Onderzoek Bitcoin.com: 46% van de ICO’s faalt

Een precies faalcijfer voor de ICO-markt is lastig vast te stellen. Nu komt de Amerikaanse nieuwssite Bitcoin.com met een cijfer na eigen onderzoek: 46% van de ICO’s die in 2017 kapitaal hebben opgehaald, bestaan niet meer of zijn op sterven na dood. De site noemt een getal van 104 miljoen dollar (84,5 miljoen euro) dat aan investeringen in deze ICO’s is verdampt.

ICO-markt

Tokendata, een van de grootste ICO-databases, heeft 902 ICO’s geteld die via de “crowd” kapitaal hebben opgehaald. 142 hiervan verdwenen al tijdens het ophalen van kapitaal en nog eens 276 bestaan niet meer ná het ophalen van investering. Sommigen hebben het geld gepakt en zijn vertrokken en anderen zijn langzaam in de anonimiteit verdwenen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Digitaal kerkhof”

Bitcoin heeft naast een analyse van Tokendata, ook gekeken naar hoeveel activiteit er nog op de sociale mediakanalen is: de community op Twitter en Telegram is niet levend, de website is niet meer bereikbaar. Bitcoin.com spreekt van een “digitaal slagveld” of “digital kerkhof” zo je wilt. Er is geen product of een vroege versie daarvan, geen alfa release van een blockchain.

Clitcoin

Het is misschien geen verrassing dat ICO’s met namen als Clitcoin, Neverdie en Zero Traffic hebben gefaald. Sommigen doen het in 2018 nog eens dunnetjes over en gaan voor een tweede investeringsronde zoals Doft.

Volgens Bitcoin.com hebben 531 ICO’s de eindstreep niet gehaald of staan nog in de kinderschoenen. In totaal gaat het om 233 miljoen dollar (189,3 miljoen euro) aan opgehaald kapitaal. De hype is echter nog niet voorbij, dus ook voor dit jaar verwachten de onderzoekers dat een vergelijkbaar aantal het niet haalt. Investeren in een ICO lijkt dan ook risicovoller dan ooit.

Bent u verbaasd over deze cijfers? Laat uw mening achter in het reactieveld?

Bron: Bitcoin.com
Foto: Kellan (Flickr.com)

Lees meer over:
ICO

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.