Bitcoin Blockchain

Bitcoin, hoe werkt dat eigenlijk?

De bekendste van alle cryptomunten is uiteraard bitcoin. Bitcoin is digitaal geld, er bestaan geen fysieke munten of briefjes. Een fysieke munt welke fungeert als cryptocurrency wallet bestaat wel, maar in principe is dat niet nodig en tevens onpraktisch. Het betreft meer een hebbedingetje.

   
   

Maar hoe werkt dat eigenlijk, digitaal geld?

Laten we het vergelijken met een fysieke transactie; stel ik heb één appel, die ik nu aan jou geef. Nu heb jij één appel en ik niet meer. Duidelijk. Toch?

Mijn appel heb ik fysiek in je hand gelegd, we hebben geen derde partij nodig die ons daarbij helpt. We weten allebei dat ik nu geen appel meer heb, en jij wel. Jij kan er nu mee doen wat je wilt; hem geven aan iemand anders of bewaren. Ik kan je niet nog een appel geven, omdat we beide weten dat ik er geen meer heb.

  bitcoin meester  

Maar hoe werkt dat dan bij een digitale transactie, zoals met bitcoin?

Met digitale transacties is het iets ingewikkelder. Als ik jou een bitcoin geef, hoe weten we dan dat ik die bitcoin niet al eens eerder aan iemand anders heb gegeven, of dat ik er geen kopie van heb gemaakt? Misschien heb ik hem wel online gezet en is hij al door miljoenen mensen gedownload. We kunnen niet, zoals bij de fysieke appel, beiden verifiëren of zien waar die bitcoin is gebleven n wiens bezit het is.

Dit probleem noemen we het ‘double spending problem’ ofwel; Hoe zorgen we ervoor dat digitaal geld, zoals bitcoin, maar één keer uitgegeven kan worden?

Het grootboek

Een oplossing is een grootboek, een boek waarin we alle gemaakte transacties vastleggen. Daarin leggen we vast wie een bitcoin overmaakt, en waar het digitale geld heen gaat. Maar ook dit brengt problemen met zich mee. Er moet namelijk iemand verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van alle transacties en het vastleggen ervan.

De oplossing

Maar wat als we ervoor zorgen dat iedereen, overal, bij dat grootboek kan en daar transacties op kan vastleggen? Dan wordt het een openbaar grootboek, een grootboek dat door een netwerk van computers wordt bijgehouden. Daarmee zorgen we ervoor dat het een stuk betrouwbaarder wordt.

Nu wordt er eerst door verschillende computers in het grootboek gekeken om er zeker van te zijn dat de bitcoin die je wil versturen, ook daadwerkelijk van jou is. Hierdoor kunnen we onszelf niet zomaar meer bitcoin geven, of het dubbel uitgeven.

We hebben hiermee geen derde partij meer nodig die voor ons bijhoudt of we het geld, in dit geval bitcoin, wat we willen uitgeven ook daadwerkelijk in bezit hebben. Dat doen we nu samen, of beter; dat doet het netwerk voor ons.

Het is vergelijkbaar met de fysieke transactie tussen twee personen, alleen digitaal. Hiermee heeft het alle voordelen van de digitale wereld; transacties zijn altijd en overal mogelijk in volledig vertrouwen.

Bronnen: Cnet, Coindesk

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbriefMis niks en ontvang de gratis wekelijkste crypto en blockchain nieuwsbrief!

Spread Your Crypto Love

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achterWP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com