Column cryptospecialist Pim Piepers: Blockchain voor de baas? Blockchain is zelf de baas

Op een dag komt je baas het kantoor binnen en die zegt tegen je: ‘Die blockchain, daar ‘moeten’ wij waarschijnlijk ook wel wat mee doen, of niet? Kan je even uit zoeken wat voor potentie het voor onze organisatie zou kunnen hebben?’

Het lijkt hierbij alsof de originele uitvinding, de blockchain van bitcoin, zomaar even uit elkaar gehaald kan worden en dan opnieuw weer in elkaar gezet kan worden, maar dan met een ‘aan’ en ‘uit’ knop.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ik hou het er maar op dat er een verschil van mening over is, echter is de innovatie hier waarom mensen er de sticker ‘blockchain’ op willen plakken. Wil je een blockchain maken waar mensen keuzes in kunnen vast leggen, of wil je liever regels zonder menselijke eindverantwoordelijke? Dat is de innovatie.

Bitcoin als cryptografische prestatie

Welke vormen van content kunnen er door het netwerk gedistribueerd worden via open grootboek, zoals in de originele blockchain zonder enorme opschalingsproblemen?

Er zijn mensen bij die mij zien als een fantast of iemand die zei dat hij het ongelooflijk vond dat mensen -zoals ik- zo fanatiek kunnen zijn over zoiets kleins en onbeduidend.

“[Bitcoin] is een opmerkelijke cryptografische prestatie… Het vermogen om iets te maken dat niet te kopiëren is in de digitale wereld heeft enorme waarde… Veel mensen zullen bedrijven bouwen die daarop gebaseerd zijn.”

Een quote van Eric Schmidt van Google.

Als je een digitale foto zo kunt maken dat hij niet meer te kopiëren is, dan heb je waarde in handen. Of een digitaal kunstwerk, of een CryptoKittie. Het scheelt veel schijfruimte, want je hebt maar één foto die je van het origineel hoeft op te slaan.

Diezelfde foto moet dan wel weer door een minimaal aantal servers bevestigd worden. De vraag is echter of dat kan, want als we één foto willen delen op deze manier, dan is dat wellicht nog wel te overzien. Maar bij tientallen foto’s gaat hem zeker niet worden, dan wordt het netwerk overbelast.

Tokenomics: de weg naar een globale blockchain?

Tokenomics houdt in dat we een bedrijf kunnen laten draaien zonder daar zelf de directeur uit te hangen: vertrouwen en de klantrelatie is geautomatiseerd. Klanten kopen tokens, tegoeden, om gebruik te maken van de diensten van het bedrijf. Omdat het bedrijf automatisch tokens heen en weer kan laten gaan, kan er groei plaats vinden. Dit is om dat mensen steeds beter begrijpen wat tokens (cryptomunten) zijn en hoe de blockchain werkt.

Kan een blockchain ook gebruikt worden voor centrale organisaties? Dat is nog steeds de grote vraag, want een blockchain waar men de knop zelf aan of uit kan zetten, is niet het idee van de blockchain. Hoe wel ? In principe is dat niet zo heel moeilijk.

GUTS vs woekerhandel tickets

Als we bijvoorbeeld kijken naar het GET protocol. Guts Tickets lost woekerhandel in tickets op. Afgelopen week nog: Beyoncé en Jay-Z komen naar Nederland, alle kaarten in no time uitverkocht, direct voor het veelvoudige zijn de kaarten online te koop via Marktplaats.

Guts Tickets is een gewoon, centraal bedrijf, maar ze onderscheiden zich door slimme tickets van GET te gebruiken. GET is een decentrale blockchain en werkt dus op zichzelf. Als onafhankelijke concertganger of evenement bezoeker koop je dus een slim ticket op jouw naam (je mobiele nummer) en kan die ook alleen doorverkocht worden via GET.

De ticket blijft altijd eerlijk geprijsd, de voorraad blijft in tact, er kunnen geen dubbelen zijn en de artiest of evenement organisator hoeft zich geen zorgen te maken over oneerlijke handel om bij hem of haar te komen.

Beyoncé en Jay-Z

Hadden Beyoncé en Jay-Z al gehoord van dit verhaal? Dat zou mooi zijn, het zijn echter de studiobazen en grote evenement organisaties die hier mee aan de bak moeten.

Als je baas het kantoor binnen valt met het verhaal dat jullie ‘iets’ moeten doen met de blockchain, onthoud dan het volgende:

De blockchain werkt tot nu toe het beste als je er met een ‘tokenomics’ oog naar kijkt. Het is niet per se geschikt om te werken binnen en hiërarchisch systeem, omdat dit juist hiërarchie onderbreekt.

Het originele idee van de blockchain is dat iedereen en niemand eigenaar is van het netwerk, en dat vertrouwen geautomatiseerd is. Er wordt wel gewerkt aan de blockchain door mensen, het is open source. Verbeteringen worden constant door gevoerd.

Het is dus maar de vraag of een aanpassing op dit systeem werkt en of het wel wenselijk is.

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch schulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Sinds kort mag hij aanschuiven bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep neemt.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Lees eerdere columns van Pim Piepers

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
cryptocrypto'scryptomunten

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!