Nieuwsberichten » Bitcoin » Column Luc Smits van Oyen (oprichter Coinmerce): Bitcoin is dood, zegt men

Column Luc Smits van Oyen (oprichter Coinmerce): Bitcoin is dood, zegt men

bitcoin kopen

Door Luc Smits van Oyen – Het is een uitspraak die je de laatste tijd wel vaker voorbij ziet komen. Kijkend naar de koers van bitcoin sinds begin 2018 is het enigszins te begrijpen waarom mensen dit denken. Toch ben ik het hier niet mee eens. De gehele cryptomarkt bevindt zich momenteel in een bearmarkt. Fundamenteel gezien is de markt echter sterker dan ooit. Veel projecten met daadwerkelijke toegevoegde waarde beginnen het product te lanceren. Voorbeelden hiervan zijn VeChain, Golem, Loom Network, 0x, Sia, Basic Attention Token, Request Network en Aventus. Ik zeg niet dat oplichting en nutteloze ICO’s iets van het verleden zijn, maar in 2017 waren veel projecten nog in ontwikkeling of bestonden uit enkel een whitepaper. Langzaam maar zeker beginnen projecten impact te maken op de maatschappij. Het zijn weliswaar baby stapjes maar het begin is er.

  bitcoin meester  

Volwassenheid

De cryptocurrency hype die zich eind 2017 verspreidde is voorbij. Waar je in december praktisch geen gesprek kon hebben zonder het even over de Bitcoin te hebben, of het nou met de kapper of met de bakker was is dat nu wel anders. Nu hoor je er minder mensen over en dit is vanzelfsprekend mede dankzij de dalende koers. Niemand praat graag over verloren geld. In mijn ogen dit is dit een positief iets. In december wist merendeel van de mensen niet wat een Bitcoin eigenlijk is maar ze investeerden er wel in.

Deze mensen zijn merendeel ingestapt omdat zij wilde kunnen meepraten hebben geen idee wat cryptocurrencies zijn. Het is dan een stuk moeilijker om vertrouwen te houden in je investering wanneer de prijs begint te dalen. Als je daadwerkelijk overtuigt bent van de potentie en toekomst zijn korte termijn bewegingen niet van belang, nu begrijp ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Niemand vind het tevens leuk om rode cijfers te zien.

blockport

Regulatie

Hoewel de initiële gedachte achter Bitcoin was de centrale overheden en banken te omzeilen denk ik niet dat dit het streven moet zijn. Uiteraard moeten cryptocurrencies decentraal zijn en niet bestuurd worden door één partij maar de overheid is uiteindelijk degene die de regels maakt. Zonder regulering zal de industrie nooit de legitimiteit krijgen die het naar mijn mening wel verdiend. Bovendien zullen financiële instanties nooit toetreden tot de markt zonder duidelijke regulering, het risico is dan simpelweg te groot. Zowel in Europa als in de rest van de wereld beginnen overheden steeds meer duidelijkheid te geven over hoe cryptocurrencies gereguleerd gaan worden. Dit zorgt voor zekerheid in de gehele markt en bovendien legitimiteit.

Innovatie

Cryptocurrencies en blockchain zijn innovatieve technologieën. Echter heeft blockchain net als alle andere technologieën een achilleshiel. Bij elke blockchain is tot nu toe de afweging gemaakt moeten worden tussen schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie. Het is tot op heden eigenlijk alleen mogelijk om twee van deze eigenschappen te realiseren, meer decentralisatie gaat bijvoorbeeld ten koste van schaalbaarheid. Persoonlijk geloof ik dat dit probleem binnen enkele jaren zal worden opgelost. Er zijn tevens duizenden ontwikkelaars bezig met oplossingen hiervoor. Het is een kwestie van tijd.

Toepassingen

De toepassingen van blockchain en cryptocurrencies zijn eindeloos. Van financiële toepassingen tot toepassingen in de zorg, van supplychain tot verzekeringen. Maar laten we wel realistisch blijven, blockchain is niet de oplossing voor alle huidige problemen en we moeten dan ook zeker niet het motto ‘put everything on the blockchain’ volgen.

Gister was ik aanwezig bij een lezing van een meneer die vrij sceptisch was over innovatie, hij benoemde blockchain en de hype die erom heen hangt. Hij vond het onterecht dat mensen dachten dat deze technologie onze wereld binnen een jaar zou gaan veranderen. Ondanks zijn negatieve perceptie was ik het wel met hem eens. Ik geloof echter niet dat er veel mensen zijn die denken dat blockchain dat wel gaat doen maar goed. Het gaat nog wel even duren totdat blockchain echt tot zijn ware potentie gaat komen. Maar dit was bij de uitvinding van het internet niet anders, sterker nog vrijwel alle technologieën hebben ruim de tijd nodig. Als je nu de keuze had gehad om deel te nemen aan de ontwikkeling van het internet, van technologie voor alleen academici naar cruciaal onderdeel van onze manier van leven

Conclusie

De markt bevindt zich momenteel in zwaar weer, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar is deze daling het einde? Nee. Bitcoin noteerde vorig jaar nog $2400, zelfs met de enorme daling van 2018 staat Bitcoin dus nog steeds 150% hoger.

Ik wil graag afsluiten met een quote van de legendarische Warren Buffet:

Be greedy when others are fearful’

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van nieuwe cryptobroker Coinmerce.

Mis niks en ontvang de gratis wekelijkse crypto en blockchain nieuwsbrief!

Gerelateerde berichten

Blijft GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.