Chinese studente gebruikt blockchain voor #MeToo

Studentenactivisten in China proberen censuur te omzeilen met behulp van de blockchain van ethereum. De #MeToo-beweging wordt vanuit de Chinese overheid gecensureerd. In een open brief laat Yue Xin, een Chinese studente, weten dat zij door verschillende hooggeplaatste ambtenaren en universiteitsmedewerkers wordt tegengewerkt.

MeToo

De aanleiding voor de acties van Xin zijn al behoorlijk oud. Zij eist ophelderingen over een situatie van seksuele intimidatie op de Peking Universiteit meer dan 20 jaar geleden. Zelf was ze niet betrokken bij dit geval. De universiteit dwong haar om informatie over deze zaak te verwijderen en drongen bij haar ouders aan op huisarrest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ethereum tegen censuur

Om de inmenging van mensen van hoger af tegen te gaan besloot een anonieme actievoerder de brief van Xin te koppelen aan een tranasactie met ether. Haar brieft staat nu voor altijd op de ethereumblockchain. Iedereen die dat wil kan de brief van Xin nu lezen, maar het is niet makkelijk om dit te doen als je niets weet van blockchains. Iemand kan de brief natuurlijk gewoon doorplaatsen op een website, maar dan kunnen de Chinese autoriteiten alsnog die website blokkeren.

Creatieve methodes

Gebruikers hebben ook andere creatieve methodes ontdekt om de censuur te ontwijken. Om fotoherkenningssoftware te omzeilen worden er aangepaste afbeeldingen geüpload van de brief . Maar ook posters die steun voor de acties van Xin uiten zijn op de campus gevonden. Het is echter de blockchainmethode die er voor zorgt dat er niet geknoeid kan worden met het bericht. ”Er is geen 404, het is permanent” reageerde iemand op de blockchain.

Foto: Flickr
Bron: Bloomberg

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
China

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...