Toezichthouder AFM: “Verbod op derivatenproducten binnen crypto”

Opties – en futures gekoppeld aan cryptovaluta moeten in Nederland verboden worden. Dat is het advies van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Dit zegt Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, in een interview met de Volkskrant onder de kop “Financieel beleggen begint op online gokken en gamen te lijken”.

De AFM ziet er als zelfstandig bestuursorgaan, en daarmee niet direct onder het Ministerie van Financiën valt, erop toe dat een aantal financiële wetten nageleefd worden in de markt. Als toezichthouder kan men bij overtredingen boetes uitdelen aan marktpartijen.

Verbod

De AFM wil een stop zetten op wat zij noemt “online riskante beleggingsproducten” met als voorbeeld cryptovaluta en binaire opties, ook wel bekend als CFD’s of digitale optie. De belegger krijgt een bedrag uitgekeerd zodra een financiële optie vervalt of hij krijgt helemaal niets. Ze specificeert wél binnen de cryptovaluta. Zij zegt: ”Verbieden van cryptomunten is moeilijk, omdat het geen beleggingsproducten zijn. Maar er zijn ook producten te koop waarmee je op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kan speculeren. Die derivaten kunnen wel verboden worden.”

135.000 Nederlandse huishoudens

TNS Kantar heeft afgelopen zomer becijferd dat er minstens 135.000 Nederlanders in cryptovaluta beleggen. Van Vroonhoven noemt een aantal voor de populariteit van risicovol, online beleggen. Allereerst de extreem lage spaarrente op de bank en de angst om de boot te missen, ook wel bekend als ‘fear of missing out’ (fomo).

Saillant detail is dat de 13-jarige zoon van Van Vroonhoven ook handelt in cryptomunten.

Dag van de Crypto

Merel van Vroonhoven is ook een van de sprekers tijdens het komende event ‘Dag van de Crypto’. Bij Bitcoin Magazine kun je 30 procent korting claimen met de code BTCMAG30.

Bron: Volkskrant

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!