Centrale banken zien voordelen eigen digitale munt

We hebben er met CBDC en DCEP twee nieuwe afkortingen bij. De Central Bank Digital Currencies (CBDC) en de Digital Currency Electronic Payments (DCEP).

Nieuw rapport

De Bank voor Internationale Betalingen (BIS), de centrale bank der centrale banken, gaf een nieuw rapport uit over digitale munten die centrale banken kunnen uitgeven. Daarin werd de term CBDC veelvuldig gebruikt. Een digitale valuta dat door een centrale bank uitgegeven wordt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Benoît Coeuré, lid van de zeskoppige directie van de Europese Centrale Bank (ECB), gaf tijdens de presentatie van dat rapport gisteren aan: “Wen er maar aan”. Enkele minuten later gaf hij dan weer aan dat nog geen enkele centrale bank al een digitale munt heeft uitgegeven en niet inzag waarom ze dat wel zouden doen.

Digital Currency Electronic Payments

China denkt daar lichtelijk anders over. Daar maakte de term DCEP zijn debuut, de Digital Currency Electronic Payments, in principe een CBDC.

Zhou Xiaochuan, voorzitter van de Chinese centrale bank – de People ’s Bank of China (PBoC), gaf aan dat de cryptovaluta volgend jaar op de markt komt, om betalingen in heel China te vergemakkelijken. Bijzonder, omdat juist China tot nu toe bijzonder afstandelijk was in adoptie van cryptovaluta. Aan de andere kant gaf de PBoC aan dat de digitale valuta niet noodzakelijk een cryptomunt hoeft te zijn. De DCEP zou ook gebaseerd kunnen worden op bestaande technologieën.

Het enthousiasme bij de meeste leden van de BIS om een eigen digitale munt te lanceren, blijkt niet bijzonder hoog. Het gisteren uitgegeven rapport wijst onder meer op moeilijkheden om te voldoen aan regels om witwassen te voorkomen en de financiering van terrorisme te bestrijden. Daarnaast zijn er uitdagingen op het vlak van toezicht en fiscaliteit.

Voordelen

Toch zijn er volgens het rapport ook voordelen. Zo laten ze bijvoorbeeld toe om transacties sneller te doen verlopen. De BIS ziet verder potentiële voordelen in een snellere afhandeling van effecten- en derivatentransacties, maar voegt daar aan toe dat ze de technologie daarom nog niet superieur vindt aan de betalingsinfrastructuur die al bestaat.

Centrale banken doen er evengoed goed aan om te experimenteren en ervaring op te doen met nieuwe technologieën als de blockchain, aldus het rapport.

Bronnen: BIS, Trust Nodes, FD

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief