Archief » INTERVIEW Vergeet Steam, de Nederlandse blockchainstartup nTitle geeft de macht terug aan de game-ontwikkelaar én gamer

INTERVIEW Vergeet Steam, de Nederlandse blockchainstartup nTitle geeft de macht terug aan de game-ontwikkelaar én gamer

bitcoin kopen

Een van de meest interessante blockchain startups van eigen bodem is nTitle uit Amsterdam. Bitcoin Magazine NL sprak met oprichter en ceo Peter van Grinsven over zijn ambities. Van Grinsven bouwde de afgelopen vijftien jaar met internetonderneming Connaxis een sterke reputatie op in digitale consulting. Peter is een specialist in het bouwen van communities zoals Expatica.com, een community voor expats, en Guerra-creativa.com, een community voor creatieven. Van Grinsven: “Ntitle is gestart om bestaande gecentraliseerde licentiemodellen binnen creatieve industrieën uit te dagen, te beginnen met de game industrie.”

  bitcoin meester  

1. BM: Kun je meer vertellen over dat nieuwe project?

Peter van Grinsven: “Natuurlijk. Het bedrijf heet nTitle en onze missie is om een ‘level playing field’ te creëren binnen de game industrie. nTitle is erop gefocust om mensen het eigendomsrecht te geven op digitale activa. Als voorbeeld: enkele jaren geleden kocht je een spel en vervolgens verkocht je hem zonder problemen door. Op een gegeven moment werd het spel gebonden aan de gebruiker. Terwijl er een eerlijk bedrag voor betaald is, kun je er vervolgens niets meer mee, behalve spelen. Op een gegeven moment ben je daar wel klaar mee. Wij zijn van mening dat de rechtmatige eigenaar, van een product, de game-ontwikkelaar, ook moet kunnen doen en laten met dat product wat hij of zij wilt. Wanneer dat voor een bepaald bedrag doorverkopen is, moet dat kunnen.”

blockport

2. BM: Is jullie doel om de rechten van onafhankelijke game-ontwikkelaars beter te beschermen?

PvG: “Wanneer je kijkt naar de huidige gaming markt, heeft de monopolist Steam tachtig procent van de markt in bezit. Zij hebben de licenties opgesloten in de centrale database, en hebben feitelijk het eigenaar over de spellen. Hiermee bepalen zij het speelveld van zowel de game-ontwikkelaars als de gamers. Er bestaat een hoop frictie in dat systeem. Zo voegt Steam dertig procent fee toe bovenop de prijs. Daar willen wij vanaf. Wij willen een gedecentraliseerd systeem, waarmee de ontwikkelaar een groter marktbereik krijgt en de gamer uiteindelijk een lagere prijs betaalt. En dat de gamer kan doen en laten met zijn product wat ie wil. Het betreft een markt waarin per jaar 100 miljard dollar in omgaat. Waar wij op focussen zijn de onafhankelijke game-developers. Een markt tussen de circa 25 miljard dollar van betaalde en gratis spellen.”

3. BM: Wat is de positie van de token binnen het businessmodel?

PvG: “Goede vraag. We werken aan een prototype waarbij de licentie op de blockchain staat. Vervolgens kan die licentie worden gekocht waarmee online een game gespeelt kan worden. Daarmee komen we zodra we de publieke ICO hebben gelanceerd.

Ons model is heel transparant en simpel. Elke ontwikkelaar kan zijn eigen licentietokens en in-game tokens lanceren op ons platform. Als iemand een licentie koopt, dan doet de blockchain de transactie automatisch op de achtergrond. De gamers betalen gewoon in fiat. De game-ontwikkelaars kunnen ook gewoon hun geld ontvangen in fiat. De cryptovaluta en smart contracts spelen zich onder de motorkap af.

We bieden de game-community een heel waardevolle tool. Wanneer je dan naar de toekomst kijkt: in plaats van het simpelweg overdragen van bitcoins, krijg je een overdracht van digitale activa via bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Het wordt dus ook een soort handelsapplicatie. Dat zorgt ervoor dat mensen economische participanten worden in plaats van enkel consumenten.”

