Altcoins Bitcoin bitcoin cash Blockchain mining Nieuws

Profiel Bitmain: de absolute crème de la crème in blockchain en crypto

bitcoin

Zondag onthulde ’s werelds grootste cryptocurrency conglomeraat Bitmain plannen om een beursintroductie (IPO) uit te voeren ter waarde van liefst 18 miljard dollar.

  bitcoin meester  

IPO

Het cryptomijnbouwbedrijf diende een aanvraag in voor een beursgang (IPO) vanaf september. De marktkapitalisatie zal daarbij hoogstwaarschijnlijk uitkomen tussen de 40 en 50 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2018 of het eerste kwartaal van 2019 zal het op de beurs van Hongkong worden genoteerd. Bitmain mag het grootste bedrijf heten in de cryptomarkt, met een jaarlijkse omzet van liefst 10 miljard dollar.

In vergelijking: de welbekende cryptobeurs Coinbase is in totaal 8 miljard dollar waard, dit in verhouding tot de komende beursgang van Bitmain op 18 miljard dollar. De beursgang omvat investeringen van zowel het Chinese Tencent als het Japanse Softbank.

efin
blockport

Tencent & Softbank

Met een waardering van meer dan 500 miljard dollar is Tencent het eerste bedrijf buiten de VS dat de waardering van Facebook wist te overtreffen. Tencent kent een marktwaarde dat zo’n 70 miljard dollar hoger ligt dan dat van Facebook. Het betreft onder meer de ontwikkelaar van WeChat, het grootste social-media platform van China en is naast Alibaba de grootste internetprovider van China.

Softbank is een gigantisch conglomeraat en een van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het bezit bekende bedrijven als Boston Dynamics en draait het grootste technologische fonds ter wereld; Vision Fund. Tevens zijn zij Uber’s grootste aandeelhouder.

Dochterondernemingen SoftBank Mobile en Tencent Music zullen naar verwachting Alibaba en Spotify binnen huidige fiscale periode overtreffen, gekeken naar grootste beursintroducties aller tijden. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk nog binnen huidig kwartaal naar de beurs gaan.

Bitcoin Cash

Als onderdeel van de beursintroductie van Bitmain onthulde het bedrijf het bezit aan Bitcoin Cash (BCH), de op twee na meest waardevolle cryptovaluta. Bitmain bezat in augustus 2018 meer dan een miljoen BCH, meer dan vijf procent van het totale circulerende aanbod.

Redenen van de bitcoin en cryptomarkt daling de afgelopen dagen kan deels worden gevonden in dit gegeven. Blockstream CSO Samson Mow schreef: “According to the Bitmain pre-IPO investor deck, they sold most of their Bitcoin for Bitcoin Cash”

Met andere woorden zorgde het voor een verkoopgolf in bitcoin.

Maar voor Bitmain is Bitcoin Cash een bewuste keuze. Bitmain maakt gebruik van technologieën om een wallet, beurs- en handelsplatform te bouwen dat het ecosysteem van Bitcoin Cash zal faciliteren. In het beleggersprospectus staat dat Bitmain Bitcoin Cash “strategisch ontwikkelt” met als doel een aanzienlijk rendement te behalen. Daarmee is zij stevig in de weer. Zo onthulde Bitmain eergisteren een investering in tribeOS, een netwerk voor Bitcoin Cash advertising.

Bullmarkt

De aanhoudingen in BCH door Bitmain zorgen voor twijfels in de markt in zijn algemeenheid, maar ook over Bitmain zelf en de toekomst van het bedrijf. Dit omdat ook BCH flink in waarde is gedaald en dat die enorme aanhoudingen illiquide zijn, tenzij de markt vóór de datum van de beursintroductie omkeert.

Daarnaast zijn de prestaties van Bitmain in het tweede kwartaal hoogstwaarschijnlijk ondermaats, zou het slecht kunnen concurreren, kent zij recentelijk enkele mislukte productintroducties en zit de cryptomarkt in zijn algemeenheid in het slop.

Toch kan men daar doorheen prikken. De cashflowproblemen die het bedrijf nu tarten zouden in een komende cryptobullmarkt als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoogstwaarschijnlijk zal Bitmain niet naar de beurs gaan voordat er zich gunstigere marktomstandigheden voordoen. Dat zou betekenen dat een komende bullmarkt aanstaande zou kunnen zijn, nog voordat Bitmain daadwerkelijk naar de beurs gaat.

Bitmain is op het moment absoluut de allergrootste speler in het cryptoveld en kent een ongelooflijke slagkracht op velerlei vlakken. Het betreft een bedrijf met een bizarre staat van dienst, hieronder verder te lezen. Bitmain zou een leidende factor kunnen zijn, mocht er wederom een bullmarkt in crypto’s zich voordoen.

Bitmain en mijnbouw

Vijf jaar geleden benaderde Jihan Wu Micree Zhan met als doel ASIC-chips te ontwikkelen om bitcoin efficiënter te kunnen minen. Bitmain werd daarmee de belangrijkste marktspeler in de cryptocurrency mining industrie. Inmiddels zijn de activiteiten uitgebreid naar onder meer alternatieve cryptovaluta’s.

Verondersteld dat beide oprichters 60 procent van het bedrijf hebben weten te houden zouden zij ruwweg 30 miljard dollar bezitten gekeken naar de aankomende IPO.

Een beleggersprospectus voor de beursgang bewijst precies hoe belangrijk de mijnbouwactiviteiten van Bitmain zijn geweest. Vorig jaar namen de machines van Bitmain 66.6 procent van het totale mining volume voor hun rekening. De door Bitmain geleide mijnbouwpools behelst liefst 40 procent van het totale mining netwerk.

Vandaag de dag heeft de oudere generatie chipmakers daarbij moeite om Bitmain bij te houden. Bitmain overtrof al Spreadtrum Communications, een 17 jaar oud chipbedrijf, als de op een na grootste integrated circuit design maker in China.

In december vorig jaar evenaarde Bitmain Huawei HiSilicon, de koploper in de Chinese chipindustrie, in de verkoop van 16 nanometer chips. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ’s werelds grootste bedrijf in halfgeleiders, leverde Bitmain ook al meer 10 nanometerchips dan het Kirin 970-chips equivalent voor Huawei HiSilicon.

Binnen vijf jaar wist Bitmain 8 procent van de binnenlandse chipmarkt in handen te krijgen. Daar waar Huawei HiSilicon er 14 jaar over heeft gedaan om 17 procent van de markt te domineren. In dit tempo zal Bitmain het lokale bolwerk van Huawei HiSilicon spoedig overtreffen en zal het zelfs de mogelijkheid hebben om wereldwijde marktleider Dell het hoofd te bieden.

Silicon Valley voelt in ieder geval de druk die Bitmain op de markt uitoefent. In februari werd gemeld dat Bitmain even winstgevend was als het 24-jaar oude Nvidia. Zowel Nvidia als chipmaker AMD kenden vervolgens een daling in koers.

Crypto, blockchain en AI

Sinds mei heeft Bitmain onder meer geïnvesteerd in het crypto point-of-sale systeem BizKey, de decentrale beurs DEx.top, financierde het (naast onder meer Goldman Sachs) crypto-betaalsysteem Circle, voegde het een etherische extensie toe aan de Opera webbrowser, ondersteunde het de belangrijke blockchain ontwikkelaar block.one en is het een partnerschap aangegaan met Huawei Mobile Services voor een mobiele toepassing voor cryptovaluta’s.

Bitmain betreft de absolute crème de la crème in blockchain en crypto. Overal komen we bedrijf tegen. Maar daarnaast, wanneer bijna elk denkbaar elektronisch apparaat wordt aangedreven door een grafische chip, is het ook voor Bitmain een kans om de eindjes aan elkaar te knopen buiten de cryptovalutawereld.

Bitmain lijkt zich daar terdege van bewust. Het prospectus voor investeerder in de komende beursgang schetst ambities om in andere technologiegebieden, zoals AI, een grote speler te worden. Met een team van bijna 500 mensen dat werkt aan R&D, platformarchitectuur, algoritmische ontwikkeling en software- en hardware development laat Bitmain weten groots te denken. Ook buiten de wereld van cryptovaluta’s.

Met de overname van Luobetec, een smart robotics bedrijf, zet zij ook daarin de nodige stappen. Voorlopig blijft het Chinese bedrijf vooral binnen de cryptowereld domineren. Maar ambities zijn zeker niet voor de poes!

Bronnen: Coin Trust, Bitcoinist, Coindesk

Foto: Flickr / Gareth Halfacree

Inschrijven nieuwsbriefMis niks en ontvang de gratis wekelijkste crypto en blockchain nieuwsbrief!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achterWP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com