Ethereum blockchain en de Bitcoin blockchain, wat zijn de verschillen?

Terwijl veel mensen denken dat het de Ethereum blockchain en de Bitcoin blockchain hetzelfde zijn  is de realiteit dat het enorm verschillende projecten zijn met verschillende intenties. Bitcoin is naar voren gekomen als een  digitale valuta, terwijl Ethereum meer wil omvatten, met een onderdeel zoals smart contracts toepassingen. Met currency’s gebaseerd op de bitcoin blockchain praten we over coins, currency’s op de Ethereum blockchain praten we over Tokens.

Bitcoin VS Ethereum

Hoewel Bitcoin lang dominant is geweest in de cryptocurrency scene, is het zeker niet de enige. Ethereum is een ander cryptocurrency gerelateerd project dat veel hype heeft getrokken vanwege zijn extra functies en applicaties. En dat merken we ook, de ICO’s schieten als paddenstoelen uit de grond en grotendeels daarvan zijn op Ethereum blockchain gebaseerd.

Het eerste ding over Ethereum is dat het niet alleen een digitale valuta is. Het is een blockchain-gebaseerd platform met veel aspecten. Het bevat smart contracts, de Ethereum Virtual Machine (EVM) en het gebruikt van valuta ether voor peer-to-peer-contracten. De smart contracts van Ethereum gebruiken een blockchainapplicatie voor contractonderhandelingen en -facilitering. Het voordeel van deze contracten is dat de blockchain een gedecentraliseerde manier biedt om deze te verifiëren en af ​​te beveiligen. Het gedecentraliseerde aspect maakt het ongelooflijk moeilijk voor fraude of censuur. De smart contracts van Ethereum zijn bedoeld om meer veiligheid te bieden dan traditionele contracten en de bijbehorende kosten te verlagen. Want ook hier zit ook een groot verschil in, het versturen van Bitcoins kunnen soms een aantal euros zijn terwijl de prijs van Ethereum zo rond de 80 cent ligt.

Een peer to peer netwerk is een netwerk, waar geen gebruik word gemaakt van een servers. De computers zijn onderling met elkaar verbonden en kunnen zo bestanden maar ook een currency uitwisselen

ICO’s

Een geweldige eigenschap van Ethereum is dat het ontwikkelaars een middel geeft om geld te verzamelen voor verschillende toepassingen. Voor een nieuwe project kan je een contract opstellen en toezeggingen van de gemeenschap vragen. Het geld dat wordt opgehaald, wordt aangehouden totdat het doel is bereikt of tot een afgesproken datum.  Of te wel de ICO’s, deze groeiden vorig jaar nog de pan uit. De vraag nu is hoeveel daar van zullen overleven

Er zijn ook veel kleinere aspecten die verschillen tussen de twee blockchain-gebaseerde projecten. Bitcoins gemiddelde bloktijd is ongeveer 10 minuten, terwijl Ethereum 12 seconden wil zijn. Deze snelle tijd wordt mogelijk gemaakt door het GHOST-protocol van Ethereum. Een snellere bloktijd betekent dat bevestigingen sneller zijn. Er zijn echter ook meer zwevende blokken.

De beloning voor het minen van bitcoins halveert ongeveer om de vier jaar en wordt momenteel gewaardeerd op 12,5 bitcoins. Ethereum beloont miners op basis van het proof-of-work-algoritme dat Ethash heet, met 5 ether voor elk blok. Ethash is een geheugen-hash-algoritme met geheugen, dat decentrale mining door individuen aanmoedigt, in plaats van het gebruik van meer gecentraliseerde ASIC’s zoals met Bitcoin.

Verzenden met GAS

Bitcoin en Ethereum kosten hun transacties ook op verschillende manieren. In Ethereum wordt dit gas genoemd en de kostenberekening van transacties is afhankelijk van hun opslagbehoeften, complexiteit en bandbreedtegebruik. In Bitcoin worden de transacties beperkt door de blokgrootte en concurreren ze gelijkelijk met elkaar.

Ethereum heeft een eigen interne Turing-code, wat betekent dat alles kan worden berekend met voldoende rekenkracht en voldoende tijd. Bitcoin heeft deze mogelijkheid niet. Hoewel er zeker voordelen zijn voor de Turing-complete, brengt de complexiteit ervan ook beveiligingscomplicaties met zich mee, die hebben bijgedragen aan de DAO-aanval die al eerder heeft plaats gevonden.

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!