De Nederlandse Bank op de Dag van de Crypto: “Blockchain is here to stay”

Bitcoin Magazine doet als media-partner verslag van de Dag van de Crypto

Dringen geblazen bij de Dag van de Crypto, want het tweedaagse event in de Amsterdamse RAI werd bezocht door ruim 1.200 bezoekers. Marktonderzoeker Maurice de Hond van Peil.nl trapte het event af: ‘ruim 400.000 Nederlanders (3%) hebben geïnvesteerd in cryptomunten. Ook interessant: VVD, D66, GroenLinks en FvD stemmers zijn oververtegenwoordigd.’

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regulering crypto

Wereldwijd wordt er voor 40 miljard per dag verhandeld aan crypto. Het grootste struikelblok op dit moment voor een volgende stap in de groei van crypto is volgens de sprekers op de dag van de crypto de regulering door overheden. “Anonimiteit afschaffen en belastingheffing invoeren vormt een rem op de verdere ontwikkeling van crypto”, aldus de sprekers.
Aan het publiek werd gevraagd of hebzucht het idealistische aspect van crypto’s veranderd in een ‘Wolf of Wall Street’ mentaliteit. Tweederde van de aanwezigen dacht van niet, eenderde dacht van wel.

Ook ‘kritische partijen’ die aanwezig zijn zoals De Nederlandsche Bank en de AFM zijn overtuigd van het nut van de blockchain. Maar ook de organisatie. Vincent Everts: “Stemmen op partijen tijdens verkiezingen, contracten afsluiten, gegevens Kadaster opslaan, bijna alle bureaucratische processen kunnen efficiënter geregeld worden via de blockchain.”
Gedecentraliseerd, peer-to-peer, open source, en de ultieme veiligheid tegen hacken wordt genoemd als belangrijkste kenmerken en nut van de blockchain.

Crypto-economie

Belangrijkste kanttekening hierbij is dat de crypto-economie relatief gezien nog steeds beperkt is. Digitaal geld en ‘normaal geld’ zoals we dat kennen dat in omloop is, maar ook goud, de aandelenmarkt (73.000 miljard dollar), de schuldenberg (200 biljoen dollar), vastgoed en derivaten zijn nog vele malen groter in omvang dan crypto dat op dit moment 600 miljard dollar waard is, valt in het niks bij de waarde van het geld en vermogen wat we nu kennen. Alle gevestigde instututen (overheden, AFM, DNB, politiek, etc.) vinden het op dit moment nog te klein om er nu al op grote schaal zich mee te gaan bemoeien, maar vinden het ‘interessant’ om er ‘wel al over na te denken’. Er is nu nog een grote afstand tussen de financiële wereld en de cryptowereld, op de eerste dag van het congres wordt er geconstateerd dat er wantrouwen is tussen de twee werelden.

ICO’s waren ook gespreksonderwerp op het crypto-event: de organisatie rekent het publiek voor dat waarschijnlijk 15% van alle ICO’s zich tot een nieuwe Google of Facebook-achtig bedrijf gaat ontwikkelen, maar dat 65% van alle ICO’s niet in staat is tot een volwaardig bedrijf door te groeien met enig rendement. Volgens de organisatie is 30% van alle ICO’s een ‘scam’.

Impact van regelgeving

Het schijnbare verbod van de Chinese en later Zuid-Koreaanse overheden heeft geleid tot een neergang van de koers van crypto (en een snel herstel), de sprekers constateren dat de rol van regelgeving een enorm impact heeft. In Nederland heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de cryptocurrency en ICO’s in het vizier. Volgens de AFM hebben ICO’s veel weg van IPO’s (de verkoop van aandelen). In beide situaties wordt kapitaal opgehaald om een onderneming te financieren. Bij ICO’s loopt dit door elkaar omdat er soms om een ‘soort donatie’ wordt gevraagd in plaats van een ‘aandeel’ in een bedrijf. Het AFM is kritisch omdat men wil dat ICO’s transparanter zijn omdat blijkt dat niet iedere ICO in staat is om een bedrijfsidee en belofte om te zetten in een lopende onderneming. De Nederlandsche Bank geeft aan achter innovatie en investering te staan, maar waarschuwt consumenten ervoor om dit niet met geleend geld te doen of geld dat niet gemist kan worden. Anderzijds is er ook een roep om regelgeving omdat het duidelijkheid schept richting investeerders, bedrijven en overheden om in ICO’s geld te steken.

Op het moment dat crypto’s omgezet worden in euro’s vindt De Nederlandsche Bank het verstandig om mee te kijken van wie het komt, van wie het is en hoe men eraan komt. De implementatie van wetgeving waarbij KYC (Know Your Customer; Ken je Klant) van cryptowallets en crypto exchanges wordt gevraagd is in aantocht, en is op Europees niveau in december vastgelegd in de richtlijn witwassen. Wat opvalt is dat de DNB en de AFM en andere overheden openstaan voor ondernemingen die in gesprek willen met de overheid. Er is een innovatiehub waarbij de overheid samen met bedrijven kijkt naar hoe crypto bedrijf ideeën passen binnen de huidige wet- en regelgeving of niet. De sprekers constateren dat als een bedrijf de regelgeving goed kent er in Nederland veel mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan als cryptobedrijf.

Powerladies

Een panel van ‘powervrouwen’ op het podium bespreken de stelling dat cryptocurrency ‘van wezenlijk belang is voor de samenleving’. Mirèl ter Braak (AFM) reageert op de stelling dat cryptocurrency van wezenlijk belang is omdat het een infrastructuur is die in maatschappelijke zin heel veel kan oplossen. “Ik geloof in de belofte van de blockchain”, alleen vindt de AFM de ontwikkelingen ‘prematuur’ en daarom zitten er risico’s aan vast omdat het nog kwetsbaar is, aldus Ter Braak. Mieke de Haas van de belangenvereniging van Bitcoin bedrijven in Nederland vult de stelling aan dat crypto voor de samenleving een alternatief is naast het gewone betalingsverkeer. “Het is een wereldwijd werkend financieel systeem, it’s the people’s money, iedereen kan zelf aan de knoppen draaien, dat is een enorme verandering.” Petra Hielkema van de DNB vult deze stelling aan door te zeggen dat de onderliggende technologie veelbelovend is, maar dat er nog een hoop moet gebeuren. Als dit zich verder ontwikkelt, dan kan het mooie dingen opleveren: “Blockchain is here to stay.”

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...