bakkt future cbe cboe bitcoin btc prijs koers speculatie futures

Niet iedereen is gerust op de aankomende bitcoin futures

Vanaf aanstaande zondag is het mogelijk om op de koers van bitcoin te handelen, zonder daadwerkelijk bitcoins te bezitten.
Dan start de Chicago Board Options Exchanges (CBOE) als eerste officiële beursbedrijf met bitcoin futures.
Ruim een week later volgt ook de Chicago Mercantile Exchange (CME), de grootste derivatenbeurs ter wereld.

Bizarre prijsontwikkeling

Na een bizarre donderdag, waarop de koers van 14.000 tot meer dan 18.000 dollar steeg, lijkt de richting vandaag dalende. De munt noteert iets onder de 15.000 dollar.
Wel zijn er nog extreme verschillen tussen de verschillende beurzen.
Bitcoinprijzen varieerden vrijdagochtend van een kleine 16 duizend dollar tot ruim 38 duizend dollar.
Het valt op dat er bij de handel in Zuid-Korea (KRW) vreemde dingen lijken te gebeuren met bitcoinprijzen.
Ook op de illiquide Golix beurs in Zimbabwe fluctueert de prijs wel heel bijzonder, met prijzen tussen de 18.5 duizend en 38.5 duizend dollar.
De prijs van de bitcoin zit al het hele jaar in de lift maar versnelde deze week. De koers begon op zo’n 10.000 dollar en verdubbelde bijna, toegeschreven aan de aanstaande start van de handel in die bitcoin-futures.

Waarschuwingen

In een open brief naar de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) gaf Walt Lukken, CEO van de Futures Industry Association (FIA), aan dat leden van de organisatie bezorgd zijn. Dit aangaande grove prijsbewegingen als mogelijk resultaat van die futures contracten.

Lukken:
“The recent volatility in these markets has underscored the importance of setting these levels and processes appropriately and conservatively”

Volgens Lukken hebben de CME en CBOE technisch alle wettelijke stappen gevolgd aangaande de contracten, maar zij hadden eigenlijk een wat conservatievere benadering toe moeten passen. Dit omdat het geen standaard product betreft.

Lukken:
“We remain apprehensive with the lack of transparency and regulation of the underlying reference products on which these futures contracts are based”

bitcoin meester

Grootbanken

Niet iedereen staat dus te trappelen om mee te doen. Ook Bank of America Merrill Lynch en Citigroup zijn er niet gerust op en geven klanten geen toegang tot de termijnmarkten.
Morgan Stanley en Société Générale twijfelen nog. Volgens een bron dichtbij zakenbank Goldman Sachs gaat deze investeringsbank de handel in futures wel aanbieden aan een deel van de klanten.
Opvallend omdat Goldman Sachs’ CEO Lloyd Blankfein onlangs nog zei geen haast te hebben met het ontwikkelen van een bitcoin strategie.

Financiële crisis

Volgens de op 75 personen na rijkste persoon ter wereld, miljardair Thomas Peterffy, bestaat er een kleine maar duidelijke kans dat de aanname van de bitcoin-futures een financiële crisis teweeg kan brengen gelijk 2008.
Peterffy, CEO bij Interactive Brokers en beter bekend als “the father of high speed trading”, heeft zijn bezorgdheid geuit bij het hoofd van toezichthouder CFTC.
Daar kreeg hij te horen dat het CFTC niets meer kon doen aan de lancering komende zondag.
Op toekomstig goed geluk dan maar.

Bronnen: FIA, Fortune, Bloomberg

Foto: Flickr / Chicago Architecture Today

Mis niks meer!
Invalid email address