Volgens onze visie gaan alle games het tokenmodel gebruiken voor hun licentie en hun in-game tokens. Dat kan een game-ontwikkelaar natuurlijk zelf doen. Of ze kunnen nTitle gebruiken. Het bouwen van zo’n platform kost veel geld, dus je kan niet van iedere ontwikkelaar verwachten dat zij hun eigen licentiesoftware ontwikkelen. Het bouwen van ons platform vergt een investering van ongeveer 5 miljoen dollar. Veel game-ontwikkelaars kunnen dat niet opbrengen. In toekomst gebruiken alle games cryptovaluta is onze overtuiging. Er zal dus een speler moeten zijn die dat voor hen mogelijk maakt en dat willen wij zijn.”

4. BM: Dus uiteindelijk kan er van alles worden uitgewisseld via die blockchain?

PvG: “Dat is het idee. De licentie staat dus op de blockchain. Je gaat op je app op je telefoon, je klikt erop, je krijgt een QR code, iemand scant het, en op de achtergrond worden zowel het geld als de licentie uitgewisseld.

Als Steam zelf een blockchain ontwikkelt, dan zou dat natuurlijk een mogelijke concurrent van ons kunnen zijn. Ze kunnen ook met ons gaan samenwerken. Daar zijn wij niet echt mee bezig, met concurrentie. Wij zijn bezig met ons eigen plan.”

5. BM: Hoe ziet jullie adviesteam eruit?

PvG: “Richard van Barneveld is onze adviseur en hij is de strategisch directeur van Utomik. We zijn ook in gesprek met hen. Utomik kent een soort Netflix type abonnement model, iets waar wij wel geïnteresseerd naar zijn, en zij hebben interesse in ons. We hebben daarnaast enkele goede adviseurs. Een daarvan is Anthony Eufemio, van DigixDao. Een andere adviseur is Gavin Nicol, die werkte aan het HTML protocol en het HTTP protocol. Daarnaast hebben we nog partners die gesteund worden door MME in Zwitserland en Bitcoin Suisse.”

6. BM: Wanneer start jullie Initial Coin Offering (ICO)?

PvG: “Klopt, die komt eraan. De website is ntitle.network/participate. Mochten mensen interesse hebben in de pre-sale dan kunnen zij zich nog inschrijven. Met de pre sale is de bedoeling dat we 500.000 dollar ophalen, waarvan we 250.000 al behaald hebben (dit was in januari). In het tweede kwartaal van dit jaar hebben wij de normale token sale, de crowdsale dus. Daarbij kennen we een soft cap van 2 miljoen dollar en een hard cap van 18 miljoen dollar.”

Video-interview nTitle

In het onderstaande video-interview gaat ceo Peter van Grinsven van nTitle in op de kracht van nTitle.

Video-interview Dag van de Crypto 2018

Bekijk ook het interview dat Bitcoin Magazine NL had tijdens de Dag van de Crypto 2018.

Presentatie tijdens gaming beurs GDC, San Francisco

Ook gaf Peter van Grinsven een presentatie tijdens de prestigieuze gaming beurs GDC in San Francisco.

nTitle spreker tijdens ICO Seminar CryptoAcademy zaterdag 14 april

nTitle is een van de zeven ICO’s die tijdens het komende ICO-seminar zichzelf gaan presenteren. Bekijk hier alle informatie van dit event, waar Bitcoin Magazine NL ook aanwezig is.

Profiel Peter van Grinsven (1971)

Sinds 1999 internetondernemer, succesvol in het opzetten van online communities en marktplaatsen zoals Expetica.com, een internationale community voor expats, en Guerra Creativa, een marktplaats voor creatieven. Sinds 2007 oprichter en ceo van de digitale marketingfirma Connaxis, waar circa 60 mensen werken verspreid over zeven landen.
Sinds mei 2017 oprichter en ceo van nTitle, dat de licentierechten van creatieve content in de blockchain wil vastleggen om juist de makers ervan beter te beschermen tegen marktmonopolies.

Bovenstaand artikel is onderdeel van een partnership tussen Bitcoin Magazine NL en nTitle.

Mis niks en ontvang de gratis wekelijkse crypto en blockchain nieuwsbrief!

Gerelateerde berichten

Blijft GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.