Verslavingskliniek gaat cryptoverslaafden behandelen

Misschien herkenbaar. Bitcoin en andere cryptovaluta’s zijn behoorlijk populair maar kan ook bijzonder verslavend werken. In Schotland is daarom nu de allereerste cryptoverslavingskliniek geopend om mensen te helpen afkicken van hun cryptoverslaving. De eerste verslaafden blijken zich al te hebben gemeld.

Castle Craig Hospital

Het Castle Craig-afkickcentrum in Peeblesshire heeft een rehabilitatieprogramma voor crypto-verslaafden gecreëerd. De faciliteit heeft al programma’s voor drugs- en alcoholverslaving, maar zegt dat het nu ook cryptocurrency-verslaving gaat behandelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hevige koersschommelingen kunnen ervoor zorgen dat men zich er obsessief mee bezig gaat houden en dat mag een verslaving heten. Experts waarschuwen dat het verhandelen van digitale munten zoals bitcoin een verslaving kan worden, vergelijkbaar met online gokken.

Chris Burn, één van de therapeuten in het Castle Craig Hospital, geeft aan dat de hoge risico’s en fluctuaties op de cryptocurrencymarkt aantrekkelijk zijn voor gokverslaafden. Het zorgt voor dezelfde soort spanning en de behandeling lijkt dan ook op bestaande methodes voor het behandelen van zo’n verslaving.

Mark Griffiths, professor behavioural addiction bij Nottingham Trent University: “Addiction to cryptocurrencies is a sub-type of online day-trading addiction. I see these as akin to gambling addiction”

Tips

Er zijn nog geen cijfers zijn over het aantal mensen dat verslaafd is aan de cryptohandel, maar wereldwijd zijn er wel zo’n 13 miljoen mensen die er in handelen.

Bang zelf verslaafd te zijn maar geen geld voor een dure afkickkliniek? Het Castle Craig Hospital heeft een vragenlijst en geeft advies: betaal altijd eerst je rekeningen voordat je geld steekt in een nieuwe trade, ga meer met mensen om die niks hebben met crypto’s en let er op dat je je schulden in de gaten houdt.

Bronnen: Standard, Independent

Foto: Flickr / Rene Dana

Inschrijven nieuwsbrief