Altcoins Coin Highlights Nieuws

Coin Highlight #4: 0X (ZRX), deze Silicon-Valley startup wil Binance en Coinbase slopen met een decentraal tradeprotocol

Door Pim Piepers – ZRX is een open, ‘permissionless’ protocol waardoor ERC20-tokens kunnen worden verhandeld op de Ethereum-blockchain. Met ‘permissionless’ wordt bedoeld: nergens hoeft meer toestemming gegeven te worden bij (bedrijfs-)processen. Het maken van beslissingen is volledig geautomatiseerd aan de hand van een set van regels die vast ligt in een slim contract.

   
   

Centraal vs decentraal handelen, het topic van 2018?

Het lijkt af en toe dat 2018 in crypto in het teken staat van de beproeving tussen centraal en decentraal handelen. Als we luisteren naar Changpen Zhao, dan zegt hij dat decentralisatie belangrijk is, maar dat centrale organisaties voorlopig nog wel een belangrijke rol spelen in het huidige (eco)systeem. Dat zegt hij in reactie op Vitalik Buterin die er geen gras over liet groeien met zijn uitspraak: ‘Ik hoop zeker dat gecentraliseerde exchanges in hel gaan branden.’

Beide heren zijn mammoeten in de wereld van de crypto. Kersverse miljardair Zhao (CZ) is de CEO en een voormalige future trading software schrijver. Buterin heeft Ethereum uit zijn mouw geschud en kan voor de rest van zijn leven alle katten-T-shirts kopen die hij maar wil. Saillant detail: toen Binance haar vestiging in Toyko zat, logeerde Vitalik Buterin regelmatig bij “CZ” als Vitalik in Toyko was. Ze zijn zeg maar zeer goede kennissen van elkaar.

Allebei hebben een zwaarwegende opinie en beiden hebben ze een enorme herseninhoud. Het waarschijnlijk verstandig om ze beiden op hun woord te geloven. Zeker als het gaat om centralisatie en decentralisatie bij exchanges. Het is een hot issue in cryptoland. Waarom? Het idee was toch dat we geen middle man meer nodig hadden? We zouden toch afstappen van het centrale geldsysteem gebaseerd op schulden en macht? Tja, een exchange ontstaat natuurlijk wel in een vrije markt… Onder andere daarom zal het voorlopig nog wel het Wilde Westen zijn in Cryptopia.

  bitcoin meester  

Niet geld, maar hiërarchie sneuvelt door blockchain

Bij 0X (ZRX) hadden ze al veel langer over nagedacht over ‘centraal’ of ‘decentraal’. De Grieks-Britse crypto-filosoof, programmeur en auteur Andreas M. Antonopolous zegt het volgende: de kern is het ontwikkelen zonder toestemming en dat het niet geld is dat wordt onderbroken door de blockchain. Het is hiërarchie wat gaat sneuvelen door blockchain.

Zero Exchange: geboorteplaats van pure decentrale exchanges

Zero X, ‘Zero Exchange’, biedt de mogelijkheid voor decentrale applicaties om een eigen decentrale exchange toe te kunnen voegen. Dit maakt het snel (makkelijk) wisselen van cryptomunten mogelijk. Met behulp van ERC-20 tokens (Ethereum tokens) is het makkelijker gemaakt om tokens te maken volgens een bepaald protocol. Dan hoef je niet iedere keer een munt zelf te schrijven of uit te vinden, maar maak je gewoon een kopietje van een bestaande, past die aan, om die vervolgens zelf te lanceren. Zie het als verschillende kleuren fiches die van hetzelfde plastic gemaakt zijn maar wel elk een andere waarde uit drukken.

Geen centraal gehack en geen opgeblazen decentraal netwerk

0x (ZRX) wil net als Cardano (ADA) ontzettend zware technische problemen aanpakken. 0X wil in zijn geval specifieke problemen oplossen bij het wisselen van cryptomunten, om precies te zijn de belangrijkste problemen van exchanges. En om het nog makkelijker te maken willen ze voor centrale én decentrale exchanges één allesomvattende oplossing zijn.

