

We kennen TNS Nipo voornamelijk vanwege de populaire socialere onderzoeken. Maar doen jullie ook onderzoek naar de financiële kant? Naar hoe de bitcoinkoers zich bijvoorbeeld ontwikkelt?

Reg van Steen: ‘Nee, we hebben nu pas voor de eerste keer dit goed in kaart gebracht. Traditioneel zie je wel, zeker na een tijd in een hausse, dat mensen gaan beleggen. En mensen die gaan beleggen zijn altijd optimistisch. Dat moet ook wel want waarom zou je anders beleggen.
Het is geen need to know voor banken, brokers of vermogensbeheerders om verder te weten waar mensen denken dat de koersen naar toe zullen gaan’.

Ziet u bepaalde parallellen tussen de gevestigde beleggingswereld en deze wereld?

Reg van Steen: ‘Niet zo vreselijk veel. Onder beleggers is nauwelijks twee procent belegd in bitcoin. Het is dus echt een soort democratisering. En met een relatief lage leeftijd komt minder geld en dus lagere inleg’.

Dus de gemiddelde bitcoin belegger heeft niet ook nog wat AEX fondsen?

Reg van Steen: ‘Nee, en daar is niks mis mee. Als jij honderd of tweehonderd euro inlegt, ik geloof dat meer dan 85 procent minder dan duizend euro in heeft gelegd, dan is dat prima. Wanneer je dat kwijt raakt is dat te overzien.
Maar dat is wel een groot verschil met de klassieke beleggingswereld. Een daling van tientallen procenten maak je met aandelenfondsen niet snel mee’.

Er is dus weinig overlap?

Reg van Steen: ‘Klopt, en het kannibaliseert dus ook niet. Het is niet zo dat klassieke beleggers geld overhevelen naar crypto’s. Nauwelijks’.

Er is nu wel de verwachting dat met de komst van futures aan de CME dat de meer gevestigde partijen deel gaan nemen.

Reg van Steen: ‘Ja, dat zou kunnen. Maar dat is ook wel een wezenlijk verschil. De gewone beleggingsmarkt wordt vooral gedomineerd door institutionele partijen. Verzekeraars, pensioenfondsen, grote beleggingsfondsen, die domineren in feite die markt.
De particuliere markt is daar relatief klein in. Bij een crypto is het bijna spiegelbeeldig, want pensioenfondsen worden in de gaten gehouden door bijvoorbeeld toezichthouders als DNB’.

Jullie komen ook met een update in het voorjaar. Is dat iets wat jullie gaan meenemen? Bijvoorbeeld hoe regulering impact zal hebben op deze markt?

Reg van Steen: ‘Er is nog geen regulering dus mocht die komen zullen we dat zeker meenemen. Dit om te kijken of dat mensen nu tegenhoudt of juist stimuleert. Het zou mij persoonlijk stimuleren eerlijk gezegd. Als er regulering is heb je meer bescherming. Het komt mij nu op het moment toch een beetje over als het Wilde Westen’.

Hoe ervaart u een dag als vandaag?

Reg van Steen: ‘Ik zie een hoop mensen die erg positief zijn. Iets meer tegengeluid zou ik als prettiger ervaren. Iets kritischer. Ik vond het heel prettig dat die man van Cyber Capital uitlegde waarom zij bitcoin niet vertrouwen en daarom er ook niet of nauwelijks in beleggen. Een iets meer gebalanceerd verhaal op zijn tijd is niet weg. Dit is teveel wat je eind jaren negentig ook zag. In ’96 of ’97 was er een Fed-voorzitter die waarschuwde waarna het nog drie jaar duurde voordat het crashte. Het is wel zo dat er sindsdien heel veel regulering is gekomen. De AFM bestond toen bijvoorbeeld niet eens. Nu is er veel meer regulering en dat mag wel positief bevonden worden. Een prospectus is daarbij belangrijk. Je ziet nu ook dat deze markt daar naar snakt’.

De stap van de CME en andere partijen om futures op de markt te zetten, is dat volgens u een stap naar volwassenwording?

Reg van Steen: ‘Dat is zeker zo. Wat ook geholpen heeft is dat de Japanse overheid begin dit jaar de markt accepteerde en reguleerde. Ik ben verder niet bekend met het toezicht op de beurzen die futurescontracten aanbieden, daar kan ik dus verder niet veel over zeggen. Ik heb het idee dat dat nog heel weinig het geval is. Daar zou het best nog eens fout kunnen gaan’.

Die volwassenwording is bij een bredere groep wel nodig?

Reg van Steen: ‘Zeker. Je ziet in zo’n sterk groeiende markt, waar geen toezicht op is, dat wat minder frisse partijen een graantje mee willen pikken’.

Instituties moeten er iets mee. Bijvoorbeeld ook het vermogen wat mensen opbouwen en de aangifte voor de belasting. Hoe ziet u dat?

Reg van Steen: ‘De FIOD zal er zeker naar willen kijken. Zo begreep ik dat er iemand tussen zat vandaag die 25 euro in NEM heeft geïnvesteerd en nu vier ton heeft. Ik zie niet hoe de FIOD erachter kan komen wanneer hij er niet voor kiest om dat niet op te geven. Maar wanneer hij dat opgeeft gaat hij daar per jaar een vermogensrendementsheffing op afdragen ter waarde van vier à vijfduizend euro. Dat is aanzienlijk.

Het betrof een professionele partij die aangaf dat hij het netjes doorgaf aan de Belastingdienst. Maar iemand die op tientallen miljoenen in bitcoin zit, ik heb het idee dat de belastingdienst daar geen inzicht in kan hebben wanneer dat niet doorgegeven wordt.
Zodra dat omgezet wordt in fiat valuta als euro’s, dan wordt dat lastig wegsluizen. Met terugwerkende kracht kan het dan zo zijn dat er belasting moet worden betaald. Vandaag was overigens ook de nationale politie aanwezig op het event, dus die blijken het allemaal goed te volgen’.

Om te besluiten, wat komt er in het voorjaarsrapport?

Reg van Steen: ‘Weet ik nog niet. Wij doen dit ook om exposure te krijgen. Wij zijn in principe op zoek naar geïnteresseerde partijen, wanneer het onderzoek uitgebreider zou zijn, om bepaalde rapporten te verkopen. Zo rond kijkend denk ik niet dat er hier op dit event partijen zijn die wij daarin kunnen bedienen.
Er zijn helaas nog geen banken of andere grote partijen die in deze markt echt actief zijn. Zij zouden wel geïnteresseerd kunnen zijn omdat het wel in hun vizier ligt. Zij lijken de markt echter nog niet aan te durven raken’.

Gaan jullie dat onderzoek in het voorjaar dan wel herhalen?

Reg van Steen: ‘Die kans is wel groot omdat wij denken dat daar wel behoefte aan is. Wij zijn de eerste die het zo grondig in kaart hebben gebracht dus wij zijn wel de aangewezen partij om dat naar ons toe te trekken. Op zich is het een heel beknopt onderzoek geweest en dat zouden we graag uitbreiden. Daar hebben we dan wel partijen bij nodig die daarin kunnen ondersteunen’.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!