Chinese Volksbank: STO’s zijn illegaal

De Volksbank van China (People’s Bank of China – PBoC) heeft zaterdag haar houding ten opzichte van Security Token Offerings (STO) bekend gemaakt: STO’s zijn in China illegaal. De uitspraak werd zaterdag gedaan door de adjunct-gouverneur van de Chinese Volksbank Pan Gongsheng tijdens het Internet Finance Forum in Beijing, zo blijkt uit een artikel uit de South China Morning Post.

Illegaal

Security Token Offerings (STO) zijn net als Initial Coin Offerings (ICO) in China illegaal. Volgens Pan Gongsheng wordt China ondanks overheidsinspanningen nog steeds overspoeld door illegale fondsenwerving. De adjunct-gouverneur zegt verder dat digitaal geld een belangrijke rol speelt bij het faciliteren van allerlei illegale en criminele activiteiten en dat de meeste ICO’s en STO’s ervan verdacht worden pyramide-spellen en andere oplichterij te zijn. Het is voor het eerst dat zo’n hooggeplaatste functionaris van de Chinese Volksbank zich over STO’s heeft uitgelaten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“The STO business that has surfaced recently is still essentially an illegal financial activity in China….

….Virtual money has become an accomplice to all kinds of illegal and criminal activities.”

Pan Gongsheng, adjunct-gouverneur van de Chinese Volksbank

Eerdere waarschuwing

Vorige week werd ook al een waarschuwing afgegeven door Huo Xuewem, hoofd van de financiële waakhond Bureau of Financial Work. Zijn boodschap was nog stelliger: STO’s in Beijing worden eruit geschopt.

“I want to warn those who are promoting STO fundraising in Beijing. Don’t do it in Beijing. You will be kicked out if you do it.”

Huo Xuewem, Bureau of Financial Work

China en crypto

De houding van China ten opzichte van cryptovaluta en blockchain is complex. In het land, waarin gokken populair is, waren de inwoners er als één van de eersten bij om te speculeren op de waarde van cryptovaluta en ICO’s. Lange tijd was de handel op Chinese handelsbeurzen zelfs leidend voor de rest van de globale markt en was blootstelling aan de Chinese markt voor veel projecten een topprioriteit. Een groot deel van de handel werd echter gedreven door gokgedrag en investeerders met een gebrek aan kennis waardoor velen ten prooi vielen aan pyramide-spellen en andere oplichtingspraktijken. De Chinese overheid heeft sindsdien in toenemende mate regelgeving ingevoerd om cryptovaluta strenger te reguleren, zoals een verbod op crypto-handelsbeurzen en ICO’s. Daarbij wijst het regelmatig op oplichting en de criminele activiteiten die door cryptovaluta mogelijk zijn als redenen.

Onzeker

De Chinese staat weet nog niet precies wat het met blockchain aan moet. Meer dan andere overheden houdt China ervan de touwtjes strak in de handen te houden en de beloftes van decentralisatie, anonimiteit en geldtransacties die niet zijn te stoppen zijn door de Chinese staat dan ook moeilijk te verkroppen. Eén van de redenen die ongetwijfeld meespelen is dat het door de technologie gemakkelijker is om geld het land in en uit te sluizen. Dat is op dit moment niet eenvoudig omdat de Chinese economie een vrij gesloten economie is waarbij grote hoeveelheden geld pas het land mogen verlaten nadat er door de staat toestemming is verleend.

Voordelen

Tegelijkertijd ziet de Chinese overheid wel het potentieel dat in de technologie schuilt. Het voert talloze projecten uit op grote schaal en onderdelen van de staat hebben zich in een aantal gevallen verassend positief uitgelaten over blockchain. De Chinese staatstelevisie China Central Television (CCTV) stelde dat de waarde van blockchain tien keer groter is dan het internet en de Chinese president Xi Jinping noemde het zelfs een economische doorbraak. Onderzoek en softwareontwikkeling wordt dan ook volop door de staat gesteund, wat in schril contrast staat met de houding ten opzichte van cryptovaluta-handel en ICO’s. De aandacht lijkt hierbij vooral uit te gaan naar projecten die zich bezig houden met (persoons)gegevensverwerking en logistiek. China werkt al langere tijd aan digitale systemen om gegevens te verwerken, zoals bijvoorbeeld het omstreden sociaal-kredietsysteem dat vanaf 2020 actief moet worden. Critici wijzen er echter op dat dergelijke systemen de grip van de staat over haar burgers nog verder zullen versterken en dat blockchain hier mogelijk aan kan bijdragen.

Bron: South China Morning Post

Lees meer over:
ChinacryptoICOSTO