St Louis Fed: vraag naar bitcoin zal toenemen als cash afgeschaft wordt

In een onlangs door de Federal Reserve Bank of St. Louis gepubliceerd onderzoeksartikel stelt econoom Charles Khan dat er uiteindelijk vraag zal zijn naar bitcoin vanwege het feit dat het privacy kan garanderen.

bitcoin meester

Vraag naar privacy

In het paper stelt Khan dat bitcoin zou kunnen dienen als een alternatief betaalmiddel, omdat privacy bij betalingen nou eenmaal gewenst is, bijvoorbeeld ter bescherming tegen misdaden of nalatigheid door tegenpartijen zoals bijvoorbeeld de betaalsysteemprovider.

Momenteel biedt het fysieke cash geld privacy in betalingen, maar dat zou kunnen worden vervangen wanneer centrale banken contant geld volledig vervangen door elektronisch geld. Khan is dan ook van mening dat de vervanging van contant geld door elektronisch geld de vraag naar alternatieve betaalmiddelen als cryptovaluta zal stimuleren. Voornaamste reden daarvan is privacy.

“Not all of the privacy provided by cash is bad, and if cash disappears we will need new ways of providing that privacy. Because privacy needs are different in type and degree, we should expect a variety of platforms to emerge for specific purposes, and we should expect continued competition between traditional and start-up providers”

Vraag stijgt

In tegenstelling tot andere betalingsaanbieders, zoals PayPal, kent bitcoin geen directe identificatie van zijn gebruikers. Althans, niet direct bij naam. Met de unieke functie voor multisignatures stelt bitcoin eenieder in staat om met bitcoin handel te drijven, zonder enige persoonlijke informatie kenbaar te hoeven maken.

Khan geeft toe dat er problemen zijn om mensen te veel privacy te geven, namelijk het onvermogen om illegale activiteiten op te sporen. Maar dat wil niet zeggen dat er daarom geen vraag naar is. Sterker: juist het privacy-aspect zal een van de redenen zijn dat de vraag naar bitcoin zal stijgen.

Bronnen: St Louis Fed

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbriefMis niks meer!
Invalid email address