Namaak apps doen zich voor als walletdiensten en cryptobeurzen

Een populaire namaak app heeft zich voor gedaan als een product van de walletdienst MyEtherWallet.

MyEtherWallet

Het team achter MyEtherWallet waarschuwde dat de app niets met haar dienst te maken heeft en dat gebruikers moeten opletten. De app bereikte afgelopen weekend liefst de derde plek in Apple’s App Store.

De app in kwestie kostte 5,49 euro en draagt de naam MyEtherWallet; dezelfde naam als de onlinedienst die een wallet aanbiedt voor verschillende cryptovaluta.
Enkel het logo kwam niet met dat van de dienst overeen.
De app claimt de sleutels voor een wallet veilig op de telefoon op te slaan. Onduidelijk is of dit ook het geval was of dat de app met kwade bedoelingen in de App Store is gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

WhatsApp

Een soortgelijk verschijnsel van grotere omvang deed zich onlangs ook voor in de Play Store, waar een WhatsApp kloon meer dan een miljoen keer gedownload werd.
Apple heeft Reuters laten weten dat de onofficiële MyEtherWallet-app ondertussen uit de App Store is verwijderd. Ook MyEtherWallet liet weten dat de app is verwijderd. De woordvoerder van Apple wilde niet zeggen of zij deze schade gaat vergoeden.

Google Play

Google Play heeft dus vaker te maken met frauduleuze crypto apps. De afgelopen dagen kwam er wederom een ernstig geval bij. De zogeheten “Crypto Monitor” app, een app die de prijzen van cryptovaluta trackt, werd enkele duizenden keren gedownload.
Probleem daarbij was dat het verwees naar phishing pages en daarbij berichten binnenhaalde waarmee 2-factor authentication kon worden omzeild.

Poloniex

Daarnaast bleek de Amerikaanse cryptobeurs Poloniex gisteren te kampen met een namaak app dat zich voordeed als Poloniex. Poloniex gaf aan zelf helemaal geen app te hebben en rade daarom ook aan de app niet te gebruiken.

In principe voedt Poloniex daarmee zelf het probleem. Ondertussen zijn er al vijf verschillende apps in de Google Play store met dezelfde naam. Poloniex distantieert zich normaliter namelijk niet van die “third party” apps.

Bronnen: Reuters, Bitcoin.com, SCMagazine

Foto: Flickr

Lees meer over:
PoloniexWhatsApp