Altcoins Coin Highlights cryptomunten Nieuws

Coin Highlight #7: Wanchain, de allesomvattende lijm tussen alle blockchains

Door Pim Piepers –  Wanchain(WAN) is ook weer zo’n over the top ambitieus project. Het lijkt er bijna op dat alle Coin Highlights zo groot denken. Maar dat is zeker niet waarop wij ze selecteren.

   
   

Wanchain is een coin die trouw blijft aan de geboortegrond van bitcoin: een financieel-technische oplossing. Het streeft naar een nieuwe gedistribueerde financiële infrastructuur, die verschillende blockchain-netwerken met elkaar verbindt om waarde (cryptomunten) uit te wisselen.

Wanchain laat er daarbij geen gras over groeien. In september 2017 deden ze een ICO, in januari 2018 lanceerden ze hun eerste versie (main net) en zo stormen ze in 2018 door. Met een startprijs van liefst vier hele dollars kwam Wanchain eind maart 2018 op de markt; dat belooft wat!

Speciaal voor deze Coin Highlight ben ik naar de Wanchain EU Tour in het Pulitzer in Amsterdam gegaan. Daar sprak ik met Etiënne vantKruys, business developer voor Wanchain.

Wanchain: De brug voor alle soorten digitale munten

Wanchain wordt onder andere geïnitieerd door Jack Lu, een echte bitcoin-whale die al vroeg bakken met geld stak in bitcoin en nu kan doen waar hij zin in heeft. ‘WAN’ staat daarbij voor Wide Area Network, een fenomeen te verstaan als een netwerk van verschillende netwerken.

Bij Wanchain zien ze de onafhankelijk opererende blockchains en traditionele financiële partijen als eilandjes waar nog geen vaste brug tussen is. Wanchain wil dus de technologische brug vormen én het liquide middel, middels de Wancoin.

VantKruys is een onafhankelijke business developer die Wanchain mede op de kaart zet. Waarom ziet hij kansen in Wanchain?

VantKruys: “Wanchain is een brutale munt die enkel begonnen is als fundament van de ERC20 token. Ik ben geen bitcoin maximalist en denk niet dat Ethereum ‘god’ is. Een wet van de natuur is dat we verder ontwikkelen. Wanchain 1.0 (main net, gelanceerd 14 januari 2018)  was al een werkend product. Wanchain 2.0 is zojuist gelanceerd, waarmee we de traditionele financiële markt in één keer koppelen met de crypto markt.”

Via Wanchain zijn alle bestaande digitale munten dus interoperabel. Zij kunnen onderling communiceren en samenwerken. Wanchain is daarnaast met AEION en ICON een samenwerking aangegaan: de Wanchain Interoperability Alignment. Daarmee willen ze een zo soepel mogelijke uitwisseling van diverse cryptomunten mogelijk gaan maken. Het sluit aan op het idee van een decentrale wereld waarbij diverse velden (beroepen, ontwikkelingen, diensten, producten, instanties, instituten) hun eigen cryptomunt hebben, die elkaar soms overlappen.

Stel we willen iets ontwikkelen waarbij we twee soorten cryptomunten nodig hebben, dan is het zeer interessant als het proces vergemakkelijkt wordt door een onderliggend systeem. In onze Coin Highlights hebben we vaker munten gehad die hardnekkige problemen proberen te tackelen. Maar dit maakt het aan de voorkant moeilijk te communiceren, laat staan wat er aan de achterkant allemaal gaande is. Wanchain is daarnaast een derde generatie cryptomunt, en op die wijze interessanter voor ontwikkelaars.

Wanchain profileert zich als een blitse onderneming, mede door aanvoerder Jack Lu en nu ook Etiënne vantKruys. Ze zijn bezig met diverse projecten om vernieuwing in gang te zetten in de cryptowereld. Naast het ontwikkelen van die wereld zijn ze niet te beroerd om mensen op gang te helpen. Wil je zelf bijvoorbeeld een nieuwe crypto introduceren? Of wil je een maatschappelijk probleem aanpakken? Dan kan je je aanmelden bij WanLabs. Ze helpen op alle mogelijke manieren; van idee tot uitvoering, van financiering tot eindproductie. Ambitieus? Nee joh, dit is gewoon dagelijkse koek in cryptoland.

  bitcoin meester  

Even in gewoon Nederlands

Even een stapje terug. Als we dit nou uit moeten leggen aan mensen die niet zo bekend zijn met de techniek, hoe zouden we dat dan doen? VantKruys: “Je wil via je Nederlandse bank naar een vriend in Japan iets overmaken naar zijn Japanse bankrekening. En dat op een vrijdagmiddag. Dan heb je twee problemen: Banken zijn in het weekend gesloten en je moet allerlei IBAN nummers op gaan zoeken. Dus dat duurt nog een behoorlijke tijd eer het geld in Japan aan komt.

Gelijk een belangrijk fundament van de eerder genoemde geboortegrond van de bitcoin: een onafhankelijk geldsysteem wat van niemand en iedereen is, dat snel, veilig en gemakkelijk transacties mogelijk maakt. Probleem: de laatste jaren was bitcoin niet bepaald snel en werkte het ook niet per se makkelijk samen met de bestaande bankenwereld. Daar komt nog bij dat diezelfde bankenwereld nog steeds leunt op verouderde systemen zoals BIC en IBAN. Die werken goed en zijn relatief veilig, maar ook langzaam, duur, inefficiënt en zijn centraal georganiseerd. Het centraal georganiseerde is overigens niet per se het probleem wat men bij Wanchain wil oplossen.

