Altcoins Coin Highlights cryptomunten Nieuws

Coin Highlight #5: Decred (DCR), de zichzelf aansturende crypto met staking-vote systeem

Door Pim Piepers – Decred is een open en vooruitstrevende cryptocurrency met een systeem van op de community gebaseerd bestuur geïntegreerd in de blockchain. Of wel: Gedecentraliseerd blockchain beheer. Hét middel tegen 51% aanvallen?

Decred: de digitale munteenheid van mensen

Cryptomunten en de blockchain worden vaak geassocieerd met de onafhankelijkheid van de bevolking, los van het huidige (financiële) systeem. Macht is een terugkerend onderwerp, zo ook bij de laatste Coin Highlights en andere blogs hier, het idee van de originele blockchain van bitcoin was het voorstel om geen derde (soms onbetrouwbare) partij meer nodig te hebben om transacties te verzekeren. Decred is munt die geminend en gestaked wordt volgens het X11 algoritme, waar Dash ook op gebaseerd is. Ze zijn dus een hybride PoW/PoS munt, wat wil zeggen dat je ze kunt delven en kunt houden.

   
   

Decred is wat betreft misschien inmiddels wel een klassieke coin, waarbij zij als één van de eersten een blockchain ontworpen die direct twee grote schaalproblemen (van bitcoin) moet tackelen:

  • Besluitvoering
  • Ongelijke verdeling van macht over de blockchain van miners

Het Bitcoin-opschalingsdebat stoomt altijd door. Waar bitcoin net als bijvoorbeeld de VS een toonbeeld moet zijn voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen, is bitcoin dat ook in zijn eigen vorm. Machtsspelletjes, (prijs)manipulatie, ICO scams, hacks en ander cybergeweld maakt dat bitcoin soms zijn glans lijkt te verliezen. Dit kunnen we van de VS soms ook wel een beetje zeggen.

Zo letterlijk is het haast wel: bitcoin bestaat uit mensen, en die mensen hebben meningen. Binnen de crypto-community is verdeelheid normaal, en hoeft geen negatieve gevolgen te hebben.

Daar is de fork voor uitgevonden, of liever gezegd, die is zo ontstaan. Decred wil een stabiele factor zijn en wil voorkomen dat er ooit een (geforceerde) fork nodig is. Dat willen ze bereiken door te werken met een staking-vote systeem wat in houdt dat eigenaren van coins garant staan. Wil je eigenaar zijn met die rol, dan moet je een ticket kopen. Dan moet er bepaald worden of je stakeholder mag worden.

En nu komt het ingenieuze: om een blok te kunnen minen, moet je eerst goedkeuring krijgen van die stakeholders. Vervolgens worden de verdiensten verdeeld over de miners en de stakholders. Iedereen blij. Dat is heel wat anders dan een consensusmechanisme uitsluitend gebaseerd is op goedkeuring door miners.

  bitcoin meester  

Leuk, maar dan zijn er nog steeds mensen de baas

Net zoals bij ARK, een crypto die een vergelijkbaar model handhaaft, kan je jezelf inkopen (85 Decred per ticket) en dan beginnen met je plannen op tafel te leggen. In die zin is het klassieke politiek: wat gaan we met het geld doen en wie beslist daar over? Het ziet er nu naar uit dat de community van Decred op het goede spoor zit en de website toont ook een duidelijke weg voorwaarts. Het unieke proof of stake consensus voting systeem van Decred heeft ze bijvoorbeeld wel de volgende stappen voorwaarts geleverd:

  • Censuur-resistent en publiek platform ten behoeve van voorstellen (voor verbetering, aanpassingen, updates)
  • Slimme contracten die werken op het Lightning Network
  • Supersnel digitale munten wisselen met cross chain atomic swaps

Verder staat er nog heel wat op de agenda waar ze nu mee bezig zijn. Decred wekt niet de indruk dat beveiliging voor hen een issue is en ondersteund door hun eigen wallet (direct op de homepage te downloaden) hebben ze kennelijk al een prima positie te pakken. Ook lijkt het mij niet waarschijnlijk dat er snel een 51% aanval plaats kan vinden op het Decred netwerk. Stel je krijgt (meer dan) 51% van de blockchain onder controle, dan nog moeten alle deelnemers in het netwerk elkaar bevestigen.

Een groep bijdragers genaamd contributors.

Iedereen die mee werkt staat netjes opgesomd op de pagina over contributors en hebben blijkbaar geen hiërarchisch systeem staan. Ze delen zich wel op in vakgebieden en staan garant voor de ontwikkeling aan het project welke uit de community naar voren komen. Omdat ze zich zo plat op stellen is het vast stellen van een founder of CEO niet makkelijk. Deze link toont het team met gewone foto’s… Hier is een interview met één van de project leads.

Decred: eentje voor de lange adem.

In die zin was Decred in 2016 al redelijk vooruitstrevend. Destijds hadden ze het over ‘wat bitcoin had moeten zijn’, omdat er toen al sprake van was dat grote groepen miners op zekere hoogte invloed konden uit oefenen op bitcoin. ‘Wat bitcoin had moeten zijn’ in die zin, dat het een ingebouwd stem systeem in de blockchain heeft zitten en geleidelijker in moeilijkheid af loopt (zie filmpje onder).

De tokenprijs lag bijna een jaar lang rond de $2,- om vervolgens mee om hoog geschoten te worden langs de hype van 2017 en daarna een zeer sterke waardering hield. De all time high was $120,- dus in die zin is DCR op dit moment bezig met een leuke opmars. Het valt te raden wat volgt, wat wel zeker is dat men tegenwoordig graag kiest voor veiligheid. Hoewel dat niet het uitgesproken doel van Decred is, bieden ze het op zekere hoogte wel via het governance systeem.

In hun laatste roadmap voor 2018 staat dat ze met de volgende drie stappen bezig zijn:

– Decentrale exchange

– Decentrale controle ontwikkelgeld

– Decentrale autonome entiteiten -> Een slim contract wat het beheer over geld naar een bepaalde groep mensen stuurt.

Dat maakt ook deze crypto weer interessant, denk aan crypto-trading gecombineerd met toestemming van de blockchain… Dan krijgt DCR mijn lange adem wel.

Wat is Decred? Een introductie.

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Mis niks en ontvang de gratis wekelijkste crypto en blockchain nieuwsbrief!

Spread Your Crypto Love

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achterWP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com