Broodje HODL #12: Over bitcoin, FOMO, FUD & cryptojokers

Broodje HODL #12 – De oliebollen met poedersuiker en champagne staan weer klaar, ja 2018 was een bewogen cryptojaar. Redacteur Marloes van der Scheer heeft – maand per maand – een mooie terugblik geschreven op 2018. In 2018 maakte bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen haar imago als volatiele asset nogmaals helemaal waar. Een dip van meer dan 80 procent bezorgt de gemiddelde belegger nachtmerries, maar de (Nederlandse) cryptobelegger blijft trouw aan zijn muntjes. Nog steeds bezitten ruim 400.000 Nederlandse cryptocurrencies en ze hopen op betere tijden. De grote vraag is wanneer deze betere tijd aanbreekt. Ook 2019 kan weer een tussenjaar worden, waarin hard gewerkt wordt aan toepassingen van Internet 3.0.

Kijkend naar de top 10 meest gelezen artikelen op Bitcoin Magazine NL kunnen we voorzichtig concluderen dat onze lezer vooral het beursnieuws volgde. Wat is er aan de hand met de koers en hoe moet ik daar op anticiperen? Terechte vragen natuurlijk, maar de realiteit is dat niemand wéét waar de koers naartoe gaat, wat men ook voorspelt of pretendeert. De markt is de markt, die doet zijn ding en die trekt zich niets aan wat Jantje, Pietje of Marietje vindt.

FOMO en FUD

Een koers kan heel sterk omslaan, omdat ‘we’ dat vinden. FOMO en FUD kunnen elk moment de kop opsteken en dat maakt deze markt zo attractief. Vandaar dat een nieuwskop als “ethereum naar 1.900 dollar”, uitgesproken door Tom Lee van Fundstrat, op de nummer één positie eindigt in de onderstaande top 10 van meest gelezen artikelen.

Dan is het heel verleidelijk om de lezer dagelijks te voeden met meer koersspeculatie en glazen bol theorieën. En toegegeven, dat doen we deels ook – weliswaar altijd in de vorm van een quote – omdat we verslag doen van de markt en speculatie hoort daarbij. Maar dit platform wil ook de creatie en adoptie van deze ontluikende technologieën onder de aandacht brengen.

‘The Future is Now’

Een van mijn favoriete hiphopalbums heet ‘The Future is Now’. We schrijven nu geschiedenis as we speak. Een nieuw, decentraal Internet 3.0 is binnen afzienbare tijd letterlijk binnen handbereik. Met andere woorden: met een paar ontwikkelaars kun je in een paar middagen je eigen tokens en micro-economietje creëren. Lachen man! Ja écht.

En dan is het leuk om te volgen hoe de gevestigde macht met deze nieuwe digitale realiteit in wording omgaat. Stapt de bestaande orde weer in dezelfde val door innovatie te remmen, wat we in eerste instantie ook bij de internetindustrie gezien hebben? Om daarna de teugels te laten vieren, waardoor er nieuwe informatie monopoliën gecreëerd zijn die méér over onszelf (ja, ook óver de overheid) weten dan wij van onszelf?

bitcoin meester

Crypto Jokers

Laten we de markt zijn werk doen door voorgoed afscheid te nemen van criminele activiteiten door bijvoorbeeld ICO’s of prijs – en volumemanipulatie door cryptobeurzen? Of laten we die rotte appels dooretteren er enkel zélf van te profiteren?
Op het hoogtepunt van de hype, kwam door de ideeëninflatie op de ICO-markt élk onderscheidend vermogen onder druk te staan. Het devies was: die domme investeerder schuift toch wel. Met vele onzintokens tot gevolg. Want hoe zal het gaan met de Potcoin, de Putincoin, de Trumpcoin, de Whoppercoin en de Bitcoen, een kosjer variant van de bitcoin (!)?
Die gimmicktokens zijn leuk voor een meme in een Telegramgroepje, maar ze zijn ten koste van de geloofwaardigheid van de industrie. Een industrie kan maar zoveel jokers aan.

En ja, hoe zal het Craig Wright en zijn kamikazeclub Bitcoin SV het vergaan in 2019? Wright heeft misschien nog maar één joker achter de hand (zie het artikel op dit platform over de 5 grootste complot-theorieën rondom bitcoin), maar hij kan deze naar verluidt pas in 2020 uitspelen. Hoe houdt hij Bitcoin SV levend?
Want hoe gaan we 2018 in 2028 herinneren? Eén herinnering: die avond waarop Bitcoin Cash zich afsplitste om vervolgens de neergang van BTC in te luiden in de weken erna. Het zal niet de laatste ‘hard fork’ die we hierover kraken.

Glazen bol

Maar alle gekheid op een ‘hard fork’, 2019 belooft – ja, wederom, een héél, mooi jaar te worden…sowieso…alleen is het de vraag wanneer de koersen weer momentum pakken. Komt ie….glazen bol incoming:

 • een opmars van stablecoins, veelal uitgegeven door aparte vehikels van (investerings) banken
 • een opmars van ‘stated backed’ tokens: centrale banken die namens een land een eigen cryptomunt gaan uitgeven
 • een opmars van zogenaamde ‘asset backed’ security tokens (STO’s), tokens met een ‘asset’ als onderliggende waarde: aandelen, obligaties, goud, zilver, vastgoed, schilderijen, wijn etc.
 • een verdere shake-out van ICO’s en utility tokens met als gevolg een zéér moeilijk eerste half jaar voor ethereum als uitgever van de smart contracts waarmee deze tokens gemaakt zijn.
 • opmars van decentrale ruilbeurzen, hoewel centrale ruilbeurzen dominant blijven qua volume
 • opmars van blockchaingames op netwerken van Eos, Tron, Ethereum en andere netwerken. Games gaan voor meer adoptie zorgen. Komt er in 2019 een opvolger van de populaire Crypto Kitties?
 • verdere onzekerheid op het gebied van wet – en regelgeving: ik voorzie geen goedkeuring van de bitcoin ETF in eerste instantie van de SEC, omdat er nog teveel twijfels zijn over onder meer prijsmanipulatie op de bitcoinmarkten.
 • een langzaam, maar robuust herstel van de cryptomarkt vanaf april 2019 (FOMO-scenario) of september 2019 (FUD-scenario) met minder volatiliteit tot gevolg in het tweede helft van 2019.

En dan nu de top 10 meest gelezen artikelen van 2018:

 1. “Ethereum bereikt nog dit jaar de 1.900 dollar”
 2. 5 cryptomunten om te ‘hodlen’ tot 2020
 3. Tron: hype of toekomstige Chinese uitdager van Apple en Google?
 4. Deze cryptotrader uit Drenthe maakte met 400 euro maar liefst 60.000 euro winst
 5. Misss Bitcoin: bodem bitcoin komt in zicht
 6. Luc Smits van Oyen: cryptocurrency adoptie, Nederland loopt achter in Europa
 7. Proof of Keys wil op 3 januari alle bitcoins van de beurzen halen
 8. Bitcoin koers omlaag, hoe nu verder?
 9. Experts: Ripple’s XRP gaat dit jaar stijgen tot 1 dollar
 10. Interview met Ruud Feltkamp, oprichter van crypto-softwarebedrijf Cryptohopper.com

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Mis niks meer!
Invalid email address