Toezichthouder AFM: “Verbod op derivatenproducten binnen crypto”

Opties – en futures gekoppeld aan cryptovaluta moeten in Nederland verboden worden. Dat is het advies van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Dit zegt Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, in een interview met de Volkskrant onder de kop “Financieel beleggen begint op online gokken en gamen te lijken”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De AFM ziet er als zelfstandig bestuursorgaan, en daarmee niet direct onder het Ministerie van Financiën valt, erop toe dat een aantal financiële wetten nageleefd worden in de markt. Als toezichthouder kan men bij overtredingen boetes uitdelen aan marktpartijen.

Verbod

De AFM wil een stop zetten op wat zij noemt “online riskante beleggingsproducten” met als voorbeeld cryptovaluta en binaire opties, ook wel bekend als CFD’s of digitale optie. De belegger krijgt een bedrag uitgekeerd zodra een financiële optie vervalt of hij krijgt helemaal niets. Ze specificeert wél binnen de cryptovaluta. Zij zegt: ”Verbieden van cryptomunten is moeilijk, omdat het geen beleggingsproducten zijn. Maar er zijn ook producten te koop waarmee je op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kan speculeren. Die derivaten kunnen wel verboden worden.”

135.000 Nederlandse huishoudens

TNS Kantar heeft afgelopen zomer becijferd dat er minstens 135.000 Nederlanders in cryptovaluta beleggen. Van Vroonhoven noemt een aantal voor de populariteit van risicovol, online beleggen. Allereerst de extreem lage spaarrente op de bank en de angst om de boot te missen, ook wel bekend als ‘fear of missing out’ (fomo).

Saillant detail is dat de 13-jarige zoon van Van Vroonhoven ook handelt in cryptomunten.

Dag van de Crypto

Merel van Vroonhoven is ook een van de sprekers tijdens het komende event ‘Dag van de Crypto’. Bij Bitcoin Magazine kun je 30 procent korting claimen met de code BTCMAG30.

Bron: Volkskrant

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.