Bitcoin Interviews Lightning Network Nieuws Regulering Technische analyse

Marc van der Chijs’ Shanghaied Weblog: De cryptomarkt juni 2018

Dit artikel betreft een vertaling uit het Engels van het blog van bijzonder succesvol crypto investeerder Marc van der Chijs, wellicht de eerste cryptomiljardair van Nederland.

   
   

“Omdat al mijn bedrijven direct of indirect met bitcoin te maken hebben krijg ik bijna elke dag vragen over de bitcoinprijs. Ik besteed waarschijnlijk zo’n 20 uur per week aan het lezen over cryptocurrencies, blockchaintoepassingen en ICO’s. Ik praat er graag over, maar de meeste mensen lijken vooral geïnteresseerd in de bitcoinprijs en willen mijn mening over de grotere altcoins.

All-time high

Bitcoin mag extreem volatiel heten en dat maakt het interessant, althans voor mij. Het is niet voor iedereen weggelegd om in een activa te investeren dat in een jaar tijd 1500 procent stijgt en in een paar maanden tijd weer met 70 procent daalt. Begrijpen waarom dat gebeurt, of op zijn minst proberen om de grondbeginselen achter bitcoin te begrijpen, maakt het een stuk makkelijker je geen zorgen te maken wanneer de prijs zo hard achteruitgaat.

Zoals de meeste mensen die mij op social media volgen weten, ben ik extreem optimistisch over de crypto sector, en dan vooral over bitcoin zelf. Terwijl het eind 2017 flink overgewaardeerd werd, ben ik nu van mening dat bitcoin op zijn huidige prijsniveau sterk ondergewaardeerd is. Hoewel het bijzonder lastig te noemen is om de bitcoin-prijs op korte termijn te voorspellen, is dat op de langere termijn een stuk gemakkelijker. Ik ben er sterk van overtuigd dat we nieuwe all-time highs zullen zien, maar of dat nu over een paar, negen of twaalf maanden is, dat is een stuk lastiger te voorspellen.

  bitcoin meester  

First Block Capital en institutionele beleggers

De belangrijkste reden waarom ik zo optimistisch ben, is omdat ik overal tekenen zie dat de grotere institutionele spelers (hedgefondsen en banken als Goldman Sachs) zich opmaken om de markt te betreden. Veel traders werkzaam voor die partijen houden zelf al kleine posities aan, maar de banken wachten op institutionele beurzen en institutionele custodians. Dit zal de komende maanden daadwerkelijk plaats gaan vinden. Zo ben ik zelf betrokken bij de oprichting van zo’n beurs (meer kan ik op dit moment daar niet over zeggen) en een aantal toonaangevende spelers werkt zelf aan custodianoplossingen (het gerucht gaat dat State Street deze zomer al een custodianoplossing voor crypto zal lanceren).

Ik ben van mening dat bitcoin de weg zal leiden, simpelweg omdat het de meest liquide en veilige crypto is die er bestaat. Maar voor traders zijn er ook genoeg opportuniteiten te bespeuren in de top 10 of 15 aan altcoins. Ons bedrijf First Block Capital heeft een tradingteam dat 24/7 handelt in die belangrijkste coins en de flinke rendementen spreken voor zich. Het team handelt nog niet voor externe investeerders, maar een Cayman hedge fund wordt op het moment van schrijven opgetuigd.

Lightning Network

Een andere reden waarom ik zo bullish ben op bitcoin is vanwege het Lightning Network. Dit betreft een tweede laag bovenop de bitcoin blockchain (maar ook op andere blockchains als litecoin) die snellere transacties mogelijk maakt tegen extreem lage kosten. Het Lightning Network heeft het potentieel om de betalingsindustrie volledig te ontwrichten (bye bye creditcards!). Lightning is een paar maanden geleden gelanceerd in bèta en groeit gestaag. Het is nog steeds instabiel en lastig in gebruik, maar het potentieel is geweldig.

First Block Capital heeft zelf een eigen Lightning node, waarbij wij momenteel de 6e meest verbonden Lightning node op het internet hebben. Daarnaast werken we aan betaaloplossingen (3rd layer solutions) met behulp van Lightning. Het is fascinerend om te zien wat hier gebeurt en het maakt ons bewust van het potentieel van de bitcoin. We weten nog steeds niet of Lightning massale adoptie zal kennen, maar mocht dat wel het geval zijn heeft bitcoin de potentie honderdduizenden dollars per munt aan te doen.

Daling of toch een stijging?

De huidige prijsdaling is vooral te wijten aan het feit dat retail de markt heeft verlaten. Meeste retailbeleggers begrijpen crypto niet of nauwelijks en volgen simpelweg de hype. Velen zijn vorig jaar in het vierde kwartaal flink de boot in gegaan, hebben gekocht op de top en maken zich nu zorgen dat bitcoin richting de nul gaat. Voor mij is het duidelijk dat daar geen sprake van is, maar als je alleen de reguliere media volgt is het begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken en aan de verkoopkant zitten. Na de FOMO (“Fear Of Missing Out”) tijdens de bullmarkt is men nu bang om alles te verliezen.

Dat is een van de redenen waarom Azië de markt niet meer aanjaagt. Vroeger kenden de Koreaanse markten een grote arbitrage op de bitcoin-prijs, die veel hoger lag dan de prijs op de westerse beurzen, maar dat is voorbij. Bij een volgende bullmarkt zou dat fenomeen weer de kop op kunnen steken. De zogenoemde “whales” komen langzaam weer de markt op en ik ben van mening dat de kans dat de prijs gaat stijgen vele malen hoger is dan een daling.

Manipulatie en scams

Verder is er nog veel sprake van prijsmanipulatie, zowel in altcoins als in bitcoin. Dat is makkelijk terug te zien in de prijstabellen, waarbij bitcoin bijvoorbeeld vaak significant hoger of lager gaat binnen enkele minuten. Wanneer de liquiditeit weer toeneemt zal dat veranderen, maar ook omdat toezichthouders die prijsmanipulatie in het vizier hebben.

Ikzelf heb de neiging mijn handen niet te branden aan de meeste altcoins, wegens de vele scams. Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen te bespeuren, vooral bij een aantal coins met een grotere marketcap die een grotere daling kenden dan bitcoin. Maar ook enkele coins met een kleinere marktkapitalisatie met goede development teams mogen op het moment koopjes heten (vooral Emercoin ($EMC) is ondergewaardeerd en kent een groot potentieel).

Security tokens

Ik investeer weinig in ICO’s, meeste van hen zijn nog steeds overgewaardeerd of simpelweg get-rich-quick-schemes met onervaren teams erachter. Dat zou overigens snel kunnen veranderen, zeker wanneer waarderingen dalen en gereguleerde security tokens gangbaar worden. Ik ben wel van mening dat security tokens de toekomst zijn in het publiekelijk financieren van bedrijven of projecten, maar daar zijn we nog niet.

Over het algemeen ben ik dus nog steeds bijzonder positief over crypto. Ik mag al een paar maanden HODL-er genoemd worden, maar denk dat dit het juiste moment is (weer) te investeren, vooral in bitcoin en enkele munten met een grotere marktkapitalisatie. Doe vooral je huiswerk voordat je geld steekt in de crypto’s, want het is nog steeds een Wilde Westen en scams zijn er in vele soorten en maten!”

Bron: Marc van der Chijs’ Shanghaied Weblog: De cryptomarkt juni 2018

Bekijk ook het exclusieve interview dat wij hadden met van der Chijs, tijdens BIC18! bij de Rabobank in Utrecht, voor een verdere verdieping!

Inschrijven nieuwsbriefMis niks en ontvang de gratis wekelijkste crypto en blockchain nieuwsbrief!

Spread Your Crypto Love

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achterWP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com