FUD, FOMO en overheden bepalen de cryptokoersen

Het was een rumoerige week voor bitcoin. De waarde zakte afgelopen donderdag flink weg met zo’n 1500 euro, een daling van 13,5 procent.

Zuid Korea

Oorzaak van de lichtelijk belabberde koersontwikkeling van de bitcoin dit jaar is onder meer Zuid-Korea. Haar Minister van Justitie liet weten na te denken over een ban van cryptovaluta’s.
Westerse media pikten dit op als ware het een feit, wat zorgde voor een aardige verkoopgolf. Ook een onaangekondigde herwaardering van de Zuid Koreaanse koersen door de bekende website coinmarketcap, dat de koersen van de crypto’s volgt, zorgde voor de nodige FUD (fear, uncertainty and doubt).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het maakte weer behoorlijk wat slachtoffers. Daar waar FOMO (fear of missing out) de cryptokoersen positief beïnvloeden, daar is FUD vaak verantwoordelijk voor het tegenovergestelde.
RTLZ’s Frederieke Hegger legde in de Grote Cryptoshow de termen uit.
https://youtu.be/fMst2haTtMA?t=1h2m56s
Toch lijkt er van een ban op cryptovaluta’s in Zuid Korea geen sprake. Het zou economisch gezien een behoorlijke domper kunnen worden voor het land.
Schattingen geven aan dat zo’n 30 procent van het volk in crypto’s belegd en de Zuid Koreaanse overheid wil graag dat het land voorop blijft lopen in innovatieve ontwikkelingen.
Vooral in Azië is de concurrentie moordend, met een land als Japan dat als eerste de cryptomarkt zowel probeerde te omarmen als beteugelen.

Venezuela en Rusland

Venezuela is al zover dat zij haar eigen cryptovaluta uit gaat geven. Een valuta dat gedekt wordt door de oliereserves van het land.
Ook Rusland overweegt een legalisering van de cryptomarkt. De plaatsvervangend Minister van Financiën van Rusland, Alexei Moiseev, gaf donderdag aan:

“We support the legalization of trade in cryptocurrencies on official exchanges. The Finance Ministry [does] not want to limit and regulate, but we will set some limits”

De Russische centrale bank blijft echter sceptisch. Zij noemde het eerder onder meer een piramidespel.

Indonesië

Bank Indonesia (BI), de centrale bank van Indonesië, waarschuwt zijn inwoners al een tijdje voor cryptovaluta’s.
Zij hebben onlangs een regel ingevoerd waardoor bedrijven die betalingssystemen beheren geen crypto’s mogen accepteren als betaalmethode.
Zij onderzoeken nu verdere regulatiemogelijkheden. De centrale bank richt zich vooral ook op de populaire toeristentrekpleister Bali.

Het hoofd van de centrale bank op Bali, Causa Iman Karana, gaf afgelopen weekend aan: “We are looking out for bitcoin transactions in Bali, particularly in tourist spots. We will take measures against non-rupiah transactions”

Toch heeft die waarschuwing een stuk minder impact op de bitcoinkoers als de geruchten uit Zuid-Korea.
Dit omdat Zuid-Korea een veel grotere internationale speler betreft en het land verder is met regulering. Ook zijn cryptovaluta’s al langer een onderwerp van discussie binnen de politiek.

Singapore

De Monetary Authority of Singapore (MAS) is op haar beurt lyrisch over de blockchain. Zij probeert een zo open mogelijk beleid te voeren en geeft bedrijven zelfs de mogelijkheid semi officieel ICO’s uit te voeren.
Hoewel Ravi Menon, hoofd van de centrale bank van Singapore, bijzonder veel ziet in de blockchaintechnologie blijft hij lichtelijk sceptisch over de bitcoin.

Menon: “I do hope that when that fever has gone away, when the crash has happened, it will not undermine the much deeper and more meaningful technologies associated with digital currencies and blockchains”

Menon staat daarnaast verder open om digitale valuta’s in de toekomst te gaan gebruiken.
MAS, de beurs van Singapore en acht andere banken zijn bezig een proof-of-concept project, gebaseerd op de blockchain technologie, op te zetten om daarmee in de toekomst betalingen te kunnen verwerken.

Filipijnen

Maar ook andere landen willen graag een cryptomuntje mee pikken. De Filipijnse centrale bank, de Bangko Sentral ng Pilipinas, werkt nauw samen met de beurswaakhond van het land. Ook zij zijn bezig een framework op te zetten aangaande regulaties van de markt.

Mocht het zo zijn dat Zuid Korea inderdaad overgaat tot bijvoorbeeld een volledige ban van exchanges, dan springen omliggende landen graag in op het vacuüm wat ontstaat.
Autoriteiten weten namelijk dondersgoed dat een ban averechts werkt. Vanwege het decentrale karakter zijn cryptovaluta’s als bitcoin namelijk niet te stoppen. Een land als Japan heeft als eerste de werkelijke kracht achter de bitcoin begrepen en de nodige stappen genomen. Vele landen zullen volgen.

Eugene Etsebeth, voormalig centraal bankier bij de South African Reserve Bank, gaf een maand geleden zijn ongezouten mening voor 2018.

Bronnen: The Jakarta Post, Newsweek, Bitsonline, Reuters, Finews

Foto: Flickr / BTC Keychain