Mark Koster (Quote/Follow the Money): “Uitbetaald worden in ethereum lijkt mij heel fijn”

Mark Koster werkte eerder voor Quote, Het Financieele Dagblad, was werkzaam als hoofdredacteur van de Nieuwe Revu en werkte bij het Talpa-programma NSE.

In dagblad De Pers schreef hij bijna dagelijks samen met Jojanneke van den Berge. Samen met financieel journalisten Eric Smit en Arne van der Wal richtte hij de financieel-economische website Follow The Money op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe word ik Bitcoin-miljonair?

In 2006 was hij daarnaast medeoprichter van productiebedrijf Campus TV, wat in 2012 samenging met opinieplatform DeJaap en ThePostOnline werd.

Eind 2014 vertrok Koster weer bij ThePostOnline, om op het oude nest bij Quote redactiechef te worden. Genoeg succesverhalen maar alsof dat niet genoeg was schreef hij het boek “Hoe word ik Bitcoin-miljonair?”.

Vandaar ook dat we hem tegenkwamen op De Dag van de Crypto in de Rai Amsterdam, alwaar BitcoinMagazine’s Wessel Simons hem mocht interviewen.

Presentatie

Maar dat niet alleen, Koster gaf ook een presentatie. Wat we daar van meekregen?
Hij begon met een foto van James Lopp, cypherpunk en bitcoin evangelist, die HODL’t for dear life, zie de foto boven dit artikel (HODL = HOLD).

Bitcoin Magazine Nederland had overigens laatst een gesprek met Lopp, een interview dat binnenkort mag worden verwacht.

Koster’s punt was in ieder geval: Dit gaat om een lange termijn investering want het betreft een volledig nieuwe technologie. Lopp is een hardcore believer in de bitcoin en doet er alles aan om het een succes te laten worden.

Internet twee punt nul

De enige manier om van Bitcoin te profiteren is om te Hodl’en, Bitcoins vasthouden want het zal het internet 2.0 worden.
Waarom? Koster doet zijn verhaal uit de doeken en gaat verder met het allereerste block van de blockchain: het Genesis block.
Daarin is door Satoshi Nakamoto de tekst van het krantenartikel in het Engelse The Times op 3 januari 2009 mee genomen: “Chancellor on brink of second bailout for banks”

Banken hebben er een teringzooi van gemaakt en Satoshi, de geheimzinnige bedenker achter de blockchain, heeft de kop van het artikel in dit genesis block gezet als hint.
De blockchain mag volgens Koster dus als een wraakoefening worden gezien op de bail out van de banken en de rotzooi die ons huidige monetaire en financiële systeem heeft gegeven.
Volgens Koster ook gelijk de reden waarom bitcoin en de blockchain zal blijven, zeker met "believers" als Lopp.

Criminaliteit

Koster gaat verder in zijn presentatie over het tegenwoordig alom verkondigde zwart geld, witwaspraktijken en andere criminele zaken omtrent de bitcoin verhaal.

Hij gelooft er niet zo in.

Van alle transacties heeft volgens Koster slechts 0,6 procent iets te maken met criminaliteit.
En uiteraard werd de eerst transactie door Satoshi Nakamoto gedaan, die zelf 1 miljoen bitcoins bezit en daar nog nooit iets van heeft verkocht. Volgens Koster een duidelijk signaal dat dit wel een betrouwbare zaak is.

World Online

Toen Nina Brink tijdens de internetbubbel met World Online naar de beurs ging verkocht zij namelijk juist alles net voordat zij de markt op ging, nou dan is gelijk duidelijk hoe een oplichter te werk gaat.

Daarnaast, Satoshi Nakamoto heeft het systeem zo ingenieus bedacht dat alles transparant is. Het enige wat niet op de blockchain te zien is, is de naam van iemand die bepaalde bitcoins in bezit heeft of handelt.
Voor de rest kunnen alle transacties worden teruggezien. Het is dus bijzonder eerlijk en transparant. Vandaar ook dat we weten dat Satoshi Nakamoto nog steeds 1 miljoen bitcons in handen heeft.

Eerste en tweede generatie

Vervolgens stoomt Koster op een spottende manier door naar het verschil tussen de eerste en tweede generatie bitcoin “believers”.
De eerste generatie bleek een soort van halve communisten, de eerste transactie was namelijk in 2011 tijdens Occupy London. Anarchisten, niets dan zeikend op de banken en met die moeilijke Guy Falkes maskers. Enge mensen.
De tweede generatie is eigenlijk net zo eng maar net zo belangrijk. Het zijn de snelle cashers, de mensen die snel rijk willen worden, aldus Koster.

Denk een beetje aan een ander maar vooral ook aan jezelf

(Kijkt de zaal in) “Je moet jezelf afvragen, behoor ik nu tot die idealistische vleugel tegen het huidige systeem of behoor ik tot die snelle cashers?

Het stomme daaraan is dat, wanneer je tot die snelle cashers wilt behoren, je er juist voor de lange termijn in moet zitten."

Leuk al die crypto’s Mark maar wat heb ik er nou aan?

"Nou, Youp van het Hek, wie kent hem niet, ontdekte een probleem. Namelijk dat de tweedehands handel in zijn kaartjes de prijzen kapot maakt. Wat heeft hij nou bedacht, samen met het bedrijf Guts, hebben ze een blockchain gebouwd waarbij die tweedehandskaartjes komt te vervallen als je niet binnen honderd meter van Carre komt. Geniaal. De handel in kaartjes wordt daarmee gewoon weer eerlijk. Alle smerige tussenhandel wordt ertussenuit gehaald.

Ander voorbeeld: advocaten en notarissen. Silentnotary heeft een blockchain gebouwd dat advocaten en notarissen overbodig maakt. Wat er nu gaat gebeuren is dat er systemen gebouwd gaan worden die complete sectoren overhoop gaan halen.

Zo is er ook in mijn eigen vak Po.et, een bedrijf dat er voor zorgt dat schrijvers zich geen zorgen meer hoeven maken over hun verdiensten. Zij maken 100 procent duidelijk en overzichtelijk wie wat heeft geschreven en wie eigenaar is van een stuk tekst en maakt alle tussenpartijen overbodig.

Maar daar houdt het niet op. Zo is er ook Smileycoin, dat tokens uitgeeft aan mensen die doneren aan Kenia. Echt een mooi voorbeeld van sociokapitalisme, dat ligt mij wel. Zeker met de rendementen die ermee worden gemaakt.

Wat het mooie aan dit verhaal is dat dat linkse progressieve element, van democratie en de wereld vooruithelpen, dat het perfect samengaat met het graaigedrag van sommige mensen en zo wordt de wereld een beetje beter.

Dus als je rijk wil worden: hou je een beetje in, denk ook een beetje aan de ander, maar denk vooral ook steeds aan jezelf. Dat is mijn les voor vandaag!”