VantKruys: “Stel, jij hebt Litecoin en iemand anders heeft Ethereum. Om die twee met elkaar te kunnen wisselen, dat zou in een paar minuten moeten kunnen. Door het technische verschil tussen deze twee munten blijkt dat echter een uitdaging. Nu moet je eerst naar een crypto-exchange en moet je in sommige gevallen eerst de munten verplaatsen. Dat kost geld. Wij vinden bij Wanchain dat al die soorten ‘met elkaar moeten kunnen praten’.”

All hail to interoperability

Interoperability – of interoperabiliteit – mag een missie van verschillende cryptomunten heten. Het zou ten goede komen aan de dominante crypto-filosofie dat mensen onafhankelijk van elkaar met elkaar verbonden zijn in een veilige financiële wereld, zonder dat er mensen aan te pas komen. Geautomatiseerd vertrouwen. Dit is voor Wanchain een groot goed en daar werken ze nu hard aan. Zeker ook door de lancering van Wanchain 2.0, die na een half jaar main net en diverse updates nu officieel gelanceerd is.

Wat dit wereldwonder zoal moeten kunnen?

Financieel – Deze technologie maakt onbegrensde gebruikscasussen mogelijk in de financiële wereld, waaronder gedecentraliseerde uitwisselingen, gedecentraliseerde leningen in crypto of fiat, multi-asset beheer en het kunnen uitvoeren van cryptocurrency betalingen.

Supply Chain en logistiek – Bijvoorbeeld: Een bekende fastfoodketen die Wanchain gebruikt om zijn verkoop en ingrediënten bij te houden op een blockchain heeft bij verschillende restaurants een uitbraak van E.coli. Met Wanchain kan het bedrijf de oorsprong van de uitbraak van zijn eigen blockchain volgen, helemaal terug naar de private blockchain van een specifieke leverancier van een soort sla. Dit vanwege de cross-chain connectiviteit (gekruiste directe verbinding) tussen alle blockchains in de supply chain. De transparantie van de op een blockchain gebaseerde oplossing stelt het bedrijf in staat om snel en daadkrachtig actie te ondernemen en de besmette sla wereldwijd uit de schappen te halen.

Medisch – Stel, een ziekenhuispatiënt wordt opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis maar moet worden overgebracht naar een gespecialiseerd behandelcentrum. Elke faciliteit slaat zijn patiëntgegevens op zijn eigen blockchain op om ervoor te zorgen dat de gegevens onveranderbaar en privé zijn. Met Wanchain zou het lokale ziekenhuis in staat zijn om de medische dossiers van de patiënt naadloos, veilig en bijna direct over te brengen naar de blockchain van zijn speciale centrum, zonder dat dit de privacy aantast.

Identificatie: Een ander voorbeeld; China gebruikt het platform van Wanchain en Peru gebruikt een andere openbare blockchain om de identiteit van zijn burgers te registreren. Als een Chinese burger Peru probeert binnen te komen en Peru de identiteit moet verifiëren, zou Wanchain een overdracht van gegevens tussen regeringen van elk land mogelijk kunnen maken. Op deze manier kan Peru de identiteit met zekerheid verifiëren.

In hun kruistocht de ultieme koppeling te zijn tussen alle blockchains, heeft Wanchain in hun roadmap voor dit jaar gesteld dat ze in december al weer doodleuk een Wanchain 3.0 gaan lanceren. Precies een jaar later, in december 2019, zal Wanchain 4.0 live gaan. Ze zitten dus niet stil daar bij Wanchain en hebben grootse plannen. Genoeg om over na te denken en interessant genoeg om te blijven volgen.

Concurrenten, collega’s of concullega’s?

Crypto in 2018 is een jaar waar altcoins met grote beloftes de markt betreden (zoals wel eerder het geval, zie hier een lijst met munten die al weer dood zijn of scams bleken). Beloftes die te maken hebben met bijvoorbeeld decentralisatie en de eerder benoemde interoperabiliteit. Wanchain werkt graag samen met andere crypto’s die dit willen bewerkstelligen. Het ziet het juist als toegevoegde waarde dat ook andere munten hiermee bezig zijn.

VantKruys: “Ik denk, zo klein als crypto vandaag de dag nog is (d.d. $310 miljard), kunnen we sowieso niet over concurrentie praten. […] 0x, een protocol, en Zilliqa (een nieuw blockchain platform bedoeld voor het opschalen van toestemming-vrije netwerken), hebben mijn interesse. Zij hebben namelijk een goed team en bieden kwaliteit. Zij zouden zich kunnen aansluiten bij de Interoperability Allignment waar Icon en Aieon met Wanchain samenwerkt.”

Collega’s dus.

Wanchain: one blockchain to rule them all én geboortegrond nieuwe cryptoprojecten

Ondanks dat de prijs van Wanchain wellicht niet de indruk wekt dat het een bijzonder interessant project is, mag het dat toch zeker heten. De mensen achter het project, de rappe voortgang en het idee van supersnel wisselen tussen diverse blockchains en munten maken het een interessant project om in de gaten te houden.

   
   

Jack Lu is geen kleine cryptobaas te noemen en heeft zijn ogen gericht op de ultieme samenwerking tussen centrale en decentrale projecten. In die zin toont hij een open geest die vooral wil samenwerken. Hij richt zich ook volop op financiële tech. Daarnaast laat Wanchain niet achterwege om nieuwe projecten te helpen. Ze geven openlijk aan: Heb je geld nodig? Schroom niet om bij ons te komen vragen. Een verademing. Normaliter is het vinden van investeerders een moeilijk proces. Bekijk onderstaande video wat er nu al mogelijk is met Wanchain 2.0!

Introductie Wanchain 2.0 – Interoperability with Ethereum

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Inschrijven nieuwsbriefMis niks en ontvang de gratis wekelijkste crypto en blockchain nieuwsbrief!

Spread Your Crypto Love

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achterWP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com