Centrale exchanges worden gehackt bij het leven, hebben vaak veel fee kosten of hebben andere beveiligingsproblemen. Decentrale exchanges hebben vaak weinig middelen, zijn langzaam en vertragen het Ethereum netwerk. Komt nog bij kijken dat een ERC20 token niet gemaakt is als wisselmunt maar als betaalmiddel.

Decentraal centraal geboren

Will Warren, ex-BAT token, en Amir Bandeali (voormalig trader) stonden aan de wieg van 0x en zijn nog steeds de ‘baas’. Op hun teampagina profileren ze zich netjes als een globaal gedistribueerde groep mensen met diverse achtergronden en zijn gepassioneerd over gedecentraliseerde technologie. Het lijkt elkaar niet te bijten, dat je jezelf CEO noemt aan het stuur van een decentrale organisatie. Laten we dat dan maar zien als gekke professor in zijn laboratorium die iets tot leven wil wekken en zelfstandig wil laten leven.

De roadmap is min of meer afgelopen en over gegaan in verdere ontwikkeling van het protocol. Op 27 maart deponeerde men een blog over het governance systeem, wat zich als volgt laat uit drukken:

  • De pijplijn met slimme contracten van 0x-protocol biedt upgrades zonder downtime of marktverstoring.
  • Het ZRX-token zal een bestuursproces aansturen waarmee belanghebbenden deze protocol-upgrades veilig kunnen uitvoeren.
  • ZRX als vergoedingstoken verbetert het beheer door ervoor te zorgen dat de token-distributie in de loop van de tijd convergent op een representatieve steekproef van protocol-belanghebbenden.
  • De overgang van 0x naar gemeenschapsbestuur vindt plaats in fasen die de besturing naar ZRX-houders verplaatsen.

Dan is er ook nog een fijne opsomming en uitleg op CryptoSlate die het bestuderen waard is over deze coin. Een stukje daarvan vind je hier:

Wat is er allemaal mogelijk met het 0x protocol?

  • Gedecentraliseerd bestuur – door gebruik te maken van tokens voor eigendom, gedecentraliseerd bestuur kunnen organisaties naadloos en autonoom opereren
  • Voorspellingsmarkten – genereren van tokens die een financieel belang vertegenwoordigen in de uitkomsten van gebeurtenissen in de echte wereld
  • Stabiele tokens – faciliterende mechanismen die munten mogelijk maken die aan zeer liquide markten moeten worden gekoppeld
  • Gedecentraliseerde leningen – het creëren van liquide markten waar beleggers leningen kunnen kopen en doorverkopen
  • Fondsbeheer – het afdwingen van veiligheidsbeperkingen voor investeringen in vooraf overeengekomen activa

In eerdere Coin Highlights (Dash, Pundi X en Cardano) viel me al op dat het decentraal opereren van financieel sterke organisaties mogelijk is. Het idee van een platform als brug tussen twee andersoortige platforms om bijvoorbeeld bovenstaande problemen op te lossen is niet nieuw en kan zeker werken. Dat hier ook voor betaald wordt in ZRX token is dan ook een vanzelfsprekendheid. Zo te zien is het project nog volop in ontwikkeling, gezien de grote behoefte aan knappe koppen die op hun website staat. Een goed teken als je wil investeren. Als er een tekort aan programmeurs is gaan de zaken (meestal) goed.

 

 

Gezien dat decentrale exchanges upcoming zijn, kunnen we verwachten dat deze coin nog wel even door kachelt. Het zou kunnen zijn dat als er weer een centrale exchange gehackt wordt (of een min of meer decentrale exchange zoals bancor.network) het ZRX project meer in de schijnwerpers komt. In de krochten van de crypto-Telegramgroepen kwam 0x al vroeg voorbij, het is in die zin een coin die vroeg een eigen groep heeft weten te vinden. Omdat ook dit project een laag op een al lastig bevatten concept (blockchain) bevat, zal het nog wel even duren voor dat iedereen hier massaal voor gaat. Ook is het nogal lastig in te schatten of we wel zoveel nieuwe exchanges moeten hebben…

Lange show met ZRX founders Amir Bandeali & Will Warren

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Mis niks en ontvang de gratis wekelijkste crypto en blockchain nieuwsbrief!

Spread Your Crypto Love

Gerelateerde berichtenWP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com