Satoshi Nakamoto: de legende

I’ve moved on to other things. It’s in good hands with Gavin and everyone, zo schreef Satoshi Nakamoto, de mysterieuze schrijver van het befaamde bitcoin whitepaper in een email in april 2011.
Met Gavin doelde Nakamoto op softwareontwikkelaar Gavin Andresen, later oprichter van de Bitcoin Foundation.

Afgezien van enkele boodschappen, waarvan door velen gedacht wordt dat ze nep zijn, is er sindsdien niets meer vernomen van de bitcoin ontwikkelaar.
Niemand heeft hem blijkbaar ooit persoonlijk ontmoet en geen enkele foto is voorhanden.
Zelfs de ongeveer één miljoen bitcoins, die tegen huidige koers een slordige 12 miljard dollar waard zijn en in digitale wallets zijn opgeslagen onder Nakamoto’s beheer, zijn tot nu toe niet aangeraakt.
Wie is deze ongrijpbare schrijver van het bitcoin protocol en de technologie die de cryptovaluta aandrijft?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een ware mythe

Meeste boeken over bitcoin omvatten een uitgebreid hoofdstuk over wie Nakamoto nou zou kunnen zijn. Elk met een eigen theorie en vaak gebaseerd op dezelfde bronnen.
Sommigen menen dat het een Brit betreft, vanwege het gebruik van typisch Britse uitdrukkingen als “bloody hard”.
Anderen menen dat hij zich ergens aan de oostkant van Amerika bevond, vanwege de tijdsaanduiding in zijn emails.
Vaker werd hij geïdentificeerd als zijnde een Finse socioloog, dan weer een Japanse wiskundige, maar ook als Ierse student.

De twee namen die verder het vaakst voorbijkomen zijn die van Nick Szabo en Hal Finney, Amerikaanse cryptograven, hoewel de eerste simpelweg ontkent en Finney in 2014 overleed.
Newsweek identificeerde ook een man uit Californië, toevallig slechts een paar straten woonachtig van Finney, genaamd Dorian Satoshi Nakamoto, als de ware Satoshi Nakamoto.
Het bleek hem uiteindelijk toch niet te zijn.
Zelfs Elon Musk moest zich vorige week verontschuldigen.

En dan ook nog het argument dat Nakamoto’s bitcoincode zo bijzonder is dat het volgens velen onmogelijk is dat slechts een enkele persoon het heeft kunnen schrijven.

Bitcoin is “here to stay”

Gepland of niet, zijn verdwijning lijkt op zijn minst net zo briljant als de technologie die hij (of zij) in 2008, enkele weken na het uitbreken van de kredietcrisis, creëerde.
Een kleine tien jaar na dato staan de kranten er vol mee. De koers van de cryptovaluta gaat door het dak. Maar voor hoe lang? Is het een bubbel?

Die vragen staan eigenlijk haaks op Nakamoto’s gedachtegoed.
De prijs wordt omgezet in een fiat munteenheid terwijl het juist bedoeld was dat het systeem buiten dat systeem om zou werken.
Vandaar ook dat kan worden vastgesteld dat bitcoin “here to stay” is. Wat de prijs ook zal zijn.
Exchanges zijn gehackt, miljoenen bitcoins gestolen, maar de code is in al die tijd nooit gekraakt.
Sterker nog, ondertussen omarmen voormalig tegenstanders, als CEO’s van grootbanken en centrale banken, de bitcoin maar zeker haar blockchain technologie.

Daarnaast: tien jaar na de crisis lijkt er aan het huidige systeem niets veranderd.
Ondanks verscheidene maatregelen om het systeem crashbestendig te maken wisten centrale banken middels beleid de wereld massaal in de schulden te steken.
Er zal op een gegeven moment, morgen of over vijftig jaar, gesaneerd moeten worden.
Bitcoin lijkt in de toekomst daarbij in ieder geval een rol te kunnen spelen gekeken naar betrouwbaarheid. Vertrouwen, daar draait het allemaal om.

Op zoek naar de enige echte

Een interessantere vraag waar de koers staat is wellicht of het goed zou zijn wanneer bekend zou worden wie Satoshi Nakamoto nu daadwerkelijk is.
De mythe heeft mede geleid tot het succes van de munt en een werkelijk weten zou een geheel ander licht kunnen schijnen op haar toekomst.
Het past eigenlijk bijzonder goed binnen een systeem, dat een valuta omvat zonder centrale bank, om geen centrale leider te hebben.

Bitcoin Magazine kan het toch niet laten.
Wekelijks zullen we een verdieping brengen in de identiteit van Satoshi Nakamoto.
Niet omdat we zijn identiteit werkelijk willen verklappen, maar omdat de speurtocht te leuk en interessant is om links te laten liggen.

Bronnen: Economist, CNBC

Foto: Flickr / ryan melaugh