Column Pim Piepers – Wordt de decentrale cryptobelofte waargemaakt? Nu verdelen grote crypto ruilbeurzen de poet als ware het banken

Door Pim Piepers – We zitten vooralsnog in deze tijd in een zogeheten bear market. Dus ‘verlies’ is al een tijdje wat de klok slaat. Tegelijkertijd winnen we ook een hoop lessen. De term decentralisatie is ‘hotter’ dan ooit, hoewel deze term niet in de bitcoin whitepaper voor komt.

In de bitcoin whitepaper wordt in de eerste instantie slechts een voorstel gedaan tot een peer-to-peer digitaal betaalsysteem. Bitcoin is niet alleen de munt, het is het hele systeem. Een reden waarom de traditionele financiële organisaties het interessant vinden. Bitcoin als systeem is gemaakt om te functioneren als nieuw geldsysteem waarmee vertrouwen geautomatiseerd wordt, iets waarvoor we nu enkel nog kunnen leunen op de verantwoordelijkheid die mensen dragen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Decentrale cryptohandel: een slim vooruitzicht?

‘De kunst is het, aldus Erik Voorhees, CEO van Shapeshift, om het wisselen van geld decentraal te maken.’

Exchanges, dus wisselkantoren van cryptogeld, verdienden zoals we kunnen verwachten bakken met geld (wat voor geld dan ook). Hun verdienmodel lijkt in bepaalde opzichten op die van de banken en ze hebben grote invloed. Een stemkastje voor welke nieuwe munten er bij komen, zoals op Binance geeft aan de buitenkant het gevoel dat er een democratisch proces gaande is. Het valt te raden wat er nog meer gedaan wordt om de listings te krijgen. Want een listing, als een nieuwe cryptomunt op een exchange beschikbaar wordt, betekent vrijwel altijd een stijging voor die munt.

Centrale macht: dit was toch het probleem?

In die zin heeft Binance (een onwaarschijnlijk snelgroeiende crypto ruilbeurs) macht net zoals een traditionele bank macht heeft als centrale geldbeheerder. Binance heeft ook een eigen munt (BNB) waarmee je korting krijgt op aankopen binnen Binance.
Coinbase is ook een voorbeeld van een grote centrale exchange waarbij verhalen over machtsmisbruik de wereld in gekomen zijn omtrent Bitcoin Cash.

En dan zijn er nog cryptomunten die zich min of meer lijken te maskeren als cryptomunten. Ripple ligt bijvoorbeeld al tijden onder vuur omdat het een ‘bancaire’ munt is. Tether is een cryptomunt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, maar het was toch de bedoeling dat we dat niet meer gingen doen? Tether wordt (massaal) gebruikt om je cryptomunten tijdelijk voor dollars in te wisselen wanneer de markt naar beneden duikelt. Een soort veilige haven die helaas ook helpt bij het manipuleren van de markt.

Dus wat moet het gaan worden? Een regulerende rol door de overheid? Dat is ook niet het plan als je de decentrale filosofie wilt volgen.

Groeien, kind met grote ambities!

Vooralsnog is het eerst nog flink verder groeien geblazen voor de cryptomarkt. Op moment van schrijven is de cryptomarkt ongeveer €250 miljard waard. Een schijntje. Gaandeweg zullen we het zien of decentralisatie een oplossing biedt tegen marktmanipulatie op de cryptomarkt van grote crypto exchanges.

Er is nog een lange weg te gaan. Decentrale exchanges zoals bancor.network en idex.market zijn al wel een stukje makkelijker, maar nog steeds best moeilijk te doorgronden voor de gewone gebruiker. Hier wordt soms ook gebruik gemaakt van een eigen munt zoals bij het Bancor.network (BNT) en bij IDEX (IDXM en AURA). Er zijn nog meer initiatieven zoals Prism en Local Coin Swap.

Check hier voor een lijstje met meer decentrale exchanges.

Voorlopig moeten we waarschijnlijk eerst elkaar veel meer met crypto gaan betalen dan dat we al nadenken over decentrale exchanges. Of toch niet?

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Dinsdagavond 10 juli organiseert Pim een gratis crypto start-up avond.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch schulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Sinds kort mag hij aanschuiven bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep neemt.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Inschrijven nieuwsbrief


    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...