Koers cryptomunt IOTA explodeert

De marktwaarde van cryptocurrency IOTA steeg zondag met ruim 3 miljard dollar en daarmee kwam het pardoes de top vijf cryptovaluta binnen gekeken naar marktwaarde.
Ook gisteren en vandaag stijgt de koers verder met vele tientallen procenten en overtreft het ondertussen bijna de nummer vier Ripple, dat een marktwaarde kent van bijna 10 miljard dollar.
De stijging valt te danken aan het nieuws van samenwerking met grote bedrijven als Microsoft, Samsung, Cisco en Volkswagen.

Tangle

De IOTA wordt uitgegeven door een Duitse stichting en heeft niet de blockchain, maar het zogeheten Tangle als ruggengraat.
Bij Bitcoin en vele andere cryptomunten betaal je een vergoeding aan de zogeheten miners om een transactie te verwerken.
Uniek aan IOTA is dat transacties gratis worden verwerkt. Dat komt omdat als je een IOTA-transactie wilt maken, je eerst twee andere transacties moet valideren.
Op die manier verwerkt men elkaars transacties.
Ontwikkelaars vinden dit een veelbelovende methode aangezien het platform op die wijze niet afhankelijk is van de miners.
Het platform is daardoor geschikter voor kleinere transacties.
Ook gebruikt het platform mogelijk veel minder energie voor de validatie van transacties dan andere blockchains.

Internet of Things

Tangle wordt nu ingezet voor een platform waar bedrijven Internet of Things-data kunnen verhandelen.
Al die slimme apparaten genereren data, maar er is geen makkelijke manier voor bedrijven om deze data te verkopen aan andere partijen.
Kritiek op de munt is er ook. Zo is de methode waarmee transacties versleuteld worden niet volledig openbaar en daardoor niet door externen nagekeken.
Vraag is daarnaast of het ook net zo veilig is als de bitcoin zelf.
Door de samenwerkingen schiet de koers in ieder geval flink omhoog: één IOTA-munt was een maand geleden nog 36 dollarcent.
Op het moment van schrijven lijkt het al bijna maal tien te zijn gegaan naar 3,20 dollar.

Bronnen: CNBC, Reuters, Coinmarketcap

Foto: Flickr / Marcus Brown